Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. septembra 2022, 11:05
Čas čítania 1:01

Inštitút pre štúdium vojny: Zmobilizovaných Rusov nebude Putinov režim schopný zaradiť do bojov skôr, ako začiatkom nového roka

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Inštitút pre štúdium vojny: Zmobilizovaných Rusov nebude Putinov režim schopný zaradiť do bojov skôr, ako začiatkom nového roka
Zdroj: TASR/AP

„Čiastočná mobilizácia Ruska preto nepripraví Ukrajinu o možnosť oslobodiť ďalšie okupované územia pred zimou a počas zimy,“ píše americký Inštitút pre štúdium vojny.

Čiastočná mobilizácia oznámená ruským prezidentom Vladimirom Putinom nevytvorí významnú použiteľnú bojovú silu skôr ako za niekoľko mesiacov. Vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

Analytici ISW sa domnievajú, že Putinove vyjadrenia o jadrových zbraniach neznamenajú priamu hrozbu ich použitia na obranu oblastí Ukrajiny, ktoré by Rusko mohlo anektovať. Oznámenie o čiastočnej mobilizácii však podľa ISW odzrkadľuje mnohé problémy, ktorým Rusko čelí pri invázii na Ukrajinu a ktoré pravdepodobne nedokáže vyriešiť v nadchádzajúcich mesiacoch.

Mobilizácia záložníkov má prebiehať vo fázach, čo vylučuje náhly prílev posíl na Ukrajinu a dramatickú zmenu v priebehu vojny. Otázna je aj úroveň bojovej pripravenosti záložníkov a dĺžka ich výcviku. Dostať ich z civilného života do bojovej pripravenosti môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

„Čiastočná mobilizácia Ruska preto nepripraví Ukrajinu o možnosť oslobodiť ďalšie okupované územia pred zimou a počas zimy,“ uviedol ISW.

Putin v prejave hovoril o čiastočnej mobilizácii, referendách o pripojení okupovaných oblastí a možnosti jadrovej vojny separátne ako o troch témach. Zahrnutie do jedného prejavu zámerne naznačuje súvis, no ich explicitnému spojeniu sa šéf Kremľa vyhol, napísali analytici ISW.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Prejav by sa tak podľa inštitútu nemal chápať ako výslovná hrozba, že Rusko po anexii ukrajinských území použije jadrové zbrane proti Ukrajine, ak bude Kyjev pokračovať v protiofenzívach voči okupovaným oblastiam.

„Ruská čiastočná mobilizácia vojnu na Ukrajine tento rok nezmení a môže, ale nemusí mať významný vplyv na schopnosť Ruska pokračovať vo vojenských operáciách na súčasnej úrovni v budúcom roku. Ukrajina a Západ by ju mali brať do úvahy, no nie ju zveličovať,“ uzavrel ISW.

Domov
Zdieľať
Diskusia