Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
13. augusta 2022, 11:57
Čas čítania 0:46

Povodne v Soule si vyžiadali 13 obetí. Mesto sľúbilo z podzemných bytov presunúť najchudobnejšie rodiny

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Povodne v Soule si vyžiadali 13 obetí. Mesto sľúbilo z podzemných bytov presunúť najchudobnejšie rodiny
Zdroj: TASR/AP/Ahn Young-joon

Lepšie bývanie ako v podzemných bytoch je však pre mnohých obyvateľov finančne nedostupné.

Vedenie mesta Soul prisľúbilo, že najchudobnejšie rodiny žijúce v podzemných bytoch presunú do iných priestorov. Reagujú tak na vlnu ničivých povodní, ktoré si vyžiadali už trinásť obetí, píše BBC

V Soule sa aktuálne podľa South China Morning Post nachádza najmenej 200 000 podzemných či polopodzemných obydlí. V stredu vedenie mesta Soul vyhlásilo, že podzemné priestory budú v budúcnosti na obytné účely zakázané.

Tieto obydlia nazývané ako banjiha sme mohli vidieť aj v kritikmi oceňovanej dráme Parazit. Pre mnohých ľudí z hlavného mesta sú, bohužiaľ, jediným možným bývaním, ktoré si dokážu dovoliť. Banjihas teda zväčša využívajú najchudobnejšie vrstvy a mladí ľudia, ktorí ešte nemajú úspory.

Priemerná cena bytov v meste sa podľa BBC za posledných päť rokov viac ako zdvojnásobila. V januári 2022 stál priemerný byt 1,26 miliardy wonov, a teda v prepočte 938 275 eur. V prepočte k príjmom sú tak byty dostupnejšie dokonca aj v New Yorku či Tokiu.

Dažďové prívaly v metropole Južnej Kórey začali už v pondelok, keď pršalo cez 100 milimetrov za hodinu. Išlo o najsilnejší miestny prívalový dážď za posledných 100 rokov. Niektoré časti mesta boli úplne zaplavené vodou a povodne odstavili od činnosti metro a čiastočne aj hromadnú dopravu.

Domov
Zdieľať
Diskusia