Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2022, 14:30
Čas čítania 9:40
Ema Stanovská

Zakladateľka iniciatívy Chuť žiť: Ľudia s poruchami príjmu potravy myslia na jedlo stále, ale nevedia, ako vyzerá normálna porcia

Zakladateľka iniciatívy Chuť žiť: Ľudia s poruchami príjmu potravy myslia na jedlo stále, ale nevedia, ako vyzerá normálna porcia
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ROZHOVORY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Slovenským pacientom bude šesť mesiacov pomáhať celý tím odborníkov zložený zo psychologičky, z nutričnej expertky a peer konzultantky. Valentína Sedileková, ktorá si anorexiou sama prešla, v rozhovore vysvetľuje, v čom je tento prístup inovatívny.

Ak máš poruchu príjmu potravy a rozhodneš sa liečiť na Slovensku, zrejme to nebudeš mať ideálne. Narazíš na nedostatok odborníkov, zastarané diagnostické kritériá a to všetko obklopuje všadeprítomná stigma.


Keď ide o samotný prístup k pacientom, niektorí lekári stále preferujú tvrdý medicínsky prístup. „Raz prišla jedna klientka do ambulancie a lekárka jej povedala: Mala som zatiaľ len jednu klientku s anorexiou a tá zomrela,“ hovorí Valentína Sedileková, zakladateľka neziskovej organizácie Chuť žiť, ktorá sa venuje ľuďom s poruchami príjmu potravy.


Práve tieto ochorenia majú pritom na svedomí najviac úmrtí spomedzi všetkých duševných chorôb. Kvalitou liečby stále zaostávame za inými európskymi krajinami.


Na úplné vyliečenie sa z poruchy príjmu potravy väčšinou nestačí stráviť niekoľko týždňov v nemocnici. V zahraničí sa krajiny čoraz viac prikláňajú k ambulantnej liečbe, v rámci ktorej sa pacient dostane pod krídla celého tímu odborníkov.


Tento prístup najnovšie priniesla Valentína Sedileková v rámci iniciatívy Chuť žiť aj k nám na Slovensko. Ľuďom, ktorí bojujú s týmto ochorením, bude šesť mesiacov pomáhať celý tím odborníkov zložený zo psychologičky, z nutričnej expertky a peer konzultantky. Valentína, ktorá si sama prešla anorexiou aj bulímiou, v rozhovore vysvetľuje, ako konkrétne bude táto liečba prebiehať.

Valentína Sedileková sa úspešne vyliečila z anorexie aj bulímie, dnes popri štúdiu psychológie pomáha pacientom s rovnakou diagnózou.
Valentína Sedileková sa úspešne vyliečila z anorexie aj bulímie, dnes popri štúdiu psychológie pomáha pacientom s rovnakou diagnózou. Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

V Refresheri neberieme psychické zdravie na ľahkú váhu. V minulosti sme v spolupráci s odborníkmi písali o tom, ako vyzerá prvé sedenie u psychológa, čo je to „choroba vorkoholikov“ či ako efektívne pracovať s úzkosťami a panickými stavmi. Všetky články nájdeš v sekcii Duševné zdravie, ktorú nezabudni sledovať. Ak nás v tom chceš podporiť, staň sa členom klubu Refresher+.

Ako ti napadlo priniesť na Slovensko túto multidisciplinárnu liečbu?

V posledných rokoch prebieha v mnohých krajinách reforma psychiatrie, v rámci ktorej sa presadzuje multidisciplinárny prístup ako forma starostlivosti o ľudí s duševnými ťažkosťami. Jednou z nich je aj Česko, kde som sa s týmto prístupom stretla minulý rok a zistila som, že je veľmi efektívny. Absolvovala som tam výcvik na peer konzultanta, čo je človek, ktorý si týmto ochorením prešiel, no je natoľko uzdravený a má dostatočné nástroje na to, aby mohol pomáhať iným. 

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Moja vlastná liečba poruchy príjmu potravy bola nekonzistentná – raz som mala psychiatra, potom terapie, potom iba medikácie, istý čas aj nutričného špecialistu. To všetko v rámci piatich rokov, nikdy nie všetko naraz. Tento výcvik ma veľmi inšpiroval, hovorila som si: „Tak toto je sen!“ 

Našim psychologičkám sa stávalo, že klienti sa ich často pýtali na výživu. Ony však v tomto smere nemôžu kompetentne poradiť. Zrazu je tu systém, ktorý ti dovolí mať na stretnutí psychológa aj nutričného špecialistu naraz.

Bezplatná linka pomoci pre ľudí s poruchami príjmu potravy:

0800 221 080

Pacienti môžu na linku zavolať aj v akútnych stavoch (keď majú úzkosť), ale aj vtedy, keď sa potrebujú iba poradiť alebo je ich telefonát na linku prvým krokom k liečbe.

Ako to funguje v praxi?

Program trvá šesť mesiacov a klient sa dostane do náručia tímu odborníkov zložených zo psychologičky, z nutričnej expertky, peer konzultantky a case manažérky. Na začiatku absolvuje stretnutie s celým tímom, na ktorom si vytýčime ciele spolupráce. Ďalšie stretnutie si dohoduje s každým osobitne. 

Ľudia s poruchami príjmu potravy, ktorí majú nedostatok energie a živín, myslia na jedlo neustále. No nevedia, ako vyzerá normálna porcia ani ako často majú jesť.

Týždenne môže absolvovať tri sedenia, každé s iným odborníkom. Môže si ich však navoliť podľa svojej preferencie. Klienti a ich rodina majú slovo v tom, ako bude ich liečba vyzerať. Vzhľadom na to, že si odborníci vzájomne vymieňajú informácie a pracujú spoločne v prospech klienta, v porovnaní s bežnými podmienkami je tento prístup efektívnejší, komplexnejší a oveľa intenzívnejší.

Spomínala si, že peer konzultant je niekto, kto si v minulosti poruchami príjmu potravy sám prešiel. Aká je jeho úloha v rámci tejto liečby?

Peer nie je odborník, ale ani kamoš. Nemôže s klientom pracovať sám, ale funguje ako súčasť multidisciplinárneho tímu. Aby peer pracoval profesionálne a nebol iba „chápavou dušou“, je potrebné, aby absolvoval určitú formu výcviku, ktorý je v každej krajine, niekedy aj v organizácii odlišný. Nevie vyriešiť, čo ťa trápi, ale dokáže ti dať na vec iný pohľad. Jeho hranice veľmi prísne vymedzujeme. Keďže to nie je odborník, nemôže ísť veľmi do hĺbky, opatrne našľapuje pri vzťahoch, nekomentuje jedálniček. Dokáže však veľa reflektovať a veľmi pekne viesť rozhovor.

Tím liečebného programu tvorí psychologička, nutričná expertka, peer konzultantka, case manažérka a sociálna pracovníčka.
Tím liečebného programu tvorí psychologička, nutričná expertka, peer konzultantka, case manažérka a sociálna pracovníčka. Zdroj: Chuť žiť

Klienti často hovoria, že peer konzultant bol chýbajúci článok ich liečby. Nemusíš mu veľa vysvetľovať alebo sa pred ním za niečo hanbiť, pretože ťa chápe. Najdôležitejšou úlohou peer konzultanta je, že je nositeľ nádeje. Klient si sám päť rokov prechádza anorexiou a zrazu má pri sebe niekoho, kto ju zvládol. Vidí, že keď ju prekonal on, môže ju takisto prekonať.

Ako prebiehajú ich rozhovory?

Peer nerobí terapiu, nedáva instantné rady ani riešenia, veľa sa pýta, počúva a dopraje klientovi priestor na iné pohľady. Napríklad keď klient prinesie tému, že rožok je zlý, peer ju nerieši z pohľadu nutričného experta, ale pýta sa, čím je taký zlý, môže tiež použiť svoju vlastnú skúsenosť. Môžeme sa baviť, odkiaľ pochádza toto vnímanie jedla ako dobrého a zlého.

Zdravý životný štýl neznamená robiť všetko dokonale, každý deň vstať o šiestej ráno, dať si afirmáciu a jogu. Znamená to vedieť byť flexibilný.

Ak klient začne hovoriť o svojej traume z detstva, peer konzultantovi musia zablikať kontrolky: „Toto nie je úplne téma, ktorú dokážeme spoločne vyriešiť, ale môžeme sa pozrieť na to, ako sa cítiš tu a teraz.“ Môže tiež klienta povzbudiť, aby túto tému riešil s terapeutkou.

Ako sa uisťujete, že sa peer konzultant z ochorenia úplne vyliečil a neprenesie na klienta nezdravé vzorce?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121032 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako školia kandidáta na peer konzultanta, aby sa uistili, že je úplne vyliečený.
  • Prečo nutričný terapeut klientovi nevypracováva jedálničky.
  • Ako sa nutričný terapeut rozpráva s klientom o vysokokalorických jedlách a „fear foodoch“.
  • Prečo do programu nezaradili trénera či fyzioterapeuta.
  • Čo sa stane po polroku, keď sa program skončí.
  • Z akých dôvodov sme v liečbe duševných porúch na Slovensku pozadu a čo treba zmeniť, aby sa mali pacienti lepšie.
  • Či je možné sa z poruchy príjmu potravy úplne vyliečiť.
Domov
Zdieľať
Diskusia