Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
6. augusta 2022, 12:50
Čas čítania 1:06

Pripomíname si 77. výročie zhodenie atómovej bomby na Hirošimu. Podľa šéfa OSN sa aj dnes hrá ľudstvo s nabitou zbraňou

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Pripomíname si 77. výročie zhodenie atómovej bomby na Hirošimu. Podľa šéfa OSN sa aj dnes hrá ľudstvo s nabitou zbraňou
Zdroj: TASR/AP

Na pietne stretnutie nepozvali predstaviteľov Ruska a Bieloruska.

Od zhodenia atómovej bomby americkou armádou na japonských civilistov v meste Hirošima dnes uplynulo 77 rokov. Tri dni po útoku na Hirošimu USA zhodili bombu na Nagasaki. Na spomienkovej akcii v Hirošime dnes generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred pretrvávajúcou hrozbou, ktorú naďalej predstavujú jadrové zbrane.

Gutteres vytýkal aj neúspešnú snahu o jadrové odzbrojenie. „Ľudstvo sa hrá s nabitou zbraňou. Krízy s vážnym jadrovým podtextom sa rýchlo šíria — od Blízkeho východu cez Kórejský polostrov až po ruskú inváziu na Ukrajinu.

OSN, Hirošima
Generálny tajomník OSN António Guterres počas minúty ticha. Zdroj: TASR/AP

V dôsledku ruskej agresie na Ukrajine sa mu dnes navyše perspektíva zníženia počtu takmer 13-tisíc existujúcich jadrových zbraní zdá len málo pravdepodobná. „Vždy musíme mať na pamäti hrôzy Hirošimy a uznať, že jediným riešením, ako sa zbaviť jadrovej hrozby, je nemať žiadne jadrové zbrane." 

21. marca 2024, 9:30 Čas čítania 5:15 Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia

Starosta Hirošimy Kazumi Macui v Parku Mieru predstaviteľom 98 diplomacií sveta pripomenul paralelu utrpenia civilistov v Japonsku a dnes na Ukrajine. „Musíme sa okamžite postarať o to, aby všetky jadrové tlačidlá stratili význam.

Na spomienkovej akcii, na ktorú neboli pozvané delegácie Ruska a Bieloruska, sa zúčastnili pozostalí obetí a ich príbuzní. Zhromaždenie držalo za obete minútu ticha - 8:15 ráno tamojšieho času - teda v rovnakom čase, keď americký bombardér Enola Gay v roku 1945 zhodil na mesto atómovú bombu s názvom Little Boy.


Bezprostredne po výbuchu zahynulo takmer 80-tisíc ľudí. Do konca roka 1945 sa počet úmrtí v Hirošime zvýšil na takmer 140-tisíc a v roku 1950 dosiahol hranicu 200-tisíc. V ďalších rokoch pritom ľudia zomierali na choroby spôsobené rádioaktívnym ožiarením.

Domov
Zdieľať
Diskusia