Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
14. augusta 2022, 17:07
Čas čítania 1:03

V školstve chýba 1 300 učiteľov, deti nemá kto učiť fyziku, matematiku ani cudzie jazyky

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Podľa prepočtu Inštitútu vzdelávacej politiky bude týmto tempom v roku 2025 chýbať skoro 9-tisíc učiteľov.

V školstve je výrazný nedostatok učiteľov, ktorý eviduje aj minister školstva Branislav Gröhling. Potvrdil, že je to dlhodobý problém, ktorý chce ministerstvo riešiť. Na portáli edujobs.sk, ktorý sa zameriava na prácu v školstve, bolo 9. augusta voľných okolo 1 250 pracovných miest, z toho približne 680 v Bratislavskom kraji.

Deti nemá kto učiť

Podľa údajov zverejnených na portáli chýbajú najmä učitelia na druhom stupni základných škôl, pedagógovia stredných škôl a materských škôl, za nimi nasledujú učitelia prvého stupňa základných škôl a vychovávatelia. Najmenej ich chýba v Prešovskom a Žilinskom kraji.

Minister školstva poznamenal, že evidujú nedostatok učiteľov predmetov ako sú matematika, fyzika, informatika, chémia a cudzie jazyky. Chýbajú aj učitelia pre prvý stupeň základných škôl.

„Je to veľký problém. Pretože to nie je dobré pre vývin a vzdelávanie dieťaťa, aby sa menili učitelia v rámci prvého stupňa takým výrazným spôsobom, ako by to aj mohlo nastať, a to niekoľkokrát v priebehu roka,“ povedal Gröhling.

27. marca 2024, 13:00 Čas čítania 3:39 Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru

Pomôcť by mohli stabilizačné príspevky, ktoré prídu riaditeľom škôl. Tí sa rozhodnú, ako peniaze prerozdelia. Vychádza to na 50 eur na jedného učiteľa. „Je to pripravené aj zákonne, aj mechanizmus vyplácania, máme to otestované. Predpokladali sme, že celý tento rok pôjdeme s týmito stabilizačnými príspevkami. Teraz opätovne o ne žiadame, aby sme ich mohli dávať od septembra a pokračovať na budúci kalendárny rok,“ dodal minister.

V roku 2022 by malo v regionálnom školstve chýbať oproti roku 2021 približne 1 300 učiteľov. V ďalšom roku 3 500 učiteľov a do roku 2025 narastie tento počet na takmer 8 600 učiteľov. Vyplýva to z prepočtu Inštitútu vzdelávacej politiky, ktorý zverejnili koncom mája.

Späť
Zdieľať
Diskusia