Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. augusta 2022, 16:30
Čas čítania 4:51
Dominik Vetrák

RECENZIA: Better Call Saul v 6. sérii dokázal, že je najlepším dramatickým seriálom súčasnosti a že prekonal Breaking Bad

FILMY A SERIÁLY BETTER CALL SAUL NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Jeden z najlepších seriálov súčasnosti sa skončil a my nevieme, čo si bez neho počneme.

Tvorcovia Peter Gould a Vince Gilligan stáli po skončení seriálu Breaking Bad pred neľahkou úlohou. Rozhodli sa rozpovedať príbeh Saula Goodmana predtým, než sme ho spoznali v sérii Breaking Bad. Problémom bolo, že sme sčasti vedeli, čo sa stane s množstvom postáv, ktoré sa mali objaviť aj v seriáli Better Call Saul.

Tvorcovia však dokázali, že ak sa niečo vytvorí tak brilantne, ako to dokázali oni, je úplne jedno, nakoľko je to predvídateľné a očakávané. Zasiahne ťa to rovnako ako prekvapivý vývoj udalostí.

Odporúčané
10 najlepších seriálov s dabingom na Netflixe 10 najlepších seriálov s dabingom na Netflixe 13. augusta 2022, 16:30

Predvídateľné, no remeselne dokonalé

Dá sa to povedať o finálovej epizóde a seriáli ako takom. Bola to nezabudnuteľná cesta trvajúca sedem rokov, počas ktorých sme sa prestali pýtať: „Kedy sa konečne objaví Walter a Jesse?“ a začali sme sa pýtať: „Čo sa stane s postavou Kim?“ Aj to bol jeden z dôkazov, že sa Better Call Saul stal plnohodnotným seriálom, a to už od samotného začiatku.

Je omnoho viac než len prequelom série Breaking Bad. Je to ešte lepší, komplexnejší a kvalitnejšie nakrútený dramatický seriál, ktorý sa vo svojej podstate zameriava na tragické životy postáv. 

Better Call Saul
Zdroj: AMC

Lepší ako Breaking Bad

Je obdivuhodné, ako sa tvorcom podarilo roztiahnuť tento príbeh na šesť sérií a vytvoriť vo „svete Albuquerque“ také veľké množstvo zaujímavých konfliktov a nových postáv. Nečakanou hviezdou seriálu je právnička Kim, ktorú sme s každou ďalšou sériou mali čoraz radšej. Herečka Rhea Seehorn, ktorá ju stvárnila, v šiestej sérii znova potvrdila svoj ohromný herecký talent.

Podľahli sme aj Nachovi v podaní Michaela Manda, ktorý zasiahol naše srdcia a dokázal, že je človekom s dobrým srdcom, avšak so zlými rozhodnutiami. Práve Mando predviedol na konci druhej epizódy šiestej série jeden z najlepších hereckých výkonov nielen svojej kariéry, ale celého seriálu. Tvorcovia rozumne rozšírili príbeh Mika a Gusa, pričom okolo Saula Goodmana vystavali kompletne nový svet, či už ten profesionálny, alebo osobný. 

Better Call Saul
Zdroj: AMC

V šiestej sérii sa kruh uzavrel a tvorcovia príbeh prepojili s udalosťami seriálu Breaking Bad. Znovu sme videli niekoľko milovaných postáv a tvorcovia skvelým spôsobom divákom pripomenuli, akým egoistickým sviniarom bol Walter White. Tvorcovia vytvorili v priebehu šiestej série viaceré paralely medzi charaktermi Saula/Jimmyho a Waltera Whita, no vo finále potešili fanúšikov a vymedzili medzi nimi jasné mantinely. 

V šiestej sérii sme boli svedkami finálnych klincov do rakvy menom Jimmy MgGill. Jimmy sa v priebehu seriálu postupne menil na svoje alter ego Saula Goodmana, tak ako ho poznáme zo seriálu Breaking Bad. Seriálu sa skvelo podarilo vykresliť motivácie a zlomové momenty, ktoré ho nakoniec zmenili a vyslali na sebadeštruktívnu cestu v živote Saula Goodmana. 

Tragické príbehy postáv ťa zasiahnu najviac

Opäť za to mohli tragické udalosti v živote Kim a Jimmyho, no ako nemilosrdne poznamenal Mike: „Budete pokračovať v klamaní tak, ako ste to robili doteraz.“ Práve takéto „malé“ momenty a dialógy v scenári môžu za to, aký má príbeh tohto seriálu silný dosah na diváka.

Veľká časť poslednej série sa následne venovala Jimmyho životu v koži Gena Takovica. Gene sa schováva pred autoritami a vedie anonymný život v Nebraske. Dlho však nevydrží sekať dobrotu a znova začne riskovať a tlačiť na pílu, rovnako, ako to robil počas udalostí celého seriálu. V tomto momente je jasné, že Jimmy/Saul/Gene koná na základne sebadeštruktívnych motivácií.

Better Call Saul
Zdroj: AMC

Robí to, od čoho je závislý a bez čoho jeho život nemôže byť nikdy naplnený. Saul je človek, ktorému sa nedá pomôcť, a iný ani byť nedokáže. Aj preto je ironické, že finálnu epizódu považujeme za happy end, a to aj napriek tomu, že by sme toto happy endom nemohli nazvať asi v žiadnom inom seriáli. 

Dôsledky činov týchto postáv, nech je to smrť, väzenie alebo niečo iné, totiž nie sú z hľadiska vývoja ich charakterov zďaleka také tragické ako to, čím si prešli a aké urobili v živote rozhodnutia. Better Call Saul je malý veľký seriál, ktorý je v prvom rade o ľuďoch, ich pocitoch, vzťahoch a chybách. Tvorcovia detailne skúmajú charaktery svojich problematických postáv a ponúkajú veľmi autentický pohľad do ich „duší“. 

Obľúbené postavy si zamiluješ ešte viac

Robia to nesmierne elegantne a na pozadí komplexného príbehu v právnickom a drogovom prostredí. Navyše majú k dispozícii množstvo úžasných postáv. Napríklad Kim Wexler považujeme za jednu z najlepšie napísaných ženských postáv v televízii vôbec. Podobne úžasných postáv je však v seriáli viac. Bolo to napríklad v prípade Howarda Hamlina (herec Patrick Fabian), ktorého príbeh po zvrate v šiestej sérii pôsobí oveľa tragickejšie a ľudskejšie ako doteraz.

Better Call Saul
Zdroj: AMC

V televíznej tvorbe nemajú konkurenciu

To by sa im nepodarilo bez toho, aby seriál nenakrútili perfektne zo všetkých stránok. Kameramani a režiséri tohto seriálu pracovali ako jeden tím s veľmi výrazným rukopisom. V seriáli nájdeš neuveriteľné množstvo nádherných scén a záberov, ktoré môžeme označiť za špičku nielen v televíznom odbore.

Aj v samotnej šiestej sérii je hneď niekoľko takých scén, ako napríklad prechod medzi Jimmyho posteľou a prázdnym hrobom, odhalenie Jesseho v daždi či finálne minúty celého seriálu, ktoré nám ostanú v pamäti ešte veľmi dlho. 

Technická úroveň celého seriálu je jeden z bodov, ktorý v recenziách a článkoch o ňom nevídame často, čo nás mrzí. Od kamery cez zvuk až po často dokonalú réžiu, to všetko je známkou kvality tohto seriálu, ktorý dokáže byť strhujúci a napínavý aj počas obyčajných dialógových scén.

Spojenie špičkovej technickej úrovne a komplexného, detailného a prepracovaného scenáru a príbehu od ľudí, ktorí do výroby seriálu dali celú dušu, je poznať v každej jednej časti.

Better Call Saul Ozark
Zdroj: Netflix

Čo chýba k dokonalosti?

Prečo teda šiesta séria nedostane v recenzii plný počet bodov? Zdalo sa nám, že prvá polovica druhej série bola od tretej časti až príliš pomalá, že Nacho mohol ostať na obrazovke dlhšie a že scény s Walterom a Jessem mali potenciál byť údernejšie. Navyše si nevieme pomôcť, ale príbeh v čiernobielych epizódach, ktoré ukazujú udalosti po skončení seriálu Breaking Bad, nepovažujeme za až taký zaujímavý ako udalosti pred ním.

Toto negatívum však len znova podčiarkuje famóznu prácu tvorcov seriálu, ktorý vytvorili presvedčivý svet s charizmatickými postavami, a to natoľko, že nás zaujímal oveľa viac ako jeho napojenie na Breaking Bad.

Samotný vizuál čiernobielych epizód nám neprekážal a podporujeme tvorcov v odlíšení Saulovej budúcnosti a charakteru od toho, čo sa dialo v jeho živote pred udalosťami seriálu Breaking Bad. Nakoniec, je to príbeh o dvoch veľmi odlišných ľuďoch. Menšiu údernosť niektorých čiernobielych epizód však vynahradzuje nádherné finále, ktoré v nás vyvolalo celú spleť emócií.

Better Call Saul
Zdroj: AMC

Jedna z najlepších v histórii

Posledná časť Better Call Saul sa zapíše do histórie ako nezabudnuteľná televízna hodina plná mrazivých momentov, nehovoriac o rôznych odkazoch na predošlé časti a série (na tento obrázok neklikaj, ak si nevidel poslednú časť).

Tvorcovia to robili naprieč celým seriálom. Ak si bol pozorný divák, všimol si si vizuálne či dialógové referencie na predošlé časti či činy postáv. Obzvlášť tie vizuálne v nás vyvolávali narastajúci rešpekt voči tvorcom, ktorí očividne premysleli každú jednu vetu a scénu v seriáli. Napríklad bzukot elektrickej cedule pri tom, ako Jimmy vo finálovej epizóde spomína na Chucka, bol geniálny.

Šiesta séria Better Call Saul bola vynikajúca. Jej najväčšou slabinou je asi to, že musela uzatvoriť dejové línie a príbehy zo všetkých predošlých sérií a navyše naviazať na Breaking Bad. Tento seriál bol však najkvalitnejší, keď rozprával svoj vlastný príbeh. Ten je v našich očiach ešte silnejší ako v prípade série Breaking Bad. 

S’all good, man – celkovo dávame seriálu deväť bodov z desiatich.
Bolo to skvelých sedem rokov vo svete, ktorý už asi nikto nikdy nenapodobní.

RECENZIA: Better Call Saul (6. séria a finále)
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia