Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. novembra 2022, 14:30
Čas čítania 6:08
Tímea Krauszová

Oplatí sa ti kupovať krém za 500 € či vitamínové sérum za 200 €? Našli sme lacnejšie alternatívy populárnej luxusnej kozmetiky

Oplatí sa ti kupovať krém za 500 € či vitamínové sérum za 200 €? Našli sme lacnejšie alternatívy populárnej luxusnej kozmetiky
Zdroj: Barbara Sturm, La Prairie, Estée Lauder
MÓDA KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU
Uložiť Uložené

SkinCeuticals, La Mer, Tata Harper a ďalšie značky za stovky eur môžeš nahradiť dostupnejšími produktmi.

Drahšie neznamená vždy lepšie. O kozmetike to platí dvojnásobne. Neznamená to, že ak z nákupov odchádzaš s lacnejšími produktmi, tak s nimi dosiahneš horšie výsledky. Do cien kozmetiky sa započítava všeličo a veľkou položkou je práve marketing.

Kozmetika, ktorá sa v lekárňach či v drogériách na Slovensku predáva, je bezpečná a mnohé aj cenovo dostupné produkty dokážu dobre splniť svoj účel. Spolu s kozmetickou chemičkou a blogerkou Katarínou Balabánovou sme preto hľadali alternatívy populárnych, celebritami často odporúčaných kozmetických produktov. 

kozmetika
Zdroj: La Mer, Tata Harper, la Prairie

Balabánová zdôrazňuje, že značky, ktoré sa od začiatku profilujú na bohatšiu klientelu, budú tento štandard udržiavať naprieč celou líniou. Reálne však ich produkty nemusia byť lepšie alebo výnimočné vo výkone, nemusia ani obsahovať patentované látky. Cena je jednoducho súčasťou marketingu. 

„Niekedy sú lacnejšie alternatívy dokonca aj lepšie. Majú lepšiu formuláciu, a preto sú medzi zákazníkmi obľúbenejšie. Určuje to nielen cena, ale aj výsledky, ktoré produkt prinesie,“ vraví Balabánová, ktorá sa testovaniu kozmetiky venuje roky a v súčasnosti pracuje na vývoji produktov novej línie pre slovenskú značku ENVY Therapy.

Odporúčané
TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur 21. marca 2024, 11:30

O kozmetike a beauty témach píšeme často aj kriticky, oslovujeme pri tom odborníkov a snažíme sa vyvracať najväčšie mýty a prinášať overené informácie. Ak sa ti naša práca páči, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Prečo stoja niektoré krémy aj 500 eur?

Do ceny produktu sa pretavujú nielen suroviny, ale aj obaly, distribúcia a náklady na marketing, vysvetlila pre Refresher kozmetická chemička Katarína Balabánová. Cenu ovplyvňujú aj patenty na zložky alebo na technológie. „Sú za nimi roky práce v laboratóriu, ide o originálne látky, ktoré majú za sebou klinické štúdie. To vždy zvyšuje cenu produktu, pretože sa platí nielen za tie roky výskumu.“ Záleží aj na tom, či hovoríme o malej značke alebo masívnom výrobcovi.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Cosmetic Chemist | Katy (@b_b_w_k)

Dokážu lacnejšie alternatívy, ktoré sú podobné zložením, nahradiť drahé produkty na trhu? Ak tieto drahé produkty ešte nepoužívaš, tak lacnejšie alternatívy ťa potešia. Ľuďom, ktorí si už na luxusnú kozmetiku zvykli, však lacnejšie alternatívy nemusia stačiť. „Ten produkt sa celkovo môže správať inak: senzorický zážitok aj roztierateľnosť sa môžu líšiť,“ vysvetľuje Balabánová.

