Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
6. októbra 2022, 21:59
Čas čítania 3:13

Výsledky CE ZA AR 2022: sošky získali architekti za obytné bunky v Jelšave, vilu Bôrik či Novú Dunajskú

Kategória:
Kultúra
Uložiť Uložené
Výsledky CE ZA AR 2022: sošky získali architekti za obytné bunky v Jelšave, vilu Bôrik či Novú Dunajskú
Zdroj: Vladimír Eliáš

Poznáme laureátov 21. ročníka architektonických cien.

Vo štvrtok 6. októbra 2022 boli v bratislavskej Starej tržnici vyhlásení laureáti Ceny za architektúru CE ZA AR 2022. Galavečerom vysielaným v priamom prenose na Dvojke RTVS sprevádzal divákov jeden z porotcov, architekt Juraj Benetin. Šlo o jeho moderátorskú premiéru. O nomináciách či architektúre sme sa s ním rozprávali aj osobne minulý mesiac.


Pre 21. ročník ocenenia si vyhlasovateľ Slovenská komora architektov vybral motto #regenerácia. „Práve tá sa ukazuje ako nástroj zodpovedných postupov obnovy krajiny. Úcta k starému vytvára novú kultúrnu vrstvu krajiny,“ objasnil Iľja Skoček, predseda komory.

O tom, že nejde o prázdne gesto, svedčí, že za víťaza kategórie fenomény architektúry porota v tomto ročníku vybrala nenápadný zásah umiestnený v ruine kaštieľa. Kolektív mladých autorov obrátil zaužívané predstavy naruby a rozhodol sa ako nultý krok pred časovo, organizačne a finančne náročnou rekonštrukciou sprístupniť chátrajúcu pamiatku formou zážitkového ubytovania.

Porota už v nomináciách ocenila aj ďalších architektov a investorov, ktorí sa odhodlali nanovo využiť skrytý potenciál existujúcich stavieb alebo ich častí. Od rodinného domu postaveného v starom mlyne cez nápadité rekonštrukcie domov s tradičnými pôdorysmi či panelákových interiérov až po zastavanie prieluky v zástavbe budovou, ktorá sa nesnaží pútať pozornosť.

26. marca 2024, 15:30 Čas čítania 2:13 Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom

„Vnímam, že sa zvyšuje rešpekt voči pamiatkam. Aj napriek bolestivým výnimkám je tu záujem o nelikvidáciu budov, snaha rekonštruovať budovy, aj keď nemajú mimoriadnu architektonickú kvalitu. To, čo sledujeme oproti predchádzajúcemu obdobiu, je aj zvyšujúci sa záujem o prírodné prostredie,“ hovorí členka poroty, rektorka VŠVU Bohunka Koklesová.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CE ZA AR (@ce_za_ar)

Novinkou tohto ročníka bola nová podoba sošky CE ZA AR, ktorej autorkou je dizajnérka Ľubica Segečová. Navyše po prvýkrát soškami neboli ocenení iba víťazi jednotlivých kategórií, ale aj ostatné nominované diela. Ako v úvode priameho prenosu zaznelo, Slovenská komora architektov sa týmto krokom rozhodla „ukázať, že ich práca zrkadlí kvalitu a na tej záleží“. Nové sošky CE ZA AR sú zároveň zavŕšením zmeny vizuálnej identity Slovenskej komory architektov.

Medzinárodná porota tento rok vyberala z 88 prihlásených diel. Dvadsaťdeväť z nich navštívila na ceste naprieč Slovenskom, aby napokon vybrala 24 finalistov v šiestich kategóriách. Osobné návštevy sa pritom aj v tomto ročníku ukázali ako rozhodujúce pri posudzovaní kvality jednotlivých diel.

Domov
Zdieľať
Diskusia