Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
6. októbra 2022, 11:36
Čas čítania 1:27

Poslanci odmietli zákaz dúhových vlajok. Ešte ráno to vyzeralo tak, že by návrh mohol prejsť do druhého čítania

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Zákon predložila Anna Záborská.

Parlament nepodporil zákaz dúhových vlajok a návrh zákona tým činom nepoputuje do druhého čítania. Návrh na úpravu zákona o štátnych symboloch mal zakázať vyvesovať symboly, ktoré propagujú akýkoľvek druh sexuálnej orientácie. Za návrh hlasovalo 44 poslancov, proti nemu 28 a hlasovania sa zdržali dvaja ľudia. Nehlasovalo 55 poslancov, prítomných bolo 129.

Že návrh neprejde ešte ráno nebolo vôbec isté. Podľa informácii Refreshera sa mali ešte ráno v klube OĽaNO rozprávať o tom ako bude klub hlasovať, pričom na stole bola aj možnosť „voľnej ruky“. Nakoniec väčšina klubu nehlasovala, čím znížili kvórum na schválenie návrhu. Za v klube hlasoval iba György Gyimesi.

Návrh pôvodne porušoval koaličnú zmluvu

Návrh o zákaze dúhových vlajok v auguste predložila Anna Záborská. Pôvodne s ním do parlamentu prišli György Gyimesi zo strany OĽaNO a opozičný Tomáš Taraba, tým, že ho podala Záborská, však hlasovali za návrh ako za koaličný. Gyimesi však návrh pôvodne ani neprerokoval na poslaneckom klube.

Záborská je splnomocnenkyňou vlády pre náboženskú slobodu a okrem návrhu, ktorý obmedzuje slobodné vyjadrovanie sa, podala aj ďalší návrh na „pomoc tehotným ženám“. Minister Jaroslav Naď však tento návrh označil za nezmyselný a za blbosť. „Aj na klube som – najprv položartom a teraz to už myslím vážne – povedal, že keď sa to schváli, tak sám vyvesím dúhovú zástavu na ministerstve obrany, aj keď som človek, ktorý takéto veci absolútne nerieši,“ povedal Denníku N.

25. augusta 2022, 10:40 Čas čítania 2:32 Gyimesiho zákaz dúhových vlajok predloží v parlamente Záborská. Má šancu na úspech Gyimesiho zákaz dúhových vlajok predloží v parlamente Záborská. Má šancu na úspech

Na protest sa postavili mnohí poslanci najmä v koalícii. V deň, keď mala novela prísť do parlamentu, vyvesili dúhové vlajky zo svojich kancelárií viacerí poslanci najmä z SaS, ale aj z OĽaNO. Strana Richarda Sulíka zverejnila video, v ktorom LGBTI komunitu podporili. Dúhové vlajky vyvesili aj mnohé neziskové organizácie, odkazy Gyimesimu posielali aj rektorky či obchodné reťazce.

Zákon nakoniec Boris Kollár stopol a navrhol, aby sa o ňom rokovalo až v septembri. Vladimíra Marcinková z SaS Refresheru povedala, že Gyimesi a Taraba pravdepodobne mali aj dostatočnú podporu na presadenie zákazu, ale predseda parlamentu nechcel eskalovať situáciu v čase koaličnej krízy. 

Gyimesi neskôr priznal, že svojím návrhom porušil koaličnú zmluvu. Stojí si však za tým, že dúhové vlajky zakázať treba, a odmieta, že by na Slovensku cielene presadzoval propagandu a prísne obmedzovanie práv homosexuálov, ako to robí napríklad Viktor Orbán v Maďarsku. 

Späť
Zdieľať
Diskusia