Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2022, 18:00
Čas čítania 3:48
Dominik Vetrák

V septembri vyšlo 5 vynikajúcich hier, ktoré majú lepšie hodnotenia ako väčšina titulov, ktoré si tento rok hral

TECH NAJLEPŠIE HRY
Uložiť Uložené

Ak si nehral niektorú z týchto hier, okamžite to naprav. Sú lacné a nezaberú 100 hodín.

V lete zvykne bývať herné sucho, keď nevychádza veľa hier a už vôbec nie veľa adeptov na Hru roka (GOTY – Game of the Year). Tento rok je však iný a obzvlášť v rozmedzí 30. augusta až 30. septembra vyšlo prekvapivo veľa skvelých, originálnych a nezabudnuteľných hier. Vybrali sme tie najlepšie, ktoré sa oplatí kúpiť. Rovno 3 z nich si však môžeš zahrať „zadarmo“ cez Game Pass.

Odporúčané
Najlepšie GTA hry: Ktoré časti Grand Theft Auto by mal prejsť každý poriadny hráč? Najlepšie GTA hry: Ktoré časti Grand Theft Auto by mal prejsť každý poriadny hráč? 21. septembra 2022, 14:30

Inscryption – 30. august/1. september (PS4, PS5, PC)

Hru tvoria tri akty, z ktorých každý je diametrálne odlišný. Napríklad prvý akt je kartová hra s taktickou hrateľnosťou v štýle Dungeons & Dragons, z čoho sa neskôr stane 2D adventúra. Inscryption má premyslený príbeh a magický jedinečný retro vizuál doplnený o detailný zvukový dizajn. Hra ťa prekvapí hneď niekoľkokrát, preto je najlepšie nič si o nej nezisťovať.

Hlavne sa nehanbi googliť, ako prekonať prvý akt spočívajúci v hraní kariet. Tvorcovia ho sčasti založili na šťastí a náhode, takže sa ti rovnako ako nám môže stať aj to, že budeš 8 hodín čakať na dobré karty a potom záverečného bosa v priebehu hodiny porazíš aj dvakrát. 8,5/10

Tinykin – 30. august/1. september (PC, Xbox One/Series X/S, PS4/5, Nintendo Switch)

V roku 2022 ešte asi nevyšla hra, do ktorej by sme tak intuitívne a rýchlo zapadli. Už niekoľko minút po zapnutí hry sme sa od nej nevedeli odtrhnúť. Ovládaš v nej Mila, ktorý má špeciálne spojenie s bytosťami zvanými Tinykin. Poslúchajú ťa na slovo a môžeš s nimi prepájať elektrické káble, dvíhať ťažké predmety, vytvárať mosty či ničiť predmety na to určené. 

Odporúčané
Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde Všetko, čo vieme o GTA VI: tiktokeri, striptérky, moderné Vice City a zaľúbení latino hrdinovia ako Bonnie a Clyde 5. decembra 2023, 7:55

V každom zo šiestich levelov ti tvorcovia predstavia nový druh Tinykina slúžiaceho na iný účel, aby si mohol zdolávať čoraz komplexnejšie prekážky. Okrem toho, že je hrateľnosť celkom jednoduchá, už od začiatku ťa bude baviť aj celkový dizajn levelov a hudba, ktorá ho sprevádza. Práve rozsiahly dizajn levelov ťa na tejto indie hre prekvapí asi najviac.

Hra ti zaberie asi 7 hodín, no garantujeme ti, že sa budeš baviť každú minútu a po dohratí si budeš želať, aby tvorcovia vydali DLC, prípadne plnohodnotné pokračovanie, a to čo najskôr! Hru si môžeš zahrať zadarmo cez Game Pass. 9/10

Immortality – 30. august/1. september (PC, iOS, Xbox Series S/X) 

Sam Barlow je dosť špecifický tvorca hier a rozprávač príbehov. Jeho tituly ako Telling Lies, Her Story a najnovšie Immortality spočívajú v tom, že sleduješ navonok obyčajnú spleť videoklipov a scén, medzi ktorými musíš nájsť súvislosť. V Immortality sleduješ príbeh herečky Marissy Marcel, ktorá nakrútila 3 filmy a záhadne zmizla. 

