Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
6. októbra 2022, 11:30
Čas čítania 3:08

Obchod za 44 miliárd dolárov sa nakoniec uskutoční. Musk chce pomocou Twitteru vytvoriť superaplikáciu

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Obchod za 44 miliárd dolárov sa nakoniec uskutoční. Musk chce pomocou Twitteru vytvoriť superaplikáciu
Zdroj: Twitter/@elonmusk

Elon Musk si to znova rozmyslel a Twitter kúpi. Asi hlavne preto, aby sa vyhol súdu.

Je možné, že by Elon Musk mohol kúpiť Twitter už v piatok 7. októbra. Miliardár už dávnejšie vyhlásil, že na to, aby mal dosť peňazí na kúpu sociálnej siete, predal časť svojich akcií v Tesle a sumu v pôvodnej výške má teda pripravenú. S vedením Twitteru sa však stále súdi. 

Aký osud čaká na Twitter

Krátko po zverejnení informácie o tom, že sa kúpa nakoniec odohrá, tvítol miliardár krátky príspevok, ktorý hovorí, že „kúpa Twitteru urýchli tvorbu X – aplikácie na všetko“. Podrobnosti zatiaľ neuviedol, no množstvo vecí sa dá vydedukovať aj z tejto jednej vety.

Pred začiatkom súdneho procesu a počas pôvodných úvah o obchode totiž tvrdil, že chce Twitter transformovať na čosi lepšie.

S politickým podfarbením hovoril aj o tom, že chce sieť spraviť slobodnejšou v otázke prejavu jej používateľov a že plánuje pomerne veľké prepúšťanie zamestnancov. V minulosti už chválil čínsku platformu WeChat, ktorá by mohla byť predlohou pre nový Twitter v podobe „západného WeChatu“.

Možná inšpirácia v Ázii

Čínsky WeChat nie je iba sociálna sieť s viac ako miliardovou používateľskou základňou alebo četovací nástroj, ako by názov mohol napovedať. V skutočnosti ide o tzv. superaplikáciu, ktorá pomocou miniaplikácií poskytuje široký výber činností, ktoré si v nej môže používateľ vybaviť. Či ide o rezerváciu stola v reštaurácii, požičanie peňazí kamarátovi, četovanie, hranie hier, alebo objednávku taxíka, to všetko superaplikácia umožňuje.

Svetové médiá špekulujú o tom, že sa vizionár možno inšpiroval a jeho apka X bude práve takáto. Časti skladačky do seba totiž zapadajú. V roku 1999 založil spoločnosť X.com, ktorá poskytovala finančné služby, a neskôr spojením s firmou Confinity vznikol PayPal. Túto spoločnosť v roku 2002 predal gigantu eBay za jeden a pol miliardy dolárov v akciách.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Dnes je doména X.com opustená, no je možné, že E. Musk má v pláne jej obnovenie vrátanie pôvodného účelu. Zrazu by tak mal v ruke dva dôležité prvky pre novú superaplikáciu – službu na finančné transakcie a sociálnu sieť. Keďže pre apku plánuje názov X a na Twitteri ju popísal ako aplikáciu na všetko, spomínaný scenár znie pravdepodobne.

Prečo sa Musk s Twitterom súdi?

Všetko sa to začalo tým, že v súčasnosti najbohatší človek sveta vyjadril záujem kúpiť sociálnu sieť Twitter, ktorú využíva na komunikáciu so svojimi fanúšikmi, začiatkom jari 2022. Keď sa začal proces samotného obchodu, vizionár začal tvrdiť, že mu sieť nepodala pravdivé informácie.

Podľa neho nie je pravda, že na Twitteri je menej ako päť percent spamovacích botov a falošných účtov. Sieť však na tomto čísle trvala a miliardár napokon oficiálne vyhlásil, že stratil o kúpu záujem. Odborníci vtedy potvrdili, že týchto účtov môže byť na sieti niekoľkonásobne viac. Profesorka a počítačová vedkyňa Kathleen Carley z Carnegie Mellon vtedy pre Washington Post poznamenala:

Či ide o covid, alebo voľby v USA a iných krajinách, počty botov boli často vyššie. V rozdielnych štúdiách sa počty botov rôznia: videli sme 5 percent, ale aj 35 percent.

Musk v tom čase obvinil Twitter z klamania investorov falošnými číslami a vzťahy sa pokazili.

Oficiálne a skutočné dôvody nie sú vždy rovnaké

Skutočný dôvod odstúpenia od kúpy však bol veľmi pravdepodobne v tom, že akcie technologických firiem v tom čase zaznamenali obrovský prepad a týkalo sa to aj Twitteru. Keďže nešlo fazuľky, ale o približne 44 miliárd amerických dolárov, vedenie Twitteru sa rozhodlo na E. Muska podať žalobu za nedodržanie zmluvne dohodnutých podmienok z 25. apríla 2022.

14. marca 2024, 14:30 Čas čítania 5:09 Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými?

Dátum súdu sa pomaly priblížil, mal sa konať 17. októbra, no zdá sa, že už naň nebude dôvod. Po tom, ako sa E. Muskovi nepodarilo dosiahnuť odročenie konania, vedenie Twitteru dostalo od „Muskovej skupiny“ list. Hovorí sa v ňom o tom, že miliardár zmenil svoje rozhodnutie a napokon sieť predsa len kúpi, a to za pôvodne dohodnutých podmienok. To znamená, že sa pri kúpe bude počítať s pôvodnou cenou 54,20 dolára za akciu. Hneď po tom, ako sa táto informácia dostala na verejnosť, akcie Twitteru opäť stúpli o vyše 22 percent.

Skutočný dôvod, ktorý je za ďalšou zmenou rozhodnutia E. Muska, je aj tentokrát dosť zjavný. V procese by sa odtajili veci ako súkromné správy či kontakty, čo by mohlo byť škodlivé pre biznis. Navyše, podľa rozsudkov v prípravnom konaní by v súdnom procese nemal veľké šance na výhru, a tak sa miliardár rozhodol Twitter zapojiť do svojich ďalších plánov. 

Späť
Zdieľať
Diskusia