Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2022, 19:30
Čas čítania 3:51
Dominik Vetrák

Rings of Power: Prečo ohyzdi neznesú slnko, keď im v Pánovi prsteňov až tak neprekážalo, a je vízia o Númenore pravdivá?

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) RINGS OF POWER: VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O SERIÁLI
Uložiť Uložené

Vysvetľujeme všetko, čo ti mohlo byť vo 4. časti Rings of Power nejasné.

Článok obsahuje spoilery k seriálu Rings of Power.

Amazon vydal štvrtú epizódu seriálu Rings of Power a už tradične majú niektorí diváci po tom, ako si ju pozreli, viacero otázok. Kto bol Elrondov otec a ako to, že doslova skončil na oblohe? Čím sa vyznamenali Elendilovi predkovia, čo za predmet je palantír, v ktorom Galadriel videla víziu o budúcnosti Númenoru, a kto sú Ar-Pharazôn z Númenoru a Adar (vodca ohyzdov v Južných krajoch)?

Prečo sa ohyzdi boja slnka natoľko, že nie sú ochotní získať dôležitý predmet, lebo sa nachádza na mieste, kam dopadajú slnečné lúče? To všetko si povieme v dnešnom článku. Ak ho chceš dočítať do konca a pochopiť tak udalosti seriálu naplno, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Vysvetlenie prvých troch častí a najdôležitejšie momenty histórie Stredozeme nájdeš tu.

Odporúčané
Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? 13. septembra 2022, 14:30

Kto je Ar-Pharazon a kráľovná regentka Míriel?

Kráľovná regentka Míriel (Cynthia Addai-Robinson) je právoplatnou dedičkou trónu númenorského kráľovstva ako dcéra Tar-Palantira. Zo začiatku mohli Númenoru vládnuť len muži a vždy to boli najstarší synovia predošlých kráľov. Šiesty kráľ Tar-Aldarion to však zmenil a jeho dcéra Tar-Ancalimë sa stala prvou z celkovo troch kráľovien Númenoru. 

Rings of Power Lord of the Rings
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Míriel sa mala stať poslednou kráľovnou Númenoru, musela však byť opatrná. Aj keď elfov podporuje, robí to v tajnosti. Jej otca, predošlého kráľa Tar-Palantira, totiž práve preto vyhnali do exilu jeho vlastní ľudia. Míriel sa mala stať kráľovnou, ale nakoniec ju kancelár Ar-Pharazôn (Trystan Gravelle) donútil zobrať si ho za muža. Následne prevzal trón a vymenoval sa za kráľa Númenoru. Asi však netušil, že sa stal aj posledným kráľom ostrova.

Bol to práve on, kto zapríčinil pád Númenoru. Keď sa Sauron koncom Druhého veku znovu pokúsil ovládnuť Stredozem, pohneval si tým Númenor. Kráľ Ar-Pharazôn so svojou armádou odstrašil Sauronove sily a dorazil pred brány Mordoru bez jediného súboja, keďže sa mu nikto neodvážil postaviť.

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

Kráľ ponížil Saurona a odviedol ho do Númenoru ako zajatca. V priebehu niekoľkých rokov sa však zo zajatca stal kráľov dôležitý poradca a Sauronovi sa pomaly plnil plán postupného rozkladu Númenoru zvnútra.

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Pád Númenoru

Nasledoval pokus kráľovstva Númenor poraziť Valar vo Valinore, čo sa však skončilo neúspechom. Bájny Númenor padol, no niektorí jeho obyvatelia prežili. Elendil na čele so svojimi synmi Anarionom a Isildurom založili ľudské kráľovstvá Arnor a Gondor v Stredozemi.  

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121542 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto sú Faithful, obyvatelia Númenoru, a čo má s nimi spoločné Elendil.
  • Kto bol Earendil a aký vzťah k nemu majú Elros, Elrond a Elendil.
  • Čo za predmety sú mithril a palantír.
  • Prečo ohyzdi v seriáli neznesú slnečné lúče, keď vo filmoch Pán prsteňov im až tak neprekážali.
Späť
Zdieľať
Diskusia