Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok vznikol v rámci mediálnej spolupráce s CE ZA AR.
6. októbra 2022, 9:00
Čas čítania 0:48

Kaviarne, domy či rozpadnutý kaštieľ. Hodnotné umelecké diela sú všade okolo teba

KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

To najlepšie zo slovenskej architektúry uvidíš na Dvojke už dnes 6. októbra. Pozri sa, ktoré diela získali nomináciu.

Budovy, okolo ktorých denne chodíš, či interiér kaviarne, kde si vychutnávaš svoj víkendový brunch, môžu byť hodnotné umelecké diela. Slovenská komora architektov každoročne vyhlasuje Cenu Slovenskej komory architektov za architektúru CE ZA AR. Ich hlavným poslaním je poukázať, že architekti majú dôležitú úlohu v spoločnosti a vedia výrazne ovplyvniť prostredie, v ktorom žijeme. Predstavíme ti nominácie 21. ročníka ocenenia CE ZA AR zo všetkých kategórií – Interiér, Rodinné domy, Občianske a priemyselné budovy, Exteriér a Fenomény architektúry, Bytové domy.

O menách víťazov rozhoduje odborná porota, dozvieš sa ich na galavečere, ktorý bude odvysielaný už dnes 6. októbra o 20.10 na Dvojke. Počas galavečera sa bude udeľovať ešte jedno uznanie – Cena verejnosti. Bude patriť dielu, ktoré získa najviac hlasov v diváckom hlasovaní. Do hlasovania sa môžeš zapojiť aj ty, nemusíš mať odborné znalosti z architektúry alebo umenia. Stačí, že ťa dielo z nejakého dôvodu oslovilo. 

zahlasuj za dielo

Nominácie CE ZA AR

Slovenská komora architektov každoročne prezentuje nominované diela ako najlepšie architektonické diela s osobitným významom v jednotlivých kategóriách, ktoré si pre svoju originalitu a výnimočnosť zaslúžia pozornosť. Všetky nominácie si môžeš pozrieť v nasledujúcich galériách.

Kategória Rodinné domy

Ateliér režiséra v dedinke Strekov.Mestská vila Bôrik pozostáva z troch podlaží, z ktorých každé reprezentuje odlišnú organizáciu priestoru (otvorené spoločenské podlažie, mriežka súkromných miestností, sústava priechodných miestností). „Slamák“ je rodinným domom pre mladú rodinu, ktorá definovala svoje zadanie s nevyhnutnosťou práce s lokálnym materiálom a staviteľmi, ako aj princípom rozložiteľnosti a recyklácie materiálov stavby. Opatová II – Mladá rodina postavila dom na pôdoryse pôvodných kurníkov a kôlní. Nové objekty rešpektujú tie pôvodné v materiáloch i formách, bez bázne voči dnešku a jeho potrebám. Nová stavba a jej tvár, akoby tu, v Opatovej nad kostolom, boli odjakživa.
Zobraziť galériu
(5)
Anketa:
Ktorý rodinný dom ťa oslovil najviac?
Ateliér režiséra Strekov
Vila Bôrik
Rodinný dom „Slamák“
Opatová II
Radový dom v Ľudovej štvrti
Ateliér režiséra Strekov
26 %
Vila Bôrik
22 %
Rodinný dom „Slamák“
16 %
Opatová II
13 %
Radový dom v Ľudovej štvrti
23 %

Kategória Bytové domy

Sedemdesiatpäť metrov vysoká rezidenčná veža DISCOVERY residence poskytne mestu stotridsaťsedem bytov v niekoľkých variantoch vo vysokom štandarde. Každý z nich disponuje veľkorysou dispozíciou, veľkými oknami a vlastnou loggiou. Obytný dom Nová Dunajská sa nachádza na mieste asanovanej dvojpodlažnej stavby. Stavba svojím objemom dopĺňa uličnú čiaru. Prízemie je venované obchodným priestorom. Na ostatných nadzemných podlažiach sa nachádza 20 bytov.Dom od začiatku pokladali za dobrý a rozhodli sa nijakým spôsobom nevstupovať do hmoty, proporcie či kompozície. Vytypovali si cenné prvky, ktoré sme sa snažili zachovať. Cieľom bolo zostať obyčajným a nepútať pozornosť. Potvrdiť identitu typového domu. Nepopierať dobu svojho vzniku, ale artikulovať jej kvality a odstrániť nedostatky. Tento prístup navyše generuje minimum stavebného odpadu.Polyfunkčný objekt na Vajnorskej ulici 21 v Bratislave je samostatne stojaci objekt, urbanisticky uzavretý z ulíc Česká, Robotnická a Osadná, a predstavuje konverziu staršej administratívnej budovy z 80. rokov. Nová hmota domu rešpektuje pôvodný urbanizmus územia, v ktorom je osadená. Aj keď o niečo zväčšená, budova zapadá do prostredia citlivo, komunikuje s okolím a nenarúša jeho pôvodný charakter.
Zobraziť galériu
(4)
Anketa:
Ktorý bytový dom ťa oslovil najviac?
Discovery Tower
Nová Dunajská
Obnova domu zo 70. rokov
Vajnorská 21
Discovery Tower
45 %
Nová Dunajská
19 %
Obnova domu zo 70. rokov
19 %
Vajnorská 21
17 %

Kategória Občianske a priemyselné budovy

Konverzia Jurkovičovej Teplárne NKP –Riešenie necháva vyniknúť historickým konštrukčným detailom a hlavne dominantným trom násypníkom, pre ktoré sa rekonštrukciou vytvoril originálny veľkolepý reprezentačný priestor s materiálmi v ich pôvodnej "surovosti" a farebnosti.Mestská plaváreň v Trebišove, nachádzajúca sa v dotyku s mestským parkom, je objektom, ktorý prešiel obnovou po dlhých rokoch chátrania. Pri maximálnom zachovaní pôvodnej hmoty a sčasti aj funkcií dostalo toto miesto na rozmedzí urbánneho a krajinného prostredia nový podnet a bolo znovuzapojené do organizmu mesta.Záhradné centrum ako galéria zelene. Zadaním bolo navrhnúť nový obchodný priestor na predaj produktov firmy Plantex. Umiestnenie v malej obci Veselé pri Piešťanoch s vidieckym charakterom zásadne ovplyvnili celkový koncept riešenia.GBC5 je posledným realizovaným blokom bratislavského obchodno-administratívneho komplexu medzi Galvaniho ulicou a diaľnicou D1, ktorý tvoria nákupné parky, showroomy, hotely a administratívne budovy.
Zobraziť galériu
(4)
Anketa:
Ktorá občianska a priemyselné budova ťa oslovila najviac?
Konverzia Jurkovičovej teplárne
Obnova mestskej plavárne v Trebišove
Záhradné centrum Plantex
GBC 5
Konverzia Jurkovičovej teplárne
41 %
Obnova mestskej plavárne v Trebišove
8 %
Záhradné centrum Plantex
41 %
GBC 5
10 %

Kategória Exteriér

Pozorovateľňa zvierat Vydrica sa nachádza v Malých Karpatoch na turistickej trase medzi Mariankou a Račou. Ide o spoločný projekt hlavného mesta, Metropolitného inštitútu Bratislavy a Mestských lesov v Bratislave. Z Vydrice možno pozorovať nielen zvieratá, ale aj postupnú premenu lesa po veternej kalamite na prirodzený les. Východiskovou ideou je vyvesenie drevenej mriežky ponad morfológiu lesa. Generická štruktúra plynie v priestore pozdĺžne v oboch smeroch, v krajných polohách nie je ukončená. Priestor lesa tak pozvoľne prechádza naprieč zastrešeným výsekom krajiny až na priľahlú lúku a späť. Rozmanitá záhrada je introvertná, vytvára vlastný vnútorný mikrokozmos členený na menšie rozmanité celky. Koncept využíva vnútorné členenia k optickej ilúzii, vizuálnemu zväčšeniu malého priestoru.
Zobraziť galériu
(3)
Anketa:
Ktorý exteriér ťa oslovil najviac?
Pozorovateľňa zvierat Vydrica
Obnova turistického areálu Malý Slavín v mestských lesoch
Rozmanitá záhrada
Pozorovateľňa zvierat Vydrica
55 %
Obnova turistického areálu Malý Slavín v mestských lesoch
21 %
Rozmanitá záhrada
24 %

Kategória Interiér 

AFTER je malým lokálnym barom na hranici obytnej štvrte 500 bytov, susediaci s rozvíjajúcou sa novou štvrťou bratislavského downtownu. Je tak trochu protipólom monštra nákupného centra s autobusovou stanicou, hľadajúc mestotvorné atribúty, ktoré táto lokalita postráda.EMA je rekonštrukcia trojizbového bytu pre mladý pár v centre Bratislavy.Vizuálna identita návštevníckeho centra je postavená na podprahových odkazoch, ktoré nahradili výrazné farby a logotypy. Očistením priestorov od nánosov dôb nedávnych vznikol čistý priestor, v ktorom vyniká krása pôvodných historických klenieb. Panelák – Proces udržateľnej adaptácie. Práca s typizovaným pôdorysom panelových domov zo 60. rokov. Definovanosť vzťahov v rodine a miera intimity sa z generácie na generáciu menia.
Zobraziť galériu
(5)
Anketa:
Ktorý interiér ťa oslovil najviac?
AFTER
EMA
Redizajn turistického informačného centra v Košiciach
Panelák
Grao
AFTER
36 %
EMA
16 %
Redizajn turistického informačného centra v Košiciach
14 %
Panelák
20 %
Grao
14 %

Kategória Fenomény architektúry

Na kaštieli Coburgovcov v Jelšave bola nedávno postavená nová strecha, ale zvyšok budovy sa nachádza v rôznom stave poškodenia. Zásahy sú jemné, odstúpené od pevnej substancie stavby tak, aby ju neprekrývali, neznemožňovali jej vnímanie a postupnú opravu. Búda je ekologicko-komunitné centrum adaptované z objektu bývalej zmrzlinárne. Objekt slúži ako zázemie, kde organizujú swapy oblečenia, prednášky, čítačky. Rovnako funguje ako dielňa či sklad oblečenia. Liturgický priestor pre ponfikálnu omšu počas pastoračnej návštevy pápeža Františka v Šaštíne – Objekt presbytéria bol formovaný ako príležitostný liturgický priestor napĺňajúci slávnostný rozmer udalosti svojimi proporciami, výberom materiálov a farebnosťou, pričom koncepcia priestoru mala aj ekologický rozmer. Konštrukcie a povrchové úpravy boli navrhnuté z prvkov, ktoré sa po sv. omši opätovne využili na inom mieste.
Zobraziť galériu
(3)
Anketa:
Ktorý fenomén architektúry ťa oslovil najviac?
Bunky Jelšava, kaštieľ Coburgovcov
Komunitné centrum BÚDA
Liturgický priestor pre pontifikálnu omšu počas pastoračnej návštevy pápeža Františka v Šaštíne
Bunky Jelšava, kaštieľ Coburgovcov
60 %
Komunitné centrum BÚDA
23 %
Liturgický priestor pre pontifikálnu omšu počas pastoračnej návštevy pápeža Františka v Šaštíne
17 %
Domov
Zdieľať
Diskusia