Odporúčané
Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? 27. februára 2024, 12:00

Vraví, že dokonalé kópie v kozmetickom priemysle nevznikajú. Keďže presný podiel ingrediencií nie je verejne známy, vývojári sa môžu usilovať priblížiť sa trebárs populárnemu produktu od konkurencie, no nikdy nevytvoria niečo úplne rovnaké. „Nie je to nikdy iba o aktívnych látkach. Ľuďom môže vyhovovať vôňa, konzistencia, to, aký pocit produkt zanecháva na koži.“

Nasledujúce produkty preto ber naozaj len ako alternatívy. Nie sú to kópie drahých produktov. Lacnejšie varianty ti však ponúkajú podobný účinok za zlomok ceny. Či ti sadnú, už musíš vyskúšať na sebe.

Dr. Barbara Sturm Hyaluronic Serum vs. Vichy Minéral 89 Probiotic Fractions alebo The INKEY List 2 % Hyaluronic Acid Serum

Pravdepodobne najdrahšie sérum s kyselinou hyalurónovou pochádza z dielne nemeckej dermatologičky Barbory Sturm. Obsahuje viaceré molekulárne veľkosti kyseliny hyalurónovej, ktorá podporuje hydratáciu v koži a zmierňuje jemné vrásky, a výťažok z buriny menom portulaka zeleninová, ktorá má antioxidačné účinky.

Flakónik s objemom 30 ml kúpiš za 250 € až 450 €. Cena závisí od toho, či trváš na nákupe zo slovenských e-shopov alebo si počkáš na doručenie spoza veľkej mláky.

Podporiť hydratáciu kože nemusí stáť toľko ako prenájom zdieľaného bytu.
Podporiť hydratáciu kože nemusí stáť toľko ako prenájom zdieľaného bytu. Zdroj: Barbara Sturm, Vichy, The INKEY List

V lekárňach aj drogériách na Slovensku si miesto toho môžeš zvoliť sérum Vichy Minéral 89 Probiotic Fractions. Za rovnaký objem zaplatíš okolo 23 € (ak počkáš na zľavy na kozmetiku z lekární, ktoré sú pravidelné, tak cena niekedy klesne aj pod dvacku). Okrem kyseliny hyalurónovej obsahuje 89 % termálnej vody Vichy vulkanického pôvodu, ktorá má podľa prieskumov a klinických štúdií tejto značky tiež ochranný efekt a predchádza známkam starnutia. Okrem toho podobne ako sérum od doktorky Sturm obsahuje probiotiká a tiež 4 % niacínamidu (vitamínu B3), ktorý podporuje kožnú bariéru a pomáha regulovať maz.

Odporúčané
Môžeš sa zbaviť akné za jeden deň? Dermatologička radí, ako zmierniť vzhľad akné čo najrýchlejšie Môžeš sa zbaviť akné za jeden deň? Dermatologička radí, ako zmierniť vzhľad akné čo najrýchlejšie 22. februára 2024, 9:00

Cenovo ešte dostupnejšie je sérum značky The Inkey List, ktoré kúpiš v českých drogériách alebo v európskom e-shope značky. Za rovnakých 30 ml dáš zhruba 10 €, a podobne ako luxusné sérum Barbary Sturm obsahuje rôzne molekulárne veľkosti kyseliny hyalurónovej. Bonusom sú peptidy, ktoré podporujú produkciu kolagénu a dopomáhajú k pevnejšej pleti s menej viditeľnými vráskami.

Estée Lauder Advanced Night Repair Synchronized Multi-Recovery Complex vs. Missha Time Revolution Night Repair Ampouple 5X

Jeden z najznámejších luxusných produktov na trhu je jednoznačne nočné sérum Estée Lauder. Firmu založila legendárna podnikateľka a dodnes nesie jej meno. Stala sa druhou najväčšou kozmetickou spoločnosťou na svete. Nočné sérum pomáha bojovať so známkami starnutia okrem iného aj pomocou probiotík. S cenovkou 129 € za 50 ml patrí medzi tie lacnejšie na zozname, no aj tak zabolí.

