Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. septembra 2022, 12:30
Čas čítania 2:36
Dominik Vetrák

Rings of Power: Černošskí elfovia, trpaslíci a hobiti tu už zostanú. Ak nie si rasista, nebude ti to prekážať (Komentár)

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER)
Uložiť Uložené

Elfovia aj trpaslíci v Stredozemi majú tmavú farbu pleti a je to úplne v poriadku.

Keď Amazon oznámil obsadenie seriálu Rings of Power, ľudia sa na internete išli zblázniť. Černošský hobit, latino elf a černošsky trpaslík a ešte k tomu žena a princezná Kzahad-Dum? Bolo jasné, čo bude nasledovať. Náreky ľudí, ktorým prekáža, že tieto postavy v predlohe neboli a že by v seriáli nemal byť nikto iný ako belosi. 

Vierohodné spracovanie predlohy je vždy dôležitým aspektom akéhokoľvek filmu či seriálu, no zmenou farby pokožky týchto postáv tvorcovia seriálu jeho dej nijako nezmenili. Navyše sám Tolkien vo svojich knihách opísal niektorých hobitov ako bytosti s tmavšou pleťou.

Pán prsteňov
Zdroj: Amazon

Očividne teda Stredozem nie je úplne „biela“. Zmenou farby pleti sa aj tak nestane, že by tieto postavy prevzali kultúru latino či černošských hercov. 

Elf Arondir v podaní herca Ismaela Cruza Córdovu sa správa ako každý iný elf v Stredozemi. Prejavuje vášeň, túžbu bojovať proti zlu a ochraňovať bezbranných. V prípade, keď je jediným problémom charakterizácie postavy farba jej pleti, môžeme sa rozprávať o rasizme.

Odporúčané
Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky 7. septembra 2022, 14:30

Netreba zabúdať ani na to, že J. R. R. Tolkien tento svet a postavy vymýšľal v čase, keď bol razismus celkom bežný a ľudia inej farby pleti nemali miesto nielen v spoločnosti, ale ani v umeleckých dielach či vo filmoch. Samotný Tolkien bol pritom opakom rasistu

Tolkienov svet je fantasy dielom, v ktorom žijú všelijaké bytosti, ľudia a príšery. Prijať možnosť, že v nich žijú aj tvorovia inej farby pleti ako bielej, by malo byť samozrejmosťou bez toho, aby niekto začal automaticky uvažovať o politickej korektnosti.

Reprezentácia všetkých typov ľudí, nielen belochov, je v takýchto projektoch nesmierne dôležitá. Ako hovorí sám herec Córdova, ktorý hrá elfa Arondira, ako dieťa ho filmy o Pánovi prsteňov očarili. Nechápal však, prečo v tomto svete neexistujú iní ako bieli ľudia. Ako dieťa sa čudoval, prečo v tomto svete nikto nevyzerá ako on.

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Ľudia z celého sveta majú právo na to, aby boli hrdinami, aby boli elfmi či trpaslíkmi. Odlišná farba kože automaticky neznamená zmenu charakteru postavy a platí to aj v prípade tohto seriálu. 

Treba na to myslieť aj preto, že sám Tolkien považoval planétu Arda za našu Zem. Ide o fikciu, ale v jeho očiach sa tieto príbehy odohrávali na našej planéte v dávnej minulosti. Existencia ľudí a iných tvorov inej ako bielej farby pleti by teda mala byť úplne prirodzená a nie niečo, čo musíme obhajovať v komentári. Už vôbec by to nemalo byť niečo, čo ľudí prinúti tvrdiť, že to pokazilo celý seriál. 

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

Dokonca sa znížili k tomu, aby seriálu udeľovali nenávistné komentáre a hodnotenia, pre čo Amazon pozastavil aj fanúšikovské hodnotenia. Aj keby chcel Tolkien vytvoriť Stredozem podľa vzoru Británie, narazíme na fakt, že toto územie obývali ľudia tmavej farby pleti už pred viac ako 10-tisíc rokmi.

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime

Úpravy Tolkienových knižných diel pritom nie sú žiadnou novinkou. Už samotný režisér pôvodnej filmovej trilógie Pán prsteňov Peter Jackson výrazne pozmenil niektoré veci z kníh. Aj preto nie je na mieste, aby odporcovia postáv tmavej farby pleti v Stredozemi odkazovali na Jacksonovu trilógiu ako oporný bod svojej argumentácie o výhradne „bielej“ Stredozemi. Nakoniec, ako by to aj mohol byť dobrý argument o držaní sa predlohy, keď sa jej Jackson nedržal vždy, keď to sám uznal za vhodné? 

Prečo je také náročné prijať existenciu ľudí inej farby pleti ako bielej? Trefne to opísal herec Steve Toussaint, ktorý v seriáli House of the Dragon hrá černošského námorníka a lorda Corlysa Velaryona.

„Títo ľudia sa tešia z drakov, z belasých vlasov a zo všetkého možného, no bohatý černoch? To je už cez čiaru.“

Podporu hercom tmavej farby pleti vyjadrili aj herci z pôvodnej trilógie Pána prsteňov. 

Odporúčané
RECENZIA: Rings of Power RECENZIA: Rings of Power 15. októbra 2022, 10:30

Domov
Zdieľať
Diskusia