Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Martin Adam Pavlík
4. septembra 2022, 9:48
Čas čítania 1:12

V blízkosti obce Ulič sa pohybuje tiger, ušiel zo zoo na Ukrajine

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
V blízkosti obce Ulič sa pohybuje tiger, ušiel zo zoo na Ukrajine
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie (ilustračné foto)

Zatiaľ na nikoho nezaútočil a nespôsobil žiadnu škodu.

V blízkosti obce Ulič, ktorá leží v okrese Snina pri ukrajinskej hranici, sa pohybuje tiger. Informovala o tom obec na sociálnej sieti s tým, že šelma ušla zo zoo na Ukrajine.

„Žiadame všetkých, aby boli ostražití a obmedzili pohyb mimo svojich domov. V prípade, že niekto toto zviera spozoruje, je potrebné kontaktovať políciu alebo starostu,“ napísala samospráva.


Informáciu od ukrajinských kolegov prijali hraniční policajti zo Sobraniec v sobotu (3. 9.) krátko po 17.30 h s tým, že tiger by sa mal vyskytovať v blízkosti východnej hranice.

Informoval o tom Policajný zbor SR na sociálnej sieti s tým, že na pohyb šelmy upozornili všetky oddelenia hraničnej kontroly pri východnej hranici, policajné hliadky vykonávajúce službu v pohraničnej oblasti, starostov prihraničných obcí aj zástupcov poľovných združení.

„Obyvateľov vyzývame na zvýšenú opatrnosť a v záujme vlastnej bezpečnosti nepristupujte k žiadnym riskantným krokom,“ upozorňuje polícia. Pohyb mladého tigra zaznamenali fotografie z fotopascí v územnej pôsobnosti Správy Národného parku (NP) Poloniny.

„Jeho pohyb bol zaregistrovaný v katastroch obcí Brezovec, Klenová a Ulič. Pri pohybe v teréne je potrebné zachovať obozretnosť, zároveň nešíriť paniku. V prípade, ak zaznamenáte jeho pohyb, ihneď podajte správu na naše pohotovostné telefónne číslo +421911011382,“ uvádza správa NP.

V spolupráci so zazmluvneným veterinárom sú ochranári pripravení vykonať urgentne jeho odchyt a presunúť ho do štátneho zariadenia určeného pre takéto prípady, ktorým je Zoo Bojnice. Ide o medzinárodne chránený druh.

Riaditeľ správy NP Miroslav Buraľ pre TASR potvrdil, že s podobným prípadom sa stretli pred pár rokmi, keď z menšej zoo v Poľsku ušiel vták emu. „Aj vtedy sme to riešili odchytom,“ uviedol. Ochranári sú podľa neho v pohotovosti a v prípade potreby sú pripravení operatívne to riešiť.

„Bolo to veľmi blízko hranice, takže je predpoklad, že šelma sa mohla už aj vrátiť na ukrajinskú stranu, ale sme v strehu, je to nová situácia aj pre nás,“ dodal Buraľ.

Domov
Zdieľať
Diskusia