hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie - Korporácie

Ryanair vykázal za prvý polrok rekordný zisk. Firme sa darí viac ako pred pandémiou

Populárna letecká spoločnosť láme svoje rekordy.

TASR
7. 11. 2022 10:59 Čas čítania: 1:14
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Podnikanie - Korporácie
0
TASR
7. 11. 2022 10:59
Čas čítania: 1:14

Ryanair vykázal za prvý polrok rekordný zisk. Firme sa darí viac ako pred pandémiou

Populárna letecká spoločnosť láme svoje rekordy.

TASR
7. november 2022, 10:59
Čas čítania: 1:14
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair vykázala za prvý polrok obchodného roka 2022/2023 rekordný zisk po zdanení, k čomu prispela úspešná letná sezóna. Aerolínie zároveň dodali, že za celý rok dúfajú v zisk na úrovni minimálne jednej miliardy eur. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a servera RTTNews.


Vedenie Ryanairu v pondelok oznámilo, že za prvých šesť mesiacov roka 2022/2023, čo predstavuje obdobie od apríla do konca septembra, dosiahla spoločnosť zisk po zdanení 1,371 miliardy eur.

Vieš, čo by si nemal v lietadle nikdy robiť? Prečítaj si náš rozhovor s letuškou Kristínou, ktorá ti vysvetlí, prečo je počas letu nevhodné piť vodu z kohútika.

 

Na porovnanie, v prvom polroku predcovidového obdobia predstavoval zisk aerolínií 1,15 miliardy eur. Zároveň to znamená nový rekord, pričom ten predchádzajúci zaznamenal Ryanair za šesť mesiacov do konca septembra 2017, a to na úrovni 1,29 miliardy eur.


Výsledky podporil počet prepravených cestujúcich. Aj v tomto prípade dosiahla spoločnosť za prvých šesť mesiacov obchodného roka rekord, keď Ryanair prepravil celkovo 95 miliónov pasažierov. Napriek tomu aerolínie nenaplnili očakávania analytikov. Tí počítali s ešte výraznejším zvýšením zisku po zdanení, a to na 1,385 miliardy eur.


Spoločnosť zároveň oznámila, že dúfa, že sa jej v zimných mesiacoch podarí minimalizovať straty a za celý obchodný rok (končí sa 31. marca) vykázať zisk po zdanení vo výške jednej miliardy až 1,2 miliardy eur.

 

Ako však uviedol šéf spoločnosti Michael O'Leary, „tento opatrný odhad bude do veľkej miery závisieť od toho, či nedôjde počas zimných mesiacov k nečakaným udalostiam, ktoré by boli mimo kontroly spoločnosti“.


Ryanair okrem toho zlepšil prognózu v oblasti počtu prepravených cestujúcich za celý rok. Pôvodne očakával, že do konca marca ich počet dosiahne 166,5 milióna, teraz odhaduje, že ich prepraví približne 168 miliónov. To bude výrazné posunutie rekordu v porovnaní s tým predchádzajúcim, ktorý aerolínie dosiahli tesne pred nástupom pandémie nového koronavírusu a ktorý predstavoval 149 miliónov prepravených cestujúcich.

Anketa:Zobraziť výsledky >Skryť výsledky >
Letel si už tento rok s Ryanairom?
Áno, raz.Áno, viackrát.Nie.Hlasovať
Áno, raz.19%
Áno, viackrát.46%
Nie.36%
Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Zdroj: TASRNáhľadový obrázok: TASR – Milan Kapusta
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac