Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 6:41
Ivan Koribanič

Boris Valábik: Chcel by som vedieť, do akej miery ovplyvnia Slováci v KHL vojnu na Ukrajine (Rozhovor)

Boris Valábik: Chcel by som vedieť, do akej miery ovplyvnia Slováci v KHL vojnu na Ukrajine (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP
ŠPORT BORIS VALÁBIK HOKEJ KHL SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Nechváli ani nekritizuje. Boris Valábik sa v otázke o pôsobení slovenských hokejistov v ruskej KHL snaží chápať rozhodnutie hokejistov.

Rozhodnutie Slovenského hokejového zväzu, že nezakáže Slovákom hrajúcim v ruskej KHL reprezentovať krajinu, vyvolalo v spoločnosti kontroverzné reakcie. Zásadový postoj vyjadril bývalý hokejový reprezentant Michal Handzuš. Vzdal sa funkcie vo vedení SZĽH a vydal stanovisko, v ktorom samotné rozhodnutie kritizoval.

Ďalší bývalý reprezentant Boris Valábik sa od začiatku vojny vyjadroval jasne proti invázii a zároveň za to, aby boli Rusko či Bielorusko vylúčené zo svetových športových podujatí. Pri téme slovenských reprezentantov však zaujal iný postoj. 

Odporúčané
„Nemám záujem. Prajem pekný deň.“ Slovenských hokejistov v KHL sme sa pýtali na vlnu kritiky, že hrajú za krvavé peniaze „Nemám záujem. Prajem pekný deň.“ Slovenských hokejistov v KHL sme sa pýtali na vlnu kritiky, že hrajú za krvavé peniaze 10. septembra 2022, 14:30

„Pre mňa ide o rozhodnutie, že či a ako uživiť svoju rodinu. Aj ja som odporca toho, čo robí Rusko, avšak ide o to, do akej miery Slováci, ktorí tam budú pôsobiť v nadchádzajúcej sezóne, podporujú túto šialenú vojnu na Ukrajine. Hokejisti majú obmedzený čas na to, aby uživili rodinu, a bojovali tvrdo na to, aby im prišla ponuka z druhej najlepšej ligy sveta,“ povedal pre Refresher Valábik.

V Refresheri pravidelne rozoberáme témy, ktoré sú spoločensky dôležité. Vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, má presah aj v športe a jeho zákulisí. Ak si predplatíš Refresher+, podporíš tvorbu kvalitného obsahu. Takisto získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu, ale aj množstvo ďalších výhod.

Hokejista si dokáže zarobiť pekné peniaze aj v Európe, no v Rusku sú platy, samozrejme, vyššie. Aký v tom vnímate rozdiel?

Poviem to na rovinu. Ja v dnešnej dobe nechápem, že každý každého súdi. Najľahšie je rozprávať, keď nie som v koži toho druhého. Som jeden z tých, čo sa nesnažia hádzať všetkých do jedného koša.

Vladimira Putina absolútne nechápem. Je to úplný magor a Rusko stratilo 24. februára akýkoľvek rešpekt. Ale inak sa ľudí, ktorí na základe toho, čo majú odžité, spravia nejaké rozhodnutie, ktorému nemusím rozumieť, snažím chápať.

Do Ruska sa nechodí na dovolenku. Do Ruska sa ide zarábať. Tam si dokážu zarobiť oveľa viac ako v Európe. A ak sa snažím chápať, prečo tam tí hráči šli, tak sú to peniaze. Druhá alternatíva je, že tam idú preto, aby mali v životopise napísané KHL. No neviem, či je to v dnešnej situácii výhodou. Chcel by som vedieť, do akej miery ovplyvní pôsobenie Slovákov v KHL situáciu na Ukrajine.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Nemyslím si však, že by ktorýkoľvek z týchto hráčov prišiel reprezentovať Slovensko. Ak by predsa len prišli, tak reprezentujú krajinu. Po tom, čo by strelil daný hráč gól, tak by sa v grafike ukázal aj jeho (ruský) klub. A to podľa mňa nie je v poriadku, takýmto spôsobom reprezentovať Rusko. Momentálne som, čo sa hokeja týka, a to prízvukujem, niekde v strede. Čo sa vojny týka, tak som ako každý normálny človek na strane Ukrajiny.

Zakladateľ značky a bývalý hokejista Boris Valábik.
Zakladateľ značky a bývalý hokejista Boris Valábik. Zdroj: Vjem/Petra Ficová

Podľa vás by Slováci z KHL neprišli reprezentovať?

Áno. Nie sú hluchí, nie sú slepí. Oni vidia, ako je spoločnosť rozdelená. Ja osobne by som neprišiel. Posledné, čo tím potrebuje, je priťahovať negatívnu energiu. Po ďalšie, ak by hráč prišiel reprezentovať, tak by uberal čas sebe a svojej rodine, s ktorou je počas sezóny veľmi málo.

V rozhovore pre Refresher pred MS 2022 ste povedali, že Rusko využíva šport na propagandu a na meranie si síl s kapitalistickým Západom. Nie je teda toto odpoveďou na otázku, do akej miery podporujú Slováci v KHL vojnu na Ukrajine? Veď predsa vďaka tomu, že do KHL dotiahnu hráčov zo Západu, môžu tvrdiť, že sa ich sankcie nedotýkajú, pretože ich liga je stále na vysokej úrovni.

To je dobrý postreh. Z ruskej strany ide podľa mňa o chytanie sa slamky. Kremeľ chce iba nasýtiť svojich ľudí. Slováci v Rusku ani nemôžu verejne kritizovať vojnu, pretože by to pre nich mohlo dopadnúť zle. No nie som ochotný súdiť ostatných pre ich rozhodnutie.

Sú Slováci, ktorí pred odchodom do Ruska vojnu odsúdili. Ale to bolo prvý a posledný raz, kedy sa vyjadrili proti vojne. Nie je to málo?

Ak si uvedomíte situáciu, tak to nie je málo. Ja som sa podobne cítil v Kazachstane. Videl som problémy, ktoré tá krajina má, ľudia sa tam báli vystupovať proti prezidentovi, ktorý bol diktátor a v tom čase 28 rokov na čele krajiny. Pretože ako Kazachstan, tak ani Rusko nie sú krajiny, kde si môže človek otvorene povedať svoj názor.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Veď sme to tu sami mali do roku 1989, tak to hádam chápe každý. Je úplne logické, že si Slováci v KHL budú dávať veľký pozor na to, čo povedia. Bol by som veľmi prekvapený, keby to bolo naopak. Počkajme si, keď sa im skončí kariéra, a potom sa ich pýtajme na pravdu, potom nech hovoria.

Ale po vojne je už každý „generál“. Nie je práve teraz ten čas na to, odsúdiť vojnu, odsúdiť Rusko a jeho kroky?

A komu tým prospejú? Ukončia vojnu na Ukrajine? Vyhovejú médiám, ktoré im potom neuhradia platy? Komu tým pomôžu? Ak to spravia, tak zostanú bez práce. Nie všetko je čierne a biele. Pozrime sa na Slovákov, ktorí chcú, aby vojnu vyhrali Rusi. Tak toto je pre mňa alarmujúce. Ale to, že tí hokejisti držia hubu a krok, považujem nie za zbabelé, ale za profesionálne.

Ivan Husár, štátny tajomník pre šport.
Ivan Husár, štátny tajomník pre šport. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Štátny tajomník pre šport Ivan Husár povedal, že peniaze, ktoré Slováci v KHL zarábajú, sú krvavé. Sú?

Videl som tú debatu. Vo veľa veciach som s pánom Husárom súhlasil. Ako hovorím, nie všetko je čierne alebo biele. K čomu sa však nevyjadril a trochu mi to chýbalo, je, že títo hráči idú reprezentovať Slovensko, ktoré Rusko označilo za nepriateľa. Dúfam, že každé euro, ktoré Slováci v Rusku zarobia, bude o euro menej, ktoré budú mať Rusi k dispozícii na vojnu a zbrane. Takto by som sa na to pozeral.

Vezmime si modelovú situáciu. Do KHL príde Peter Cehlárik – zvučné meno. On zvýši hodnotu celého tímu ako značky. Vďaka tomu príde do klubu nový sponzor a za každé euro, ktoré Cehlárik dostane, získa klub ďalšie euro. A ak to je tak, ako ste tvrdili, že kluby sú priamo prepojené s armádou a vládou, tak takýmto spôsobom môže štát použiť to „euro“ na vojnu.

Chápem, takýmto spôsobom som sa nad tým nezamýšľal. Ale popravde, ruské kluby sú také stratové, že tam nie je biznismodel ako v NHL. Tí hokejisti zarábajú také peniaze, že diváci ich platy nikdy nedokážu pokryť. Ak tie kluby dotuje štát, tak chvalabohu, pretože má menej peňazí na vojnu.

Peter Cehlárik.
Peter Cehlárik. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Ja si neviem predstaviť, že sa budeme pozerať na to, ako ruskí hokejisti dvíhajú trofej pre majstra sveta, zatiaľ čo Ukrajinci bojujú o svoj život.“ Takto znie váš citát spred MS. Vtedy ste narážali na zákaz pre Rusov a Bielorusov štartovať na turnaji. Viete si teda predstaviť pozerať sa na Slovákov, medzi ktorými sú aj tí, ktorí hrajú v KHL, na to, ako na MS dvíhajú bronzové, strieborné alebo zlaté medaily alebo spievajú slovenskú hymnu? A to všetko na pozadí toho, že Slovensko v zásade odsudzuje vojnu na Ukrajine?

Vnímal by som to úplne normálne. Pretože ide o to, čo majú na hrudi – slovenský znak. Rusi by na MS alebo na olympiáde hrali za Rusko. Neviem si predstaviť, a za tým si stojím, že by som sa pozeral na ich dresy a oslavu popritom, ako Ukrajinci zomierajú.

Odkázali ste sa na znak na hrudi. Slovensko ako krajina odsudzuje vojnu na Ukrajine. No na ľade by stáli Slováci, ktorí hrajú v Rusku. Nie je to rozporuplné?

Nezdá sa mi to rozporuplné. V Rusku hrali na klubovej úrovni. Akokoľvek nad tým premýšľam, tak sa mi to nezdá zvláštne. Ja za seba osobne môžem povedať, že by som ich vnímal ako chalanov, ktorí reprezentujú Slovensko.

Slovenská hokejová reprezentácia po zisku 3. miesta na zimnej olympiáde v Pekingu.
Slovenská hokejová reprezentácia po zisku 3. miesta na zimnej olympiáde v Pekingu. Zdroj: TASR/AP

Nie je to stret hodnôt? Hráč je „výkladnou skriňou krajiny“ vo svete, ak sa bavíme o majstrovstvách sveta.

To je pravda a je to validný postreh. Ale ak sa bavíme o štáte, tak tu miešame šport a politiku. Stret hodnôt podľa mňa môže nastať iba mimo ľadu.

Vy teda rozdeľujete šport a politiku?

Snažím sa, aj keď dobre viem, že je to do istej miery naivné.

Je možné oddeľovať politiku od športu pri tejto téme?

Myslím si, že ruská liga sa od vedenia svojej krajiny oddeliť nedá. A do akej miery zapadajú Slováci v KHL do tohto kontextu, či ich vieme vyňať a či svojím hokejom propagujú vojnu, to je veľmi ťažká otázka. Stále sa vraciam k tomu, čo by sa zmenilo, ak by tam nehrali. Zmenila by sa politická situácia v Rusku? Skončila by sa vojna? Čo by to prinieslo?

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP Grigory Sysoev

Priniesť by to mohlo napríklad lepšiu stabilizáciu slovenskej spoločnosti. Je kríza, ceny prudko rastú, ľudia sú názorovo rozpoltení. Ich odchod by pravdepodobne vojnu neukončil, no stáli by na strane hodnôt, ktorými sa Slovensko prezentuje.

Súhlasím, že sme rozpoltení. No prečo chce väčšina Slovákov, aby vojnu vyhrali Rusi? Nie preto, že sedem alebo osem hráčov ide do Ruska. Dôvod by som videl skôr v politike a v niektorých politikoch než v športe a hráčoch. Určite ich nebudem odsudzovať za to, že sú úspešnejší ako ostatní. Bohužiaľ, aj ja som z toho šokovaný, ako veľmi je spoločnosť rozdelená. Ale to je v každej otázke. Ich odchod z KHL by rozpoltenosť nevyriešil.

Tvrdiť, že je to iba jedna otázka z mnohých, nie je zľahčovanie situácie? Aj ona svojím málom prispieva k názorovej nejednote.

Áno, to beriem. Stále sa však snažím pozerať na to očami tých chalanov, v čom nevidím problém. Tí chalani nesledujú politiku a svetové dianie tak intenzívne ako my. Oni majú úplne iné záujmy a životy, hoci áno, o vojne vedia.

Odporúčané
KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? 9. apríla 2024, 18:00

Týmto však nedehonestujem ani nechválim. Oni to podľa mňa nevnímajú tak ako my. Jednoducho dostali ponuku za to, že tvrdo makali. Vnímajú to ako ohodnotenie svojej práce. Ja vaše argumenty chápem a rešpektujem, ale nie som pripravený odsudzovať našich hokejistov v KHL.

Čo si myslíte o tom, že Slovenský zväz ľadového hokeja nezakázal Slovákom v KHL reprezentovať krajinu?

Rešpektoval by som aj jedno, aj druhé rozhodnutie.

Miroslav Šatan, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja.
Miroslav Šatan, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Ak by ste mali pomyselné misky váh, na ktorú stranu by ste sa viac priklonili?

Na žiadnu, pretože čakám na plodnú debatu. Zatiaľ nebola žiadna taká, z ktorej by som vedel čerpať pre mňa relevantné argumenty. V tejto chvíli úplne rozumiem hráčom aj zväzu. Zatiaľ som si vždy myslel, že trestáme našich chalanov a nie Rusov. Ja som ochotný priplatiť si za plyn, naftu a podobne, ak to má Rusov obmedziť v ďalších šialených činoch, pri ktorých zomierajú deti.

Domov
Zdieľať
Diskusia