Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
3. augusta 2022, 7:41
Čas čítania 1:15

Ruská armáda si nechtiac podpálila vlastný zásobovací vlak, keď nad ním chcela vytvoriť dymovú clonu, tvrdia Ukrajinci

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vytvorenie dymovej clony sa podľa ukrajinskej rozviedky skončilo založením požiaru.

Ruskej armáde sa na juhu Ukrajiny v Chersonskej oblasti podarilo nechtiac podpáliť svoj vlastný zásobovací vlak, ktorý mala chrániť dymová clona. Ukrajinská rozviedka informovala o tom, že Rusi plánovali vykladanie zásobovacieho vlaku zakryť dymovou clonou, aby nepriateľ nevedel identifikovať, čo sa na mieste odohráva, no namiesto toho Rusi spôsobili požiar, píše spravodajský server NV.ua.

„Útočníci vytvorili silnú dymovú clonu, aby zamaskovali proces vykládky a ochránili vlak pred útokom raketometu HIMARS,“ vysvetľuje vo svojej správe ukrajinská rozviedka.

„Okolo 11.20 h miestom otriasol výbuch. Jeho presné príčiny je pre hustú dymovú clonu náročné zistiť. Vlak sa však po explózii náhle pohol smerom na Krym. Ruskí vojaci v jeho okolí spanikárili a utiekli,“ konštatuje ukrajinská rozviedka.

Ukrajinci podľa zverejnenej správy pracujú s verziou, že požiar na zásobovacom vlaku mohol vzniknúť buď nesprávnou manipuláciou s horľavými látkami, keď Rusi zakladali oheň určený na vytvorenie dymovej clony, alebo výbuch mohla spôsobiť manipulácia s výbušninami a muníciou, ktoré vlak do Chersonskej oblasti priviezol.

Deň predtým, ako Rusi zvolili dymovú clonu na maskovanie vlaku, pritom Ukrajinci presným zásahom z raketometu zničili iný zásobovací vlak.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Ministerstvo vnútra Ukrajiny

Ukrajinskej armáde sa v posledných dňoch podarilo opätovne dobyť 53 obcí v prevažne Rusmi okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok tamojší šéf ukrajinskej regionálnej správy Dmytro Butrij.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„Doteraz bolo potvrdených 53 oslobodených obcí,“ uviedol Butrij vo vysielaní ukrajinskej štátnej televízie. Už v pondelok 1. augusta oznámil, že v Chersonskej oblasti ukrajinská armáda opätovne dobyla 46 obcí, čo naznačuje rýchlejšie dosiahnutie územných ziskov v regióne.

Ruská armáda obsadila strategicky dôležitú Chersonskú oblasť, ktorá susedí s anektovaným polostrovom Krym, v prvých dňoch invázie. Hlavné mesto oblasti Cherson Rusi dobyli 3. marca.

Ukrajinská armáda, posilnená modernými delostreleckými zbraňami zo Západu, však v uplynulých dňoch spustila na juhu krajiny protiútok. Ukrajinskí vojaci dokážu účinne ničiť ruské vojenské sklady a pozície za frontovou líniou a podarilo sa im taktiež zničiť mosty, cez ktoré Moskva zásobuje svojich vojakov v Chersone.

Domov
Zdieľať
Diskusia