Príbeh spoznáš sledovaním klipov z filmov a zo zákulisných scén, pričom ťa bzučanie ovládača či divné zvuky upozornia na to, že by si mal klip poriadne prehliadnuť, respektíve pretočiť ho. Môže sa tak stať, že ťa vydesí nejaký výjav alebo sa o postavách dozvieš šokujúce informácie.

Immortality dokáže byť aj celkom strašidelné, s poriadnou dávkou nahoty a sexu, no určite to nie je hra pre každého. Podobne ako Tinykin, aj Immortality si môžeš vyskúšať zadarmo cez Game Pass. Akurát daj hre čas, aby si pochopil, o čom je, a určite si negoogli spoilery, ktoré ti pokazia zážitok. 7,5/10

The Last of Us: Part I – 2. september (PS5)

O The Last of Us sme toho povedali už dosť. Je to jedna z najlepších hier histórie a jej remake pre PS5 (a neskôr aj pre PC) je krásnym vizuálnym zlepšením. Sklamaní sme boli z toho, že sa hra nijako nezmenila z dizajnového hľadiska a tvorcovia do nej nepridali takmer žiaden obsah.

Odporúčané
10 najlepších hier, ktoré sme hrali v roku 2023 10 najlepších hier, ktoré sme hrali v roku 2023 3. júla 2023, 12:30

Aj tak sme si však znovuprežitie dobrodružstva Joela a Ellie naplno užili. Pre nováčikov v sérii ide o dokonalý spôsob, ako sa s týmto svetom zoznámiť. 7,5/10 pre remake, 10/10 pre hru ako takú a pre nováčikov. 

The DioField Chronicle – 22. september (Xbox a PlayStation konzoly, PC a Nintendo Switch)

Fanúšikovia JRPG žánru si môžu užiť cca 20-hodinový príbeh s okúzľujúcimi postavami v nádhernom fantasy svete. Štúdio Square Enix vydalo návykové JRPG z pohľadu zhora, ktoré však nie je o ťahových súbojoch.

Neustále musíš do hrania vkladať trochu taktiky, ale súboje prebiehajú v reálnom čase, takže nemáš nekonečno času na rozmyslenie svojho ďalšieho kroku. Zaujímavé je, že na hudbe sa podieľal aj Ramin Djawadi (House of the Dragon a Game of Thrones). 7/10

 

Beacon Pines – 22. september (PC, Nintendo Switch, Xbox konzoly)

Máš rád mysteriózne príbehy odohrávajúce v idylických malých mestách s príjemnou komunitou? Pripočítaj si k tomu atmosféru hry Night in the Woods, vynikajúco napísané postavy a dialógy, ktoré ťa budú nesmierne baviť. To je Beacon Pines, vizuálna novela, v ktorej meníš príbeh na základe toho, aký dialóg zvolíš.

Rôzne dialógy odomykáš v priebehu hry, respektíve tak, že sa s niekým porozprávaš a rozhovor ti odomkne nové slovo. Ide o netradičný postup a dalo by sa to opísať ako metroidvania na mape možností, ktorá sa otvára tým viac, čím dlhšie hráš a získavaš nové „schopnosti“ – v tomto prípade nové slová.

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

Beacon Pines sme prešli na dve posedenia a do obyvateľov tohto mesta, jeho mysteriózneho príbehu, zvratov a vtipných postáv sme sa zamilovali. Hru si môžeš zahrať zadarmo cez Game Pass. 8/10

Valkyrie Elysium – 29. september (PC, PS4 a PS5)

Opäť tu máme vydavateľa a vývojárov zo spoločnosti Square Enix a opäť ide o JRPG. Tentoraz však ide o plnohodnotnú akčnú 3D adventúru s prepracovaným súbojovým systémom, príbehovými cutscénami a veľkým fantasy svetom, ktorému hrozí zánik, ak sa hráč nevžije do kože hlavných postáv a nezačne bojovať s príšerami.

Ak si niekedy hral JPRG, základnú dejovú premisu dobre poznáš. Postavy, nádherný svet a niekoľko originálnych hrateľnostných mechaník ti však Valkyrie Elysium dokonale odlíši od akejkoľvek inej hry, aká tento rok vyšla. 7/10

Zahraj si aj: Return to Monkey Island, Steelrising, Splatoon 3, I Was A Teenage Exocolonist, You Suck at Parking (Game Pass), Cult of the Lamb (Game Pass) či Slime Rancher 2 (Game Pass).

Domov
Zdieľať
Diskusia