Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. augusta 2022, 21:06
Čas čítania 0:41

Klimatickí aktivisti sa prilepili k soche Laokoóna vo Vatikáne

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Klimatickí aktivisti sa prilepili k soche Laokoóna vo Vatikáne
Zdroj: TASR/AP

Svojím činom vyjadrili nesúhlas s využívaním fosílnych palív.

Aktivisti zo skupiny Ultima Generazione sa vo štvrtok prilepili k jednej zo sôch vo Vatikánskych múzeách a vyjadrili nesúhlas s využívaním fosílnych palív. 


Dvojica klimatických aktivistov sa prilepila k súsošiu Laokoóna, jednej z najznámejších sôch v múzeách. V rukách držali transparent, na ktorom bolo napísané: „Žiadny plyn a žiadne uhlie.“


Hnutie Ultima Generazione vo vyhlásení uviedlo, že „rovnako ako Laokoón“, aj vedci a aktivisti sú svedkovia, ktorí sa snažia varovať ľudí okolo seba pred budúcimi následkami terajších činov.

Anketa:
Čo si myslíš o prilepení aktivistov na súsošie?
Je dobre, že takýmto spôsobom vyjadrujú nesúhlas.
Myslím si, že je to hlúposť, mohli predsa poškodiť sochu.
Aj ja by som sa prilepil.
Je dobre, že takýmto spôsobom vyjadrujú nesúhlas.
10 %
Myslím si, že je to hlúposť, mohli predsa poškodiť sochu.
82 %
Aj ja by som sa prilepil.
8 %

Súsošie zobrazuje trójskeho kňaza Laokoóna a jeho dvoch synov, na ktorých podľa legendy starogrécky boh mora Poseidón poslal dva hady, aby ich stiahli do mora, pretože sa pokúsili vyzradiť lesť Grékov s trójskym koňom.


Vatikánska polícia demonštrantov od sochy odviedla a previezla ich na policajnú stanicu, píše na svojej webovej stránke britská televízia ITV. Socha podľa Ultima Generazione nebola poškodená.


Aktivisti Ultima Generazione si v júli prilepili ruky na sklo chrániace obraz Sandra Botticelliho Jar v galérii Uffizi vo Florencii. V minulosti tiež zablokovali dopravu na diaľničnom obchvate Ríma alebo narušili predstavenie opery Madame Butterfly.

Späť
Zdieľať
Diskusia