Populárne nočné sérum za viac ako sto eur (vľavo) môžeš skúsiť nahradiť lacnejšou verziou (vpravo).
Populárne nočné sérum za viac ako sto eur (vľavo) môžeš skúsiť nahradiť lacnejšou verziou (vpravo). Zdroj: Estée Lauder, Missha

Ako alternatívu blogerky, beauty novinárky a youtuberky jednoznačne odporúčajú kórejskú značku Missha. Jej sérum s názvom Time Revolution Night Repair Ampouple 5X obsahuje tiež 50 ml, no stojí približne 35 €. Obsahuje probiotiká a niekoľko látok na podporu silnej kožnej bariéry. Pomáha mdlej pleti, rozžiaruje, spevňuje a dodáva vlhkosť do kože.

SkinCeuticals CE Ferulic vs. Medik8 Super-C Ferulic

Neexistuje známejšie a častejšie odporúčané sérum s vitamínom C. „Céčko“ patrí medzi najpreštudovanejšie zložky v kozmetike, účinky tohto vitamínu potvrdzuje veľké množstvo štúdií. Kombinácia s vitamínom E a s kyselinou ferulovou sa ukazuje byť extra nápomocná pri ochrane proti oxidácii. Nielenže rozžiaruje, zjemňuje tmavé škvrny, ale je vhodným doplnkom do každej rutiny, ktorá má za cieľ kožu posilňovať a predchádzať predčasnému starnutiu. Napriek tomu prípravok s objemom 30 ml za 167 € môže byť pre mnohých nedostupný.

Obe značky patria medzi kozmetičkami aj dermatológmi odporúčané. No predsa len Medik8 stojí o polovicu menej.
Obe značky patria medzi kozmetičkami aj dermatológmi odporúčané. No predsa len Medik8 stojí o polovicu menej. Zdroj: SkinCeuticals, Medik8

O polovicu lacnejšie kúpiš sérum britskej značky Medik8. Na Slovensku ju zoženieš vo vybraných kozmetických salónoch alebo na webe oficiálneho distribútora Anna Brandejs. Sérum Super-C Ferulic s príjemnou citrusovou vôňou obsahuje 30 % koncentráciu vitamínu C, vitamín E, kyselinu ferulovú a extrakt z kurkumového koreňa. Balenie 30 ml vydrží približne tri mesiace (stačia ti 4 kvapky) a zaplatíš zaň 71 €. 

Tata Harper Elixir Vitae Eye Serum vs. Mádara Time Miracle Wrinkle Resist

Svoje svetoznáme očné sérum označuje značka Tata Harper za „nadprirodzené“. Pýši sa dlhým zoznamom ingrediencií prírodného pôvodu, na ktorom hviezdia látky na zjemnenie vrások, na zmiernenie opuchu pod očami alebo na rozjasnenie tmavých kruhov. S cenovkou 350 € za maličkú fľašku s 15 ml produktu si však toto sérum nemôže každý dovoliť.

kozmetika
Zdroj: Tata Harper, Mádara Cosmetics

Ak ťa trápia vrásky v okolí očí alebo im chceš predchádzať a záleží ti na prírodnom zložení, vhodnou alternatívou je očný krém od značky Mádara Cosmetics. Time Miracle Wrinkle Resist kúpiš v drogériách alebo v slovenských e-shopoch a za 20 ml balenie zaplatíš 40 €. Nie je to najlacnejší očný krém, ale svojím zložením sa tomu od Tata Harper najviac približuje. Kovový aplikátor ráno pomôže s opuchom a zloženie sa zameriava na jemné linky, vrásky a známky únavy.

TIP: O odstraňovaní tmavých kruhov pod očami sme ti priniesli reportáž. V niektorých prípadoch je na ne kozmetika prikrátka, pomôže ti kožný lekár a malá ihla.

La Mer Crème de la Mer Moisturizing Cream vs. Mario Badescu Seaweed Night Cream

Ak sleduješ celebritné rutiny v sérii Vogue na Youtube alebo samotné celebrity sleduješ na Instagrame, tento krém nepochybne poznáš. Patrí medzi najdrahšie hydratačné krémy, pričom cenu do výšin vymrštil extrakt z morských rias. Za 30 ml balenie zaplatíš skoro dve stovky.

