Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. septembra 2022, 9:37
Čas čítania 1:07

USA by mali Taiwanu predať vojenský materiál v hodnote vyše 1 miliardy dolárov. Čína varuje pred „protiopatreniami“

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
USA by mali Taiwanu predať vojenský materiál v hodnote vyše 1 miliardy dolárov. Čína varuje pred „protiopatreniami“
Zdroj: TASR/AP

USA by týmto krokom podporili Taiwan vo vojenskej vybavenosti. V prípade, ak by sa Čína rozhodla Taiwan napadnúť, by bola táto ostrovná krajina lepšie pripravená.

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo v piatok potenciálny predaj vojenského vybavenia v hodnote 1,1 miliardy dolárov Taiwanu. Čína však USA varovala pred „protiopatreniami“ v prípade, ak sa takýto predaj uskutoční.

Ide o najväčší zbrojný balík určený pre Taiwan, ktorý bol schválený od nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do úradu. Balík zahŕňa 665 miliónov dolárov určených na prevádzku a vylepšenie radarového systému, ktorý Taiwan využíva od roku 2013. Tento systém dokáže túto ostrovnú krajinu varovať pred prichádzajúcimi útokmi.

Taiwan takisto zaplatí asi 355 miliónov dolárov za rakety Harpoon, ktoré dokážu vystopovať a potopiť prichádzajúce lode. Balík zahŕňa aj rakety Sidewinder, ktoré sú pre svoju silu oporným pilierom západných armád, v odhadovanej hodnote 85,6 milióna dolárov.

„Tento navrhovaný predaj je rutinným prípadom pokračujúcich snáh zameraných na podporu Taiwanu v súvislosti s modernizáciou jeho ozbrojených síl a udržaním spoľahlivých obranných schopností,“ uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Predaj ešte musí schváliť americký Kongres, no očakáva sa, že tamojší republikáni ani demokrati nebudú predaju oponovať. Členovia Kongresu z oboch táborov totiž nedávno Taiwan navštívili, čo odsúdila Čína.

Peking avizovaný predaj zbraní Taiwanu v noci na sobotu odsúdil a varoval Spojené štáty pred protiopatreniami, ak predaj nezrušia. „Ohrozuje to čínsko-americké vzťahy a mier a stabilitu v Taiwanskom prielive,“ uviedla hovorkyňa čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone Liou Pcheng-jü. Zároveň dodala, že tento predaj „vysiela nesprávne signály“ taiwanskému hnutiu za nezávislosť.

„Čína podľa vývoja situácie rozhodne prijme legitímne a potrebné protiopatrenia,“ povedala Liou Pcheng-jü.

Taiwan čelí neustálej hrozbe čínskej invázie, keďže Čína považuje tento ostrovný štát za súčasť svojho územia. Napätie v Taiwanskom prielive eskalovalo po nedávnej návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane, ktorú Peking vnímal ako provokáciu. Čínska armáda po Pelosiovej odchode usporiadala okolo Taiwanu rozsiahle manévre.

Domov
Zdieľať
Diskusia