hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Ekonomika a financie

Ukrajina zastavila dodávky ropy na Slovensko cez ropovod Družba. Rusko jej nezaplatilo za tranzit

Družba vedie cez územie Ukrajiny, Maďarska, Slovenska a Českej republiky.

Veronika Szűcs Rajničová, TASR
9. 8. 2022 13:53 Čas čítania: 1:19
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Ekonomika a financie
0
Veronika Szűcs Rajničová
TASR
9. 8. 2022 13:53
Čas čítania: 1:19

Ukrajina zastavila dodávky ropy na Slovensko cez ropovod Družba. Rusko jej nezaplatilo za tranzit

Družba vedie cez územie Ukrajiny, Maďarska, Slovenska a Českej republiky.

Veronika Szűcs Rajničová
TASR
9. august 2022, 13:53
Čas čítania: 1:19
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Dodávky ruskej ropy cez územie Ukrajiny do troch krajín Európskej únie boli zastavené. Oznámil to v utorok ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť, ktorý ako dôvod uviedol, že pre sankcie voči Rusku nebolo možné spracovať platby za tranzit. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.


Transnefť informoval, že „4. augusta sa zastavili dodávky ropy z Ruska cez územie Ukrajiny“, s tým, že to zasiahlo dodávky do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Ako spoločnosť dodala, ukrajinská strana zastavila transport ropy v dôsledku „nezaplatenia za tieto služby“. Dodávky do Poľska a Nemecka cez územie Bieloruska však „pokračujú tak ako doteraz“.

 

Transnefť uviedol, že spoločnosť zaplatila za tranzit ropy na august ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta 22. júla. Peniaze sa však 28. júla vrátili, keďže platbu sa v dôsledku sankcií Európskej únie voči Rusku nepodarilo zrealizovať.

 

Rusko dodáva cez južnú vetvu ropovodu Družba do Maďarska, na Slovensko a do Česka približne 250-tisíc barelov ropy (1 barel = 159 litrov) denne. Hlavnými odberateľmi sú maďarská spoločnosť MOL a Unipetrol, ktorí sú kontrolovaní firmou PKN Orlen. Ako uviedla agentúra Reuters, MOL, PKN Orlen ani Ukrtransnafta na otázky v súvislosti so zastavenými dodávkami nereagovali.

 

Slovnaft využíva rezervy 

Aktualizované 16.33: 

 

„Môžeme potvrdiť informáciu, že ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť UkrTransNafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba, z čoho vyplýva, že momentálne je preprava ropy ropovodom Družba cez územie Slovenskej republiky pozastavená,“ uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Transpetrolu Linda Vaškovičová. Rezort hospodárstva sa podľa nej vzniknutou situáciou zaoberá.

 

Bratislavská rafinéria Slovnaft podľa jej hovorcu Antona Molnára v spolupráci s prepravcom Transpetrol aj v súčinnosti Ministerstvom hospodárstva SR využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme.

„Spoločnosť Slovnaft, ako aj spoločnosť MOL iniciovala diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL, respektíve Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy. Slovnaft očakáva odpoveď na daný návrh. V prípade pozitívneho prístupu z oboch strán dodávky by mohli byť obnovené do niekoľkých dní," uviedol Molnár

 

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Ekonomika a financie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Dostávaj upozornenia na aktuálne udalosti, ako je táto. Zapnúť upozornenia
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac