hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Rozhovory

Dokedy potrvajú vysoké ceny energií? Najmenej dva roky, hovorí expert z NBS (Rozhovor)

Aké budú mať rekordne vysoké ceny energií dosahy na slovenský podnikateľský sektor? Koľko z firiem sa dostane do červených čísel, o koľko zdražejú ich produkty a budú musieť prepúšťať svojich zamestnancov?

Martina Havranová
6. 10. 2022 16:30 Čas čítania: 5:10
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Rozhovory
0
Martina Havranová
6. 10. 2022 16:30
Čas čítania: 5:10

Dokedy potrvajú vysoké ceny energií? Najmenej dva roky, hovorí expert z NBS (Rozhovor)

Aké budú mať rekordne vysoké ceny energií dosahy na slovenský podnikateľský sektor? Koľko z firiem sa dostane do červených čísel, o koľko zdražejú ich produkty a budú musieť prepúšťať svojich zamestnancov?

Martina Havranová
6. október 2022, 16:30
Čas čítania: 5:10
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Inflácia v eurozóne dosiahla dvojciferné hodnoty. Jedným z hlavných dôvodov jej rastu sú vysoké ceny energií, ktoré sú násobne vyššie, ako boli počas minulého roka. Kým pre domácnosti platia regulované ceny a budú sa regulovať aj v tom ďalšom, situácia v priemysle je odlišná.

 

Firmy, ktorým sa nepodarilo uzavrieť kontrakty s regulovanými cenami, bojujú s rekordnými faktúrami za energie. Slovenská spoločnosť McCarter pred niekoľkými dňami informovala o výške augustovej faktúry za elektrickú energiu vo výške 180-tisíc eur. Pred rokom pri tom spoločnosť zaplatila za mesačnú spotrebu energie približne 38-tisíc eur.

 

Analytik Národnej banky Slovenska Ján Klacso vypracoval analýzu, ktorá ukazuje, aký dosah môžu mať vysoké ceny energií na slovenský podnikateľský sektor. „Pri zvýšení cien energií o 50 percent by sa do straty dostalo okolo 41 percent firiem, pri stopercentnom náraste by bola ohrozená takmer polovica,“ hovorí v rozhovore Klacso. 

 

Na biznisovej podstránke Refresheru Disrupter pravidelne rozoberáme témy, ktoré sa týkajú aktuálneho ekonomického diania v našej krajine. Vysoké ceny energií netrápia len domácnosti, ale aj podnikateľský sektor. Staň sa členom klubu Refresher+ a dostaň sa k neobmedzenému obsahu.

Existujú aktuálne opatrenia, ktoré by regulovali vysoké trhové ceny energií pre firmy? Všeobecne nie sú žiadne právne záväzné opatrenia, ktoré by regulovali ceny energií pre firmy. Tak ako aj v minulosti aj dnes platí, že niektoré malé podniky s ročnou spotrebou elektrickej energie do 30 megawatt hodín a spotreby plynu do 100 megawatt hodín, podobne ako domácností, nakupujú energie za regulované ceny. Hovorím však len o časti podnikov. 

 

Analytik Národnej banky Slovenska Ján Klacso.
Analytik Národnej banky Slovenska Ján Klacso. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Väčšie firmy uzatvárajú kontrakty trvajúce zvyčajne v lehote jedného roka. Nové kontrakty sa vo všeobecnosti uzatvárajú na základe cien určených na spotových trhoch. Ak nemajú uzavreté žiadne kontrakty, musia nakupovať energie za aktuálne vysoké ceny, či už ide o plyn, alebo elektrinu. 

 

Podľa vašej štúdie sa až 41 % firiem môže dostať do straty, ak ceny energií stúpnu o polovicu. Na základe čoho, ste počítali tieto dáta?Začnem o samotnej štúdii. Sledovali sme firmy, ktoré majú aspoň 20 zamestnancov, čo na Slovensku predstavuje okolo 9000 firiem. Pri väčšine týchto firiem máme prehľad o ich celkových nákladoch na teplo, energiu a tiež palivá. V čase našej analýzy bol predpoklad, že nárast cien energií pre firmy by sa mohol pohybovať na úrovni 50 až 100 percent. Tieto scenáre sme sa snažili premietnuť do toho, čo by spomínané zvýšenie cien urobilo so ziskom firiem.

 

Predikcia NBS neočakáva výrazný nárast nezamestnanosti. Zvýšenú mieru nevidíme ani od začiatku roka 2022. 

 

Ako ste spomínali, pri zvýšení cien energií o 50 percent by sa do straty dostalo okolo 41 percent firiem. Pri stopercentnom náraste by bola ohrozená takmer polovica, presne 47 percent. Spomedzi týchto firiem sme sa špeciálne zaujímali o tie, ktoré patria medzi energeticky náročnejšie. Na účely tejto analýzy sme si stanovili hranicu, že za energeticky náročnejšie firmy budeme považovať tie podniky, kde náklady na energie prekračujú hranicu 15 percent zo všetkých nákladov. Zo skúmaných 9000 firiem je energeticky náročných zhruba 460 firiem. 

Pri náraste cien energií o 50 percent by sa až 89 percent energeticky náročných firiem dostalo do straty. Pri dvojnásobných cenách energií by sa do mínusu dostalo až 97 percent firiem. Tieto firmy sa zhromažďujú najmä v sektore dopravy, skladovania, priemyselnej výroby a, samozrejme, v dodávkach energií.

 

Ján Klacso vypracoval analýzu, v ktorej skúma dosahy vysokých cien energií na podnikateľský sektor.
Ján Klacso vypracoval analýzu, v ktorej skúma dosahy vysokých cien energií na podnikateľský sektor. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

 

Spomínané firmy však často patria k tým, ktoré zamestnávajú väčší počet zamestnancov. Odhadujete koľko pracovných miest môže byť priamo ohrozených vysokými cenami energií?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122569 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Klesnú ceny energií počas nasledujúcich rokov?
  • Budú slovenské firmy musieť prepúšťať svojich zamestnancov?
  • O koľko sa zvýšia ceny tovarov a služieb v dôsledku vysokých cien energií?
  • Aké ďalšie faktory okrem vysokých cien energií negatívne ovplyvňujú vývoj inflácie?
  • V ktorom segmente sa predpokladá stopercentné zdražovanie?

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Ľubo Baran
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Rozhovory
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac