Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2022, 9:30
Čas čítania 6:56
Dominik Vetrák

Zoradili sme filmy zo sveta Harryho Pottera od najhoršieho po najlepší. Niektoré nestoja ani za jedno pozretie

FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER HARRY POTTER NAJLEPŠIE FILMY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Máme za sebou viac ako 10 filmov zo sveta Harryho Pottera. Ktoré sa podarili a ktoré, naopak, boli veľkým sklamaním?

Od premiéry prvej časti Harryho Pottera v kinách uplynulo už viac ako 20 rokov. My sme si na začiatok veľkolepej čarodejníckej ságy zaspomínali článkom plným zaujímavostí. Vedel si napríklad, že Harry v jednotke nevyčaruje prútikom ani jedno kúzlo alebo to, že herec Alan Rickman vedel o osude Severusa Snapa ako jediný, dokonca ešte pred nakrúcaním prvej časti?

Harry Potter je tu s nami už dlho. Dôkazom je fakt, že od premiéry prvej časti už umrelo viac ako 10 hercov, ktorí stvárnili mnohé milované postavy. Hlavná sága sa síce skončila, no hollywoodske štúdio Warner Bros. odvtedy nakrútilo tri ďalšie projekty z tohto sveta.

Odporúčané
10 najlepších seriálov s dabingom na Netflixe 10 najlepších seriálov s dabingom na Netflixe 13. augusta 2022, 16:30

Ide o sériu Fantastické zvery, ktorej kvalita je s každým ďalším dielom o čosi slabšia a je možné, že štvrtý diel už nevznikne. Dokopy bol svet Harryho Pottera stvárnený už v desiatich filmoch a my sme sa preto rozhodli, že ich zoradíme od najhoršieho po najlepší.

Ak sa chceš dozvedieť, ktoré filmy sú najlepšie, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. Budeš si vďaka tomu môcť dočítať tento a stovky ďalších článkov.

Pod názvami jednotlivých filmov nájdeš aj priemerné hodnotenie recenzentov na serveri Rotten Tomatoes (RT). RT združuje hodnotenia profesionálnych recenzentov, takže sú trochu prísnejšie.

11. Fantastické zvery: Dumbledorove tajomstvá

Fantastic Beasts 3
Dĺžka: 2 h a 22 minút
Herci: Mads Mikkelsen, Jude Law, Eddie Redmayne
Réžia: David Yates
Scenár: J. K. Rowling, Steve Kloves
Kde si film môžeš pozrieť: HBO Max
Hodnotenie na RT: 5,4/10

Zatiaľ posledná časť (a dúfame, že to tak aj ostane) série Fantastické zvery bola ďalším veľkým sklamaním. Podarilo sa v nej len veľmi málo, a to napríklad skvelé obsadenie v podobe Madsa Mikkelsena ako Grindelwalda, Juda Lawa ako Dumbledora alebo akčné scény a vizuálne triky zobrazujúce čary.

Snímke sa podarilo rozšíriť magický svet v Európe, no príbeh bol plný klišé, deravých scenáristických momentov a nelogických vecí. Nehovoriac o nezdravo pretiahnutom úvode, ktorý trval viac ako pol hodiny a prakticky nič si z neho už aj tak nepamätáme.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Celá táto séria je v rukách podpriemerných scenáristov a priemerného režiséra Davida Yatesa, z ktorého už cítiť únavu z režírovania potterovských filmov aj zúfalstvo z neschopnosti priniesť niečo nové. 

10. Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny

Fantastic Beasts 2
Dĺžka: 2 h a 14 minút
Herci: Johnny Depp, Jude Law, Eddie Redmayne, Ezra Miller, Zoe Kravitz
Réžia: David Yates
Scenár: J. K. Rowling, David Heyman, Steve Kloves
Kde si film môžeš pozrieť: HBO Max
Hodnotenie na RT: 5,3/10

Dvojka bola len o niečo lepšia než tretie pokračovanie, no z celkového pohľadu režisér Yates zlyhal. Nedokázal divákov zaujať, pretože nevytvoril zaujímavý príbeh všetkým postavám. Grindelwalda utlačil do pozadia a pokračoval v zobrazovaní magických tvorov, ktoré boli originálne len v prvej časti.

V oboch pokračovaniach už pôsobia nasilu a zbytočne zaberajú priestor, ktorý mohli tvorcovia využiť na detailnejšie spracovanie charakterov postáv či komplexnejšie zápletky. Inými slovami, druhá a tretia časť série Fantastické zvery nemajú „čarodejnícku dušu“ a divákovi ponúkajú len veľmi slabý a nesústredený príbeh.

9. Fantastické zvery a ich výskyt

Fantastic Beasts 1
Dĺžka: 2 h a 7 minút
Herci: Colin Farrell, Jude Law, Eddie Redmayne, Ezra Miller, Zoe Kravitz
Réžia: David Yates
Scenár: J. K. Rowling, David Heyman, Steve Kloves
Kde si film môžeš pozrieť: HBO Max
Hodnotenie na RT: 6,8/10

Bolo to fajn, ale stále slabšie než ktorýkoľvek film z originálnej ságy o Potterovi. Nový hrdina v podobe Newta Scamandera (Eddie Redmayne) bol sympaťák, rovnako tak aj niekoľko ďalších postáv, ale filmu chýbali originálne nápady a svižná réžia, ktorá by dokázala využiť potenciál čarodejníckeho sveta naplno.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Ako sme však už spomínali, to by štúdio Warner Bros. muselo zveriť jednu zo svojich najprestížnejších značiek do rúk kvalitnejšiemu režisérovi, ako je David Yates. Ťažko povedať, či sa toho vôbec niekedy dočkáme. Yates totiž zrežíroval posledných sedem filmov zo sveta Harryho Pottera a nikoho ďalšieho k tomu nepustil. 

8. Harry Potter a Tajomná komnata 

Harry Potter 2
Dĺžka: 2 h a 41 minút
Herci: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Kenneth Branagh, Alan Rickman, Maggie Smith, Jason Isaacs
Réžia: Chris Columbus
Scenár: J. K. Rowling, Steve Kloves
Kde si film môžeš pozrieť: HBO Max
Hodnotenie na RT: 7,2/10

Po úspechu prvej časti sa rýchlo pripravila druhá, ktorá však už tak neoslnila. Oproti knihe pôsobil film trochu „detskejšie“, so slabšími hereckými výkonmi než v prvej časti. Dej sa zameral na Tajomnú komnatu, ktorú bez povšimnutia kohokoľvek v Rokforte dal postaviť Salazar Slizolin tesne predtým, než bol z neho vyhnaný.

Ukrýva sa v nej Bazilisk, ktorý sa prebudil a začal tyranizovať celý Rokfort. Ak by sme z celej série mali vybrať film, ktorý si chceme pozrieť najmenej, asi by to bola Tajomná komnata.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119828 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia