Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
27. septembra 2022, 16:30
Čas čítania 4:28

Stand-upová komička Nasi: Irán je ako Československo v 50. rokoch. Na iný názor nemáte jednoducho nárok

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Stand-upová komička Nasi: Irán je ako Československo v 50. rokoch. Na iný názor nemáte jednoducho nárok
Zdroj: TASR/AP

Vlnu aktuálnych nepokojov naštartoval brutálny zákrok mravnostnej polície. Protestujúcich spája aj hnev voči patriarchátu a korupcii.

Pri aktuálnych protestoch v Iráne zomrelo podľa tamojších aktivistov aspoň 75 občanov. Iránske úrady hovoria o oficiálnom čísle 41. Na začiatku občianskych nepokojov bola smrť Mahsá Amíníovej po zásahu tzv. mravnostnej polície. Dvadsaťdvaročná Iránka sa previnila tým, že nemala vzorovo uviazaný hidžáb. Podľa aktivistov mladú ženu príslušníci bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli aj o kapotu vozidla.

Hidžáb v Iráne nie je zďaleka len kus látky. Je symbolom prísnych nariadení vychádzajúcich z islamského práva šaría. Povinnosť nosiť ho na verejnosti majú Iránky od momentu, keď nastúpia do základnej školy. Podľa Iránky Nasi A. Motlaghovej žijúcej na Slovensku si Slováci atmosféru v jej domovine nevedia ani predstaviť. „Pripodobniť to môžeme k vplyvu stalinizmu v Československu v 50. rokoch. Ľudia v Iráne nemajú právo mať iný názor a nebodaj ho prejavovať.“

Irán
Protesty sa okrem Iránu odohrávajú aj v európskych mestách. Zdroj: TASR/AP

Počas aktuálnej vlny protestov nezaznievajú len požiadavky na zdobrovoľnenie nosenia hidžábu, ale aj na celkové zlepšenie situácie v spoločnosti. Spektrum protestujúcich je dnes oveľa širšie ako pri predošlých protestoch, kde išlo skôr o čiastkové záujmy. Súčasné protesty sú z tohto pohľadu iné, majú väčší spoločenský presah.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

V Refresheri sa nedozvieš, len čo sa nosí, čo pozerať či počúvať. Pravidelne a dôsledne reflektujeme aj aktuality z celého sveta. O nedávnych protestoch na Srí Lanke sme sa rozprávali so Slovákom, ktorý tam žije, a náš reportér vycestoval dokonca aj na ukrajinský front. Podpor našu prácu predplatným Refresher+ a získaš prístup k exkluzívnemu obsahu.

Mravnostná polícia

Mahsá Amíníová zomrela počas návštevy Teheránu dva dni po brutálnom zásahu, keď ju tzv. mravnostná polícia stiahla priamo z ulice do dodávky. Podobné zásahy tejto špecifickej poriadkovej zložky sú v Iráne na dennom poriadku, odkedy sa v roku 2005 stala oficiálnou súčasťou štátneho aparátu.

Mravnostná polícia nezodpovedá v rámci bezpečnostných štruktúr len za dodržiavanie stanovených pravidiel, pokiaľ ide o obliekanie – zakrytie vlasov, určitých partií tela, napríklad členkov, rúk a ženských kriviek. Môže zakročiť aj pri „nevhodnom“ správaní žien, ale aj mužov. Takéto priestupky sa riešia zvyčajne dohovorom, pokutou, no môžu sa skončiť aj „preškolením“ v špecializovanom centre.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121882 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo by mal vývoj v Iráne zaujímať aj Slovákov.
  • Čo môžu priniesť protesty.
  • Ako reaguje iránsky prezident a minister spravodlivosti.
  • Do akej miery sú dnes Iránky emancipované.
Späť
Zdieľať
Diskusia