Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
31. augusta 2022, 8:12
Čas čítania 1:15

Svetoví lídri si pripomínajú Michaila Gorbačova: Podľa tajomníka OSN zmenil svet k lepšiemu, sústrasť vyjadril aj Putin

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Svetoví lídri si pripomínajú Michaila Gorbačova: Podľa tajomníka OSN zmenil svet k lepšiemu, sústrasť vyjadril aj Putin
Zdroj: Getty Images/Bryn Colton

Michail Gorbačov urobil pre nenásilné ukončenie studenej vojny viac než ktorýkoľvek iný líder ZSSR, vraví generálny tajomník OSN.

Viacerí svetoví lídri vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa si v stredu pripomenuli zásluhy Michaila Gorbačova. Bývalý sovietsky líder zomrel v utorok (30. 8.) v moskovskej nemocnici. 

„Michail Gorbačov bol líder, ktorý mal rešpekt a dôveru,“ napísala na Twitteri von der Leyenová. Pripomenula, že tento politik sa výrazne podieľal na ukončení studenej vojny a strhnutí železnej opony, čo umožnilo vznik slobodnej Európy.

Generálny tajomník OSN Gorbačova označil za jedinečného vodcu, ktorý zmenil svet k lepšiemu, píše AFP. „Gorbačov bol výnimočný štátnik, ktorý zmenil priebeh dejín,“ uviedol Guterres vo vyhlásení. Tento bývalý líder ZSSR podľa jeho slov urobil pre nenásilné ukončenie studenej vojny viac než ktorýkoľvek iný.

Britský premiér Boris Johnson ocenil Gorbačovovu „odvahu a zásadovosť“, francúzsky prezident Emmanuel Macron ho označil za „muža mieru, ktorý otvoril Rusom cestu slobody“. „Jeho oddanosť k mieru v Európe zmenila našu spoločnú históriu,“ uviedol francúzsky prezident na Twitteri.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Hlbokú sústrasť vyjadril aj Vladimir Putin. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ruským médiám odkázal, že „prezident Putin vyjadruje svoju hlbokú sústrasť nad smrťou Michaila Gorbačova. Ráno pošle sústrastný telegram jeho rodine a priateľom“.

Gorbačov zomrel v utorok v moskovskej ústrednej nemocnici vo veku 91 rokov po dlhej chorobe. Tento štátnik bol v marci 1985 zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Prezidentom Zväzu sovietskych socialistických republík bol od marca 1990 do decembra 1991.

Späť
Zdieľať
Diskusia