Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Visa.
16. augusta 2022, 13:30
Čas čítania 3:25
Sponzorovaný obsah

Aj s malým rozpočtom si môžeš užiť skvelú dovolenku. Vďaka týmto 8 tipom ušetríš eurá navyše

Aj s malým rozpočtom si môžeš užiť skvelú dovolenku. Vďaka týmto 8 tipom ušetríš eurá navyše
Zdroj: Unsplash/Jakob Owens
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE KAM NA DOVOLENKU
Uložiť Uložené

Neplať za to, za čo nemusíš.

Chceš cestovať a spoznávať svet, no zostatok na tvojom účte má iný názor. Na dovolenke sa peniaze dokážu pomerne rýchlo „rozkotúľať“, poznáš to, pár eur sem, pár tam – drinky na pláži, predražené suveníry a ochutnávanie miestnych špecialít. Skontroluješ stav účtu a zrazu ťa čaká nemilé prekvapenie. Toľko peňazí si predsa nemohol minúť.

Niektorí cestovatelia už dávno „hackli“ svoje financie, ale predsa len sa nájde skupinka nádejných dobrodruhov, ktorí sa trápia nad dovolenkovým rozpočtom. V spolupráci so spoločnosťou Visa ti predstavíme pár tipov a vysvetlíme ti, ako dokážeš ušetriť eurá iba vďaka dobrému rozhodnutiu

Zisti viac o cestovaní s Visou
žena, more
Zdroj: Pexels/John Cahil Rom

Cestuj podľa ekonomiky

Tento bod vezmi do úvahy, iba ak si flexibilný a hľadáš dobrodružstvo. V prípade, že tvoje srdce túži po konkrétnom mieste, pokojne nasledujúce riadky preskoč. Všade sa dá uvažovať ekonomicky, ale zaručeným cestovateľským tipom, ktorý ti ušetrí stovky eur a dovolí ti „viac rozhadzovať“, je výber lokality. 

Svoj rozpočet si môžeš dovoliť maximalizovať v lowcostových destináciách, nie vždy sa dajú náklady presne odhadnúť, no za pokus to stojí. Stačí ti chvíľka googlenia, niektoré webové stránky tento zoznam aktualizujú denne. Vedel si, že jeden deň v Istanbule ťa bude stáť menej než v Bratislave a Dubrovník je drahší ako Tokio

visa
Zdroj: Visa

Nečakaj, že nakúpiš „TAM“

Kozmetiku a opaľovací krém si kúpim tam, aspoň ušetrím miesto v kufri. Máš pravdu, ušetríš pravdepodobne iba priestor a nie peňaženku. Pri neznámych zahraničných značkách nevieš odhadnúť pomer ceny a kvality, niekedy na obale chýba text v angličtine a nie vždy sa dá úplne spoľahnúť na online prekladač. Na pár dní ti naozaj postačí odliať si do cestovných fľaštičiek z toho, čo máš doma, určite nechceš riešiť ekzém z predraženého a pochybného opaľovacieho krému.

To chcem 

Impulzívne nakupovanie patrí medzi najväčších nepriateľov striktného rozpočtu. Zbadáš peknú magnetku a v tom momente ju musíš mať, pretože krajšiu určite nenájdeš a na ďalší deň ich všetky vypredajú. Teraz sa na tom pobavíš, ale niektorým hlava prepína do zvláštneho dovolenkového režimu, v ktorom neexistuje racionálne myslenie a kreditka sa mení na darčekovú kartu. 

Vo väčšine domácnosti tradičné suveníry slúžia iba ako lapače prachu. Ