Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. septembra 2022, 16:30
Čas čítania 5:24
Dominik Vetrák

The Crown: Čo sa skutočne stalo a čo si tvorcovia vymysleli? Porovnávame seriál s realitou

FILMY A SERIÁLY KRÁĽOVNÁ ALŽBETA II. THE CROWN
Uložiť Uložené

Porovnávame skutočné udalosti a historické osobnosti s ich ekvivalentmi zo seriálu The Crown (Koruna) od Netflixu.

Úmrtie kráľovnej Alžbety II. spôsobilo zvýšený záujem o seriál The Crown (Koruna), ktorý zobrazuje život kráľovskej rodiny približne od momentu, keď sa Alžbeta stala kráľovnou. The Crown je momentálne na slovenskom Netflixe jednotkou medzi seriálmi. Netflix chystá ešte dve série, ktorými pokryje pokročilý vek kráľovnej Alžbety II., no dovtedy si môžeš pozrieť prvé štyri.

Seriál mal obrovský divácky úspech a mnohí ho považovali za dokonalý odraz reality života kráľovskej rodiny. Nie všetko však bolo naozaj tak, ako si videl v seriáli. Ak sa chceš dozvedieť, aká bola skutočne kráľovná Alžbeta II. a čo všetko v seriáli nie je pravda, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu dočítaš nielen tento, ale aj tisícky ďalších článkov. 

Odporúčané
Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? 13. septembra 2022, 14:30

Dramatizácia/lož: Žena, ktorá sa zaľúbila do Churchilla v prvej sérii, v skutočnosti neexistovala

Churchillova sekretárka Venettia Scottová (Kate Phillipsová) v seriáli zomrie pre hroznú viditeľnosť spôsobenú smogom, no v skutočnosti neexistovala. Odborníci odhadujú, že The Great Smog (Veľký smog) v roku 1952 zabil od 6 do 12 tisíc ľudí a spôsobil obrovské ekonomické, sociálne a politické problémy.

Ľudia však dôsledok smogu pocítili neskôr, než tvorcovia zobrazili v seriáli. Na účely dramatizácie a skladby scén si však v tomto prípade museli pomôcť. Podľa nás je to v poriadku, keďže z historického hľadiska nič nezmenili, iba postavám pridali viac emócií. 

The Crown
Zdroj: Netflix

Pravda: Kráľovná mala skutočne dobrý vzťah s Porchiem

Porchie alias Lord Porchester v podaní herca Josepha Kloska skutočne žil. Dokonca mal s kráľovnou veľmi dobrý vzťah a staral sa jej o kone. Špekulovalo sa o tom, že s kráľovnou mali viac než len dôverný a blízky priateľský vzťah, neexistuje o tom žiadny dôkaz. 

Pravda: Vzťah medzi princeznou Margaret a Petrom Townsendom

Margaret skutočne milovala Townsenda a chcela si ho vziať. Sobáš však musela odobriť kráľovná a samotný parlament na čele s vtedajším premiérom Churchillom. Ten však kráľovnej poradil, aby tak nespravili, keďže Townsend sa už raz rozviedol. Takéto konanie by odporovalo hodnotám anglikánskej cirkvi, ktoré kráľovská rodina vyznávala.

Odporúčané
Najnovšie časti The Crown sklamali monotónnosťou a prvkami mystery. Pre toto sa však seriál oplatí vidieť Najnovšie časti The Crown sklamali monotónnosťou a prvkami mystery. Pre toto sa však seriál oplatí vidieť 18. novembra 2023, 12:00

Margaret si Townsenda mohla zobrať, ale musela by sa vzdať svojho kráľovského života, peňazí a postavenia. Peter Townsend vo svojej autobiografickej knihe priznal, že jednoducho neponúkal dostatok, aby jej vynahradil všetko to, o čo by prišla. 

The Crown
Zdroj: Netflix
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121480 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký bol vzťah medzi premiérkou Margaret Thatcherovou a kráľovnou Alžbetou II.
  • Či Diana trpela bulímiou.
  • Či vtedajšieho princa Charlesa skutočne takmer zabila lavína na lyžovačke.
  • Či sa Michael Fagan skutočne dostal do kráľovninej spálne a o čom sa rozprávali.
  • Ako kráľovná zareagovala na banskú tragédiu v Aberfane, kde zomrelo viac ako sto detí.
  • Ktorý člen kráľovskej rodiny skutočne sympatizoval s nacistami.
Domov
Zdieľať
Diskusia