Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. augusta 2022, 9:30
Čas čítania 7:57
Jakub Paulík

Chcel domorodcom ukázať vieru v Boha, oni ho však zastrelili. Toto je 10 obyčajných fotografií s temným príbehom

Chcel domorodcom ukázať vieru v Boha, oni ho však zastrelili. Toto je 10 obyčajných fotografií s temným príbehom
Zdroj: ORBIS/Corbis via Getty Images
ZAUJÍMAVOSTI FOTOGRAFIE Z HISTÓRIE OBYČAJNÉ FOTOGRAFIE S TEMNÝM PRÍBEHOM STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov
a chcem zobraziť obsah
späť na hlavnú stránkuSpäť

Na prvý pohľad by si ani možno netušil, čo sa za nimi skrýva.

Pôsobia relatívne nezaujímavo a zdá sa, že nie sú ničím výnimočné. V skutočnosti však zachytávajú príbehy, ktoré sa skončili katastrofou a mnohými vyhasnutými životmi. Vybrali sme 10 fotografií, ktorých pozadie sa ti zaryje pod kožu.

V našej sérii si tiež môžeš prečítať o známych vojnových záberoch, fotografiách slovenskej mafie či odpudivých fotkách, z ktorých ide hrôza. Aj tieto tematické články vznikajú s podporou členov klubu Refresher+.

Chcel šíriť vieru v „poslednej Satanovej pevnosti“ (2018)

John Chau
Zdroj: instagram.com/johnachau

John Allen Chau bol dobrodruh a evanjelický misionár. V roku 2018 sa vydal navštíviť indický ostrov v súostroví Andamany s názvom Severný Sentinel a vedome nerešpektoval vládny zákaz vstupu. Vyššie priložená fotografia je jeho poslednou selfie, ktorú pridal na instagramový účet. O mesiac na to Chauova rodina cez sociálnu sieť oznámila jeho úmrtie.

Misionár vedel, že cestovaním na Severný Sentinel riskuje svoj život. Skutočnosť, že sa na ňom nachádzajú nebezpeční domorodci, ktorí odmietajú kontakt s cudzincami, ho však zjavne neodradila. V roku 2006 na ich nehostinnosť podľa Independent doplatili smrťou dvaja rybári, ktorí núdzovo priplávali práve k ich brehu. O nič miernejšie sa však nezachovali ani v prípade Johna Chaua.

Podľa informácií z jeho denníka vieme, že chcel medzi domorodcami šíriť kresťanskú vieru. Ostrov Sentinelov označoval za „poslednú Satanovu pevnosť“ a žiadal Boha, aby sa na nich nehneval, pokiaľ ho zabijú, uvádza The Washington Post. V poslednom zo zápiskov sa zamýšľal nad smrťou a uvádzal, že možno vidí posledný západ Slnka vo svojom živote.

Dobrodruha pri jeho poslednom z pokusov o kontakt s domorodcami priviezli na ostrov rybári. Krátko na to, ako sa vzdialili preč, ešte v diaľke pozorovali, ako príslušníci kmeňa strieľajú po neželanom návštevníkovi šípy. Domorodci mu následne okolo krku uviazali lano a ťahali ho po brehu. Telo muža po jeho zabití zakopali na ostrove.

Anketa:
Poznal si tragický príbeh misionára Johna A. Chaua?
Áno, spomínam si na neho.
Niečo sa mi marí.
Nie, teraz som o ňom počul prvýkrát.
Áno, spomínam si na neho.
38 %
597 Hlasov
Niečo sa mi marí.
15 %
236 Hlasov
Nie, teraz som o ňom počul prvýkrát.
47 %
733 Hlasov

Posledná dovolenka (2014)

MH17
Zdroj: Dave Hally

Dave Hally s manželkou Kim a 4-ročnou dcérou Megan 17. júla 2014 nastúpil na palubu Malaysia Airlines 17. Na poslednej fotografii z ich života zaznamenal radosť svojej rodiny, ktorá sa už tešila na vysnívanú dovolenku na Bali. Po zhruba štyroch hodinách letu však MH17 podľa medzinárodných vyšetrovateľov zasiahli raketou ruskí separatisti. Moskva účasť na tragédii od začiatku popiera. 

Lietadlo sa zrútilo v Doneckej oblasti blízko dediny Hrabove. Traja členovia rodiny Hallyovcov rovnako ako ďalších 295 pasažierov neprežili. Otec zosnulej Kim povedal, že zo smrti jeho dcéry priamo viní osobu, ktorá stlačila spúšť a zasiahla lietadlo. Pre CNN so slzami v očiach uviedol, že keby sa mu tento muž dostal do rúk, zrejme by ho zabil.

V Haagu sa minulý rok obnovilo pojednávanie v prípade, počas ktorého vystúpilo vyše 90 príbuzných obetí. Prvá z vypovedajúcich menom Ria van der Steenová na súde citovala slová ruského spisovateľa Alexandra Solženicyna. „Klamú. Vieme, že klamú a oni vedia, že vieme, že klamú,“ odkázala Rusku, ktoré zodpovednosť hádže na Ukrajinu. Pri tragédii prišla o otca a nevlastnú matku. 

Ďalšiemu mužovi menom Peter Van der Meer pri leteckej tragédii zahynuli všetky tri dcéry a bývalá manželka. Na pojednávaní vyhlásil, že nemá „život ani budúcnosť“. Slová svedkov zasiahli aj predsedu súdu Hendrika Steenhuisa. „Vaše výpovede sú spúšťačom emócií pre všetkých zainteresovaných. Viac sa k vášmu smútku už nemôžeme priblížiť,“ vyjadril sa.

Nepočuli prichádzajúci vlak (2011)

Vlak
Zdroj: Essa Ricker, Kelsea Webster, Savannah Webster

15-ročné Essa Ricker, Kelsea Webster a jej 13-ročná sestra Savannah si voľný čas krátili prechádzaním sa po koľajniciach v rokline Spanish Fork Canyon neďaleko mesta Provo v štáte Utah. „Stáť priamo pri vlaku, ahaha to je úžasné!!!!“ napísalo na Facebooku najmladšie z dievčat, ktoré vtedy netušilo, že ide o jej posledný príspevok.

Onedlho na to trojica videla, ako sa oproti nim rúti vlak, a tak si na mieste spravili selfie fotografiu. Zrejme si však neuvedomovali, že priamo za nimi ide ďalší, čo sa im podarilo zachytiť aj na fotke. Vlak na trojicu dievčat bezvýsledne trúbil. 

Vlakvedúci menom John Anderson vedel, že zastaviť už nebude možné. „Boli vo svojom malom svete,“ spomínal na tragický incident podľa webu Union Pacific. Predpokladá sa, že trúbenie pre hlasný zvuk prichádzajúceho druhého vlaku zrejme vôbec nepočuli.

Dievčatá mali v dohľade približne 12 sekúnd, než prišlo k osudnej zrážke. Vlak dokázal zastaviť až o približne 400 metrov ďalej. Zrážku na mieste neprežila Essa ani Kelsea a Savannah previezli do nemocnice v Salt Lake City. S množstvo zlomením, vnútorným krvácaním a vážnym poranením mozgu však o tri dni na to zomrela.

Nórsky black metal je desivý nielen kvôli hudbe (1994)

Varg Vikernes
Zdroj: Variance Films

Radový metalový fanúšik? Kdeže. Na zábere vidíš čerstvo odsúdeného, vysmiateho vraha a podpaľača kostolov Varga Vikernesa, ktorému nórske súdy v 90. rokoch vymerali najvyšší trest – 21 rokov za mrežami. Vikernes prezývaný ako Count Grishnackh je pre komunitu black metalových nadšencov dobre známym pojmom. 

Preslávil sa nielen svojou jednočlennou kapelou Burzum, ale aj vraždou lídra skupiny Mayhem Øysteina Aarsetha alias Euronymousa. Ten sa vraj chválil tým, že Vikernesa zabije. Dokonca tiež spomínal, že ho vezme do lesa a umučí ho k smrti, tvrdil Vikernes v dokumente Until the Light Takes Us, ktorý je zameraný na jeho prípad a nórsku black metalovú scénu z 90. rokov.

Anketa:
Počúvaš black metal?
Áno, pravidelne.
Čas od času.
Vôbec, tento žáner ide mimo mňa.
Áno, pravidelne.
6 %
Čas od času.
13 %
Vôbec, tento žáner ide mimo mňa.
81 %

Začiatkom augusta 1993 Varg Vikernes Euronymousa konfrontoval v jeho byte a ich súboj skončil vraždou, pri ktorej Vikernes lídra Mayhemu dobodal. Pri rozhodovaní súdu zavážila tiež skutočnosť, že Vikernes stál za podpálením viacerých kostolov. Média ho kvôli tomu spájali so satanizmom, čo však Vikernes odmietal. V roku 2009 ho po 16 rokoch prepustili na slobodu.

 

 

10-roční vrahovia (1993)

James Bulger
Zdroj: CCTV/kamerový záznam

Na zábere z obchodného centra nie je v podstate nič výnimočné, čo by vzbudilo pozornosť. Ľudia kráčajú s nákupmi a chrbtom otočený chlapec vedie za ruku malé dieťa. Zdá sa, ako keby boli bratia. V skutočnosti sa však pozeráme na únos iba 2-ročného Jamesa Bulgera.

Žiaci základnej školy 10-roční Robert Thompson a Jon Venables na Bulgera natrafili úplnou náhodou. Vo februári 1993 kradli v obchodnom centre v anglickom meste Bootle rôzne predmety, ktoré im padli do oka. Z miesta si však vzali aj 2-ročného Jamesa, ktorý sa iba na okamih stratil svojej matke. O približne 3 kilometre ďalej pri železničnej trati malého chlapca brutálne napadli.

Podľa Liverpool Echo po ňom hádzali kamene a tehly, do očí mu naliali farbu, vyzliekli mu gate aj spodné prádlo a nakoniec mu rozbili hlavu železnou tyčou. Následne sa pokúsili vraždu uhrať na nehodu a telo chlapca dali na koľajnice, kde ho prešiel vlak. Súd dvojicu vrahov poslal za mreže, no ako 18-roční sa dostali na slobodu. Jona Venablesa však neskôr znova zavreli pre šírenie detskej pornografie. 

Manžel, otec, sériový vrah (80. roky)

Ted Bundy
Zdroj: Netflix

Na rodinnej fotografii z 80. rokov je cielene rozmazaná tvár malej Rose a nad ňou vidíme dvojicu rodičov dievčatka – Carole Ann Boone a Teda Bundyho, jedného z najslávnejších sériových vrahov histórie. Carol Ann Boone patrila do radu oddaných žien, ktoré by pre Teda Bundyho spravili všetko, pretože verili v jeho nevinu. Očaroval ich svojou inteligenciou a neodolateľnou charizmou.

Boone Bundyho obhajovala aj priamo pred súdom, kde ju sériový vrah verejne požiadal o ruku. Pravidelne ho navštevovala vo väzení a niekedy mu údajne vo vagíne pašovala drogy. S informáciou sa vraj zverila novinárovi The Sun Stephenovi Michaudovi, ktorý robil s Bundym rozhovory a napísal o ňom knihu. Za mrežami mala dvojica dokonca súlož, po ktorej Carol Ann Boone otehotnela a narodila sa jej dcéra Rose. 

Ted Bundy sa nakoniec po dlhých rokoch zatĺkania priznal k vraždám a znásilneniam niekoľkých desiatok žien, za čo ho v roku 1989 popravili. Carole Ann Boone sa s ním ešte v roku 1986 rozviedla, Bundyho už nikdy viac nekontaktovala a zmenila si svoje meno. Rodinná idylka z vyššie priloženej fotky tak nemala dlhú trvácnosť.

Pred výbuchom sopky zachránil tisícky životov (1980)

Sopka
Zdroj: Wikimedia/Harry Glicken

Vulkanológ David Alexander Johnston bol prvou osobou, ktorá 18. mája 1980 ohlásila výbuch sopky Saint Helens. Erupcia si vtedy vyžiadala približne 57 obetí a škody v hodnote viac ako miliardy dolárov. Nebyť však Davida A. Johnstona, následky mohli byť omnoho horšie. Práve on totiž dokázal presvedčiť úrady, aby bola oblasť v okolí sopky evakuovaná.

Podľa vládnej agentúry United States Geological Survey by bez jeho zásahu bolo mŕtvych niekoľko stoviek až tisícok ľudí. Paradoxne sa však stal práve vulkanológ jednou z obetí. V deň erupcie sa nachádzal na stanovisku s názvom Coldwater II, ktoré malo byť relatívne bezpečné.

Na fotografii kontroluje aktivitu sopky približne 13 hodín pred jej výbuchom. Telo hrdinského vulkanológa, ktorý zachránil množstvo životov, no sám o ten svoj prišiel, sa nikdy nenašlo. Coldwater II po jeho smrti premenovali na Johnston Ridge (Johnstonov hrebeň).

Starala sa o nakazenú pacientku a sama sa infikovala (1976)

Ebola
Zdroj: Wikimedia/Content Providers(s): CDC/Dr. Lyle Conrad

22-ročná zdravotná sestra Mayinga N'Seka, ktorá na fotografii leží na lôžku, bola v roku 1976 jednou z prvých obetí eboly, konkrétne smrtonosného variantu Zaire ebolavirus. Ten mal podľa štatistík počas prvej epidémie úmrtnosť 88 % (280 úmrtí z 318 prípadov). Mayinga N'Seka sa ebolou nakazila od katolíckej sestry Ferminy, ktorá na vírus zomrela.

Zdravotnú sestru podľa webu Science hospitalizovali 15. októbra 1976 s vysokými horúčkami a silnou bolesťou hlavy. O tri dni na to začala prudko krvácať. Okolo uší, úst a nosa sa jej tvorili čierne lepkavé škvrny. Medzi ďalšie príznaky patrili neustále hnačky s krvou a vracanie. Napriek snahe doktorov 19. októbra 1976 ochoreniu podľahla. Po prvej epidémii eboly nasledovali ďalšie, ktoré si vyžiadali množstvo životov.

Právom prezývaná ako Hyena (1945) 

Nacisti
Zdroj: ORBIS/Corbis via Getty Images

Väzni nacistického režimu si zažili nevýslovné hrôzy. Ich pobyt v koncentračných táboroch, ktorý častokrát skončil smrťou, im dodatočne znepríjemňovali krutí dozorcovia. Medzi jedných z najhorších patrila Irma Grese, ktorá na fotografii pózuje vedľa Josefa Kramera, šéfa koncentračného táboru Bergen-Belsen.

Grese ešte pred prácou pod Kramerom vystriedala neslávne známe koncentračné tábory ako Ravensbrück či Auschwitz. Vďaka mileneckým vzťahom s Josefom Kramerom a doktorom Josefom Mengele požívala veľké výsady. Židovská gynekologička a väzenkyňa v Auschwitzi Gisella Perl tvrdila, že krása nacistky Grese bola v jasnom kontraste k jej bezhraničnej krutosti, uvádza web WarHistoryOnline.

Podľa svedkov napríklad mučila zajatcov k smrti a štvala proti nim svojich vyhladnutých psov. Sexuálne vraj zneužívala väzňov či väzenkyne, a keď ju omrzeli, nechala ich popraviť. Pri nezáväznom sexuálnom živote nechtiac otehotnela, a preto gynekologičku Gisellu Perl požiadala, aby u nej vykonala interrupciu.

Homosexuálne vzťahy s väzenkyňami údajne veľmi nahnevali Mengeleho, ktorý ich pomer z toho dôvodu ukončil, uvádza Felicia Morris zo Southern Illinois University vo svojej práci Beautiful Monsters. Po prehre nacistického Nemecka Irmu Grese, prezývanú tiež ako Hyena, v jej 22 rokoch popravili obesením.

Keď pýcha nacistického Nemecka zhorela do tla (1937)

Hindenburg
Zdroj: Wikimedia/Associated Press

Katastrofa Hindenburgu je pomerne známa. Stala sa však tak dávno, že mladšie ročníky o nej možno ani nepočuli. Na archívnej fotografii zo 6. mája 1937 nacistická vzducholoď letí nad New Yorkom. Jej pasažieri netušia, že ich už o niekoľko hodín čaká smrť.

Svoju cestu 245 metrov dlhý Hindenburg s 97 ľuďmi na palube začal 3. mája vo Frankfurte a ukončil 6. mája na americkom letisku v Lakehurst. Pri pristávaní však vznikol vo vzducholodi požiar a trvalo len 34 sekúnd, kým veľkolepé vzdušné plavidlo zhorelo, uvádza Deutsche Welle.

Pasažieri v zúfalstve vyskakovali zo vzducholode priamo na zem a pracovníci na letisku rýchlo utekali preč, aby ich padajúca vzducholoď nezasiahla. Keďže udalosť pokrývalo množstvo novinárov, ku katastrofe existuje zvukový aj kamerový záznam. „Ach, ľudstvo! Všetci pasažieri navôkol kričia,“ komentoval hrozivý požiar rozhlasový reportér Herbert Morrison. Krátko na to ho začal premáhať plač a úplne sa mu zlomil hlas.

Teórií o príčine vzniku požiarov je viac, no všeobecne sa predpokladá, že mohlo ísť o iskru, ktorá zapálila unikajúci vodík, píše web Airships. Povrávalo sa tiež o možnej sabotáži, čo sa však nepodarilo preukázať. Katastrofa  Hindenburgu si vyžiadala 36 životov. Jednou z obetí bol aj zamestnanec nachádzajúci sa na zemi.

Zaujímavosťou je, že vzducholoď pomenovaná po prezidentovi Paulovi von Hindenburgovi mohla pôvodne niesť meno kancelára Adolfa Hitlera. Žiadosť, s ktorou prišiel Hitlerov minister propagandy Joseph Goebbels, však bola zamietnutá, píše web History. Ak by spoločnosť stojaca za Hindenburgom návrh schválila, katastrofa vzducholode by ironicky predznamenala neskorší pád diktátora Adolfa Hitlera.

Domov
Zdieľať
Diskusia