Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
13. augusta 2022, 8:37
Čas čítania 0:38

Dobodaný britský spisovateľ Rushdie príde asi o oko. Útočník autorovi Satanských veršov poškodil aj pečeň

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
Dobodaný britský spisovateľ Rushdie príde asi o oko. Útočník autorovi Satanských veršov poškodil aj pečeň
Zdroj: TASR/AP/Joshua Goodman

Agresora na mieste ihneď zatkla polícia.

Britského spisovateľa Salmana Rushdieho v piatok večer na prednáške v New Yorku napadol 24-ročný Hadi Matar z Fairview (New Jersey). Na pódiu ho bodol do trupu a do krku. Útočníka pomohli odtrhnúť účastníci prednášky a následne ho zatkol policajt, ktorý mal na starosti bezpečnosť na podujatí.

Rushdie medzičasom absolvoval operáciu a v súčasnosti je napojený na ventilátor, pričom nedokáže hovoriť. Autorov knižný agent Andrew Wylie tvrdí, že správy o jeho stave „nie sú dobré“. „Salman pravdepodobne príde o oko, nervy na jeho ruke boli prerušené a bodnutie poškodilo i pečeň,“ vyjadril sa.

Motív útoku nie je v súčasnosti potvrdený, no môže mať súvis so štvrtým románom spisovateľa Satanské verše z roku 1988, ktorý hlavne v moslimských krajinách vyvolal veľkú kritiku a vlnu protestov.

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Músaví Chomejní ešte v roku 1989 vydal náboženský dekrét pre znevažovanie islamu – takzvanú fatvu. Podľa nej má každý moslim povinnosť Rushdieho zabiť. Spisovateľ sa preto od daného roku ukrýval a menil miesta pobytu.

Domov
Zdieľať
Diskusia