Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Bioderma.
30. septembra 2022, 15:30
Čas čítania 4:00
Sponzorovaný obsah

4 chyby, ktoré možno robíš a sú zodpovedné za tvoje akné. Zisti, ako získať žiarivo čistú pleť

ZDRAVIE AKNÉ KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vysvetlíme ti, aké typy vyrážok existujú a ako ich liečiť podľa stupňa závážnosti.

Čierne bodky či vyrážky potrápili asi väčšinu mladých ľudí. Počas tridsaťročnej štúdie vedci zistili, že počet prípadov s ochorením acne vulgaris (akné) každoročne stúpa približne o pol percenta. 

Akné síce nie je život ohrozujúci zdravotný stav, no toto nepríjemné kožné ochorenie dokáže poriadne zatočiť s naším sebavedomím. Vieš, prečo vzniká a ako ho zmierniť? Bioderma sa stará o zdravie každého typu pleti a ani tá aknózna nie je výnimkou. Do radu Sébium, ktorý je určený na zmiešanú pleť so sklonom k akné, pribudla novinka Gél-krém Sébium Kerato+. Pochopiť individuálne potreby pleti ti pomôže prekonať nedokonalosti a zvoliť si správnu starostlivosť.

ZISTI VIAC O RADE SÉBIUM

Správne návyky ti pomôžu zmierniť vyrážky

Možno si myslíš, že problematickú pleť ti „nadelila príroda“ a nič sa s tým nedá urobiť. Zdravie do veľkej miery ovplyvňujú tvoje životné návyky a to platí aj pre pleť. Vieš, ktoré chyby ti môžu komplikovať liečbu akné

1. Stláčaš tam, kde by si nemal

Počul si, že sa to nesmie, ale iritovalo ťa, že vyrážka svietila na tvojej tvári ako maják. Takmer určite si sa s tým stretol, trpezlivosť poľavila a vyrážku si si vytlačil. S „domácimi zákrokmi“ si však môžeš ublížiť. Napríklad môžeš vyrážku podráždiť a zápal tak zhoršiť, baktérie z vyrážky uvoľníš do okolia a vyhádžeš sa ešte viac alebo si spôsobíš zjazvenie.

TIP: Nechaj to na kozmetológa alebo dermatológa, ktorý vie tvoje nedokonalosti správne ošetriť
žena, pleť, zdravie, kozmetika,
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

2. Zabúdaš na správne čistenie

Rozmýšľal si nad tým, prečo sa každý deň sprchuješ alebo si umývaš zuby? Nie, však? Je to návyk, ktorý máš automaticky vytvorený a nijako ho nespochybňuješ. Rovnako by si mal pristupovať k čisteniu pleti ráno a večer.

Opláchnutie tváre vodou však nestačí. Večer je potrebné odstrániť všetky nečistoty, ak používaš mejkap, najprv sa dôkladne odlíč. Potom tvár očisti šetrným, ale účinným produktom, ktorý nenaruší tvoj kožný mikrobióm a pH pokožky. Ráno by si mal zbaviť pleť mazu a odumretých buniek, ktoré sa nahromadili v póroch počas noci.

TIP: Vyskúšaj Sébium Gel moussant actif, ktorý tvoju pleť očistí do hĺbky a bez podráždenia.  
Zistiť viac o Gel moussant actif
bioderma
Zdroj: Bioderma

3. Často sa dotýkaš tváre

Najmä počas posledných dvoch rokov si počul o tom, koľko baktérií máš na rukách a prečo je dôležité časté umývanie. Aj napriek tomu, že si zdravý ako rybka, častými dotykmi zanášaš do pleti nečistoty z prostredia a tvoja pokožka sa môže stať náchylnejšou na vznik akné

TIP: Urob malý experiment a počas jedného dňa si vedome všímaj, koľkokrát sa dotkneš svojej tváre. Toto pozorovanie ti dá dôvod navyše, prečo by si okrem rúk mal poctivo umývať aj svoju pleť. Siahni po účinnom a jemnom produkte, akým je Sébium Gel moussant actif.

4. Nekontroluješ zloženie výrobkov

V boji s akné ti môže pomôcť aj kvalitná dermokozmetika. Lacné krémy častokrát obsahujú alkohol a iné zložky, ktoré ti zbytočne dráždia pleť. Kozmetické prípravky by ti mali pomôcť, nie situáciu zhoršovať. Vyberaj si preto produkty s dobrým zložením a klinickými výsledkami.

TIP: Bioderma predstavila novinku Gél-krém Sébium Kerato+, ktorý má ľahkú gél-krémovú textúru, vysokú účinnosť a zároveň vysokú toleranciu, takže tvoju pleť nebude dráždiť.

Niektoré produkty na aknóznu pleť môžu obsahovať až príliš vysokú koncentráciu účinných zložiek, ktoré príliš vysušujú pokožku, spôsobujú začervenanie či štípanie očí. Sébium Kerato+ obsahuje kombináciu keratolyticky aktívnych látok (také, čo majú schopnosť odstraňovať odumreté bunky a zjemňujú pleť) – kyselinu salicylovú a ester kyseliny jablčnej. Zároveň gél-krém nenarúša prirodzené pH pleti a hydratuje ju až 8 hodín. Bude pre teba vhodný, ak ťa trápia čierne bodky či mierne až stredne ťažké akné.

„V niektorých prípadoch mierneho až stredne ťažkého akné je možné predpísať keratolytickú starostlivosť o pleť ako prvú voľbu liečby pred akýmkoľvek lekárskym ošetrením. Aby však boli keratolyticky aktívne látky účinné, musia byť formulované pri nízkom pH (okolo 3). Keďže pokožka má prirodzené pH 5, produkty s vyššou hodnotou vyvolávajú podráždenie a nepohodlie, čo vedie k nízkej znášanlivosti u pacientov,” vysvetľuje Michèle Sayag, profesorka, alergiologička a riaditeľka vedeckého výskumu pre Biodermu.

vyskúšaj krém z keratolycky aktívnych látok
bioderma
Zdroj: Bioderma
Ak nevieš posúdiť typ akné alebo máš komplikované problémy s pleťou, neváhaj kontaktovať dermatóloga. 

Čo spôsobuje akné?

Na tvári máš desiatky tisíc malých otvorov – pórov, ktorých úlohou je vylučovať kožný maz, nečistoty a pot. Prirodzený kožný maz pomáha udržiavať pokožku pružnú a zdravú. Problém nastáva, ak póry vylučujú nadmerný maz, upchávajú sa alebo ich zbytočne vysušuješ. Na pokožke sa začínajú objavovať nedokonalosti alebo zápal.

Aknózna pleť sa dá účinne liečiť. Prvou zásadou, na ktorú by si nemal zabúdať, je, že tento typ pleti je veľmi citlivý. Nesprávne zvolená liečba môže pleť podráždiť a celý proces skomplikovať. Ak trpíš akné, na tvári môžeš mať až niekoľko typov vyrážok, medzi najčastejšie patria čierne a biele bodky. Inak sa nazývajú aj komedony a vznikajú preto, že póry nedokážu správne vylučovať maz. Ten následne zostane upchatý pod pokožkou. 

Čierne bodky odborníci označujú ako otvorené komedony. Do otvorených pórov sa dostal vzduch, v dôsledku čoho nečistoty a nahromadený maz zoxidujú a stmavnú. Biele bodky sú uzavreté komedony, pretože póry sú zatvorené. Maz a nečistoty zostali vnútri pokožky. 

tvár, žena, akné
Zdroj: Pexels/Polina Tankilevitch

Bolestivé a zápalové formy, ktoré môžu dokonca zanechať aj jazvy na pokožke, delíme na štyri typy – papuly, pustuly, noduly a cysty. Papuly sú červené a môžu byť iba citlivé alebo až bolestivé na dotyk. Pustuly vyzerajú podobne ako papuly, líšia sa však tým, že sú naplnené hnisom.

Papuly a pustuly sa dajú liečiť v podstate bez komplikácií, závažnou formou akné sú noduly a cysty. Noduly vznikajú pod kožou a na dotyk môžu byť tvrdé. Cysty sú najzávažnejšie, môžu byť veľké aj niekoľko milimetrov a zápal je hlboký. Na dotyk sú mäkšie ako noduly, pretože sú naplnené hnisom.

Okrem typov vyrážok rozdeľujeme akné podľa stupňa závažnosti na stupnici GEA (Global Evaluation Acne), ktorú vytvorila Európska akadémia dermatológie a venerológie. Každý stupeň závažnosti má odporúčanú liečbu.

Trápi ťa akné? Cesta za zdravou pleťou môže byť stresujúca a náročná, no výsledok bude stáť za to. Snaž sa najprv porozumieť individuálnym potrebám svojej pleti, aby si jej vedel dať to, čo potrebuje. Ak si nedôveruješ alebo je tvoje akné závažné, radšej vynechaj samodiagnostiku a vyhľadaj pomoc odborníka.

Späť
Zdieľať
Diskusia