Odporúčané
Funkčné aktívne látky, 100 % prírodné zloženie a udržateľné obaly. Toto je dôvod, prečo si zamiluješ českú kozmetiku LOBEY Funkčné aktívne látky, 100 % prírodné zloženie a udržateľné obaly. Toto je dôvod, prečo si zamiluješ českú kozmetiku LOBEY 2. februára 2024, 14:00

Ak sa rozhodneš ušetriť, alternatívou je Mario Badescu Seaweed Night Cream (za cca 25 € za 28 ml). Obsahuje výťažok z morskej chaluhy, má ľahkú konzistenciu a pleť zvláčni.

Alternatívou ku kultovému krému za niekoľko stoviek je skromný hydratačný krém za 25 €.
Alternatívou ku kultovému krému za niekoľko stoviek je skromný hydratačný krém za 25 €. Zdroj: La Mer, Mario Badescu

Ak chceš systém naozaj hacknúť, takmer identické zloženie (bez morských rias) má základný krém Nivea, ktorý kúpiš za zhruba 5 €. Ako však isto vieš, je mastný – mastnejší než La Mer – a dobre padne skôr naozaj dehydratovanej koži na noc.

Ale nezúfaj. Vyššiu úroveň hydratácie môžeš dosiahnuť aj vrstvením produktov (hydratačná esencia alebo toner, hydratačné sérum a potom hydratačný krém) alebo mastnejším, hutnejším krémom vhodným na zimné obdobie. Za 178 € (aj menej) si bez problémov vytvoríš celú rutinu zameranú na poriadnu hydratáciu aj bez drahých morských rias.

La Prairie Skin Caviar Luxe Cream vs. Kiehl’s Midnight Recovery Omega Rich Cloud Cream

Omladzujúci krém z dielne La Prairie ti už len svojou cenovkou narobí vrásky. Za ňou zrejme stojí predovšetkým kaviár, ktorý sľubuje luxusnú hydratujúcu starostlivosť o kožu. S cenovkou takmer 500 € za 50 ml balenie to inak ani nejde. Obsahuje Aloe vera, formu retinolu na boj s vráskami či kyselinu mliečnu, ktorá v nízkych koncentráciách pomáha s hydratáciou kože.

Ak oželieš kaviár, tak aj lacnejší krém poslúži.
Ak oželieš kaviár, tak aj lacnejší krém poslúži. Zdroj: La Prairie, Kiehl’s

Pomerne luxusný pocit pri používaní ti ponúkne aj Kiehl’s Midnight Recovery Omega Rich Cloud Cream. Za rovnaký objem zaplatíš iba 45 €, a hoci neobsahuje luxusný kaviár, s krémom od La Prairie má niekoľko spoločných ingrediencií. Ide o nadýchaný hydratačný krém, ktorý posilňuje kožnú bariéru, zjemňuje vzhľad vrások a podobne ako kaviárový krém vďaka obsahu antioxidantov kožu aj chráni.

Sunday Riley Good Genes Lactic Acid Treatment vs. The Ordinary Lactic Acid 5 % + HA

Jemný exfoliant s obsahom kyseliny mliečnej pleť rozjasní, zjemňuje pigmentové škvrny a vyrovnáva textúru. Značka Sunday Riley svoj hviezdny exfoliant dopĺňa výťažkom zo sladkého drievka (pomáha pri pigmentových škvrnách) a rastlinnými výťažkami, ktoré upokojujú pleť. Za 30 ml zaplatíš približne 85 €.

kozmetika
Zdroj: Sunday Riley, Deciem

Začiatočníkom s exfoliáciou alebo tým, ktorí by za tých 85 € už radi mali celú kozmetickú rutinu, odporúčame kyselinu mliečnu od The Ordinary. Obsahuje rovnakú koncentráciu (5 %) a pridanú kyselinu hyalurónovú pre extra hydratáciu. Za rovnakú veľkosť zaplatíš iba okolo 8 €, sérum zoženieš v drogériách v Česku aj na Slovensku alebo vo viacerých e-shopoch. Značka v priebehu novembra ponúka 23 % zľavu na celý sortiment, a to každý rok, takže produkt si môžeš zadovážiť ešte lacnejšie priamo z európskeho e-shopu.

Domov
Zdieľať
Diskusia