Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
4. augusta 2022, 19:23
Čas čítania 1:00

Ruský súd odsúdil americkú basketbalovú hviezdu Brittney Grinerovú na deväť rokov väzenia. Našli jej necelý gram konopného oleja

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Grinerovú zatkli s menej ako jedným gramom konopného oleja v batožine na moskovskom medzinárodnom letisku Šeremetevo 17. februára – krátko predtým, ako Rusko napadlo Ukrajinu.

Ruský súd odsúdil basketbalovú hviezdu ligy WNBA Brittney Grinerovú na 9 rokov väzenia po tom, čo ju uznali vinnou z pašovania drog so zločinným úmyslom. Musí tiež zaplatiť pokutu 1 milión rubľov (asi 16-tisíc eur). Portál  CNN píše, že kolujú obavy, že Rusko urobilo z basketbalistky „politického pešiaka“ vo vojne proti Ukrajine.

Grinerovú zatkli s menej ako jedným gramom konopného oleja v batožine na moskovskom medzinárodnom letisku Šeremetevo 17. februára, krátko predtým, ako Rusko napadlo Ukrajinu. Uznali ju vinnou z pašovania drog – zo zločinu, ktorý podľa sudkyne spáchala úmyselne. Basketbalistka priznala chybu.

Jej právnici tvrdia, že ak Grinerová niekedy užívala konopný olej, tak len doma v Arizone, kde je legálny, veľmi zriedkavo, v krátkych obdobiach medzi súťažami a na dovolenke, len na predpis lekára pre silné bolesti spôsobené športovým zranením.

Súd uviedol, že zohľadnil jej čiastočné priznanie viny, ľútosť nad skutkom, zdravotný stav a dobročinné aktivity. 

Dvojnásobná zlatá olympijská medailistka sa vo svojom štvrtkovom záverečnom vyhlásení na súde ospravedlnila a požiadala súd o zhovievavosť s vysvetlením, že nemala v úmysle porušiť žiadne ruské zákony.
 

Na verdikt reagoval aj americký prezident Joe Biden, ktorý ho označil za „neprijateľný“ a Rusko vyzval, aby Grinerovú okamžite prepustilo.

Právnici basketbalistky po vyhlásení verdiktu uviedli, že súd ignoroval všetky dôkazy, ktoré predložili, a že sa proti rozhodnutiu odvolajú.

Späť
Zdieľať
Diskusia