Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2022, 18:30
Čas čítania 2:38
Dominik Vetrák

RECENZIA: Black Bird je jeden z najlepších väzenských seriálov s démonickým vrahom, ktorý znásilňuje deti

FILMY A SERIÁLY BLACK BIRD NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Fenomenálne herecké výkony spojené s úžasnými postavami a napínavými scénami ťa priklincujú k stoličke.

Jimmy Keene (Taron Egerton) je úspešný a charizmatický mladý sexy muž. Užíva si nezáväzný sex, no v súkromí sa stresuje pre svoj obchod s drogami. Keď ho dostane polícia, prischne mu trest v podobe 12 rokov za mrežami. Onedlho nato za ním príde agentka FBI Lauren (Sepideh Moafi) s netradičnou ponukou.

Odporúčané
RECENZIA: Black Bird je jeden z najlepších väzenských seriálov s démonickým vrahom, ktorý znásilňuje deti RECENZIA: Black Bird je jeden z najlepších väzenských seriálov s démonickým vrahom, ktorý znásilňuje deti 8. augusta 2022, 18:30

Ak sa presunie do väzenia pre najhorších zločincov a dostane priznanie z potenciálneho sériového vraha mladých dievčat a žien Larryho Haala (Paul Walter Hauser), dostane sa na slobodu. 

Problémom je, že Jimmy má na to len málo času, keďže mu na krk dýchajú dozorcovia, väzni a fakt, že ak z Larryho nedostane priznanie včas, Larry sa dostane na slobodu a bude zabíjať znova. Polícia proti nemu totiž nemá dostatok dôkazov. Jimmy musí zistiť, kde Larry zakopal telá žien, ktoré znásilnil a zabil, no stojí pred nemožnou úlohou. 

Black Bird recenzia
Zdroj: Apple TV+

Charizmatické a atraktívne postavy ti učarujú

Seriál nás prekvapil spracovaním postáv. Počas šiestich epizód tejto minisérie sledujeme prerod Jimmyho z nafúkaného egoistu v starostlivého človeka, ktorý urobí všetko pre to, aby Larrymu zabránil v ubližovaní ďalším dievčatám.

Zo začiatku tvorcovia vykresľujú ako Jimmyho hlavnú motiváciu snahu dostať sa na slobodu, no postupne sa do popredia dostáva jeho úprimný hnev na Larryho a znechutenie z neho. Vyvrcholí to v záverečnej konfrontácii, kde Jimmyho ovládnu emócie a skôr než nad slobodou rozmýšľa nad bolesťou, ktorú Hall spôsobil.

Vynikajúce dialógy robia z väčšiny scén napínavé momenty

V seriáli sa neudeje takmer žiadna akcia a ide o konverzačnú vzťahovú drámu. V takýchto prípadoch je nesmierne dôležité, aby sa podaril scenár. Tu o skvelom scenári niet pochýb, hlavne čo sa týka vývoja vzťahu postáv a ich dialógov.

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

Každá jedna konverzácia medzi Jimmym a Larrym niečím obohacuje ich vzťah, ich charaktery, respektíve prezrádza niečo dôležité pre dej a o ich osobnostiach. Na dialógy týchto dvoch postáv by sme sa mohli pozerať ešte niekoľko hodín a nikdy by nás neomrzeli.

Black Bird seriál väzenia apple
Zdroj: Netflix

Bravúrne herecké výkony podčiarkol zosnulý Ray Liotta

Môžu za to aj bravúrne herecké výkony oboch zúčastnených. Taron Egerton po dlhšom čase znova zažiaril. Tentoraz neukázal len svoju charizmatickú tvár a dobre znejúci prízvuk. Taron dokázal Jimmyho transformovať v zločinca, ktorého si fanúšikom a zamiluješ si ho, lebo sa zameral na zobrazenie jeho ľudských stránok.

Kapitolou samou osebe je Paul Walter Hauser, ktorého môžeš poznať napríklad zo seriálu Cobra Kai či z filmov I, Tonya a Richard Jewell. Hauer psychopatického sériového vraha stvárňuje fenomenálnym spôsobom, z ktorého až mrazí.

Hauser sa vžil do kože Larryho Halla možno až príliš. Jeho mimika, zafarbenie hlasu, reč tela a dokonalá kontrola nad prejavmi svojej postavy sa podpísali pod vznik jedného z „najlepších sériových vrahov“ vo filme či v seriáli. Budeme veľmi prekvapení, ak nezíska nejaké ocenenia. 

Skvelá bola aj Sepideh Moafi, pri ktorej nás mrzí, že s Egertonom nemala viac scén. Ich dynamika bola úžasná, no po druhej epizóde sa ich vzťah nikam nepohol. Nadšení sme boli aj zo zosnulého Raya Liottu, ktorý predviedol jeden z najlepších hereckých výkonov svojej kariéry, keď hral Jimmyho otca. 

Black Bird seriál väzenia apple
Zdroj: Netflix

Drobné nedostatky ti nezabránia maximálne si seriál užiť

Seriálu by sa hodila ešte aspoň jedna epizóda. Ku konci začína Jimmymu hroziť nebezpečenstvo, no táto dejová línia akoby bola na poslednú chvíľu úplne vystrihnutá a ako diváci sme nemali pocit, že bol Jimmy v ozajstnom nebezpečenstve. Trochu nás zarazilo aj jemne uponáhľané finále, v priebehu ktorého sme chceli vidieť viac záberov zo súdneho pojednávania a viac dramatických vyvrcholení medzi postavami. 

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Black Bird je skvelý dramatický seriál so zameraním na komplexné postavy a vynikajúce herecké výkony. Máme však dojem, že tejto minisérii uškodil fakt, že ju režírovali viacerí tvorcovia. Ich striedanie spôsobilo čiastočne odlišný štýl niektorých epizód, čo môže na niektorých divákov pôsobiť rušivo.

Pár chybičiek sme na minisérii našli, no ako celok sme si ju užili a udeľujeme jej osem bodov z desiatich. Knižnica originálnych seriálov z dielne streamovacej služby Apple TV+ sa tak rozrástla o ďalší skvelý počin.

Žáner: dráma
Dĺžka: 6 epizód (50 – 60 minút)
Herci: Paul Walter Hauser, Taron Egerton
Réžia: Michaël R. Roskam
Scenár: Dennis Lehane
Kde si film môžeš pozrieť: Apple TV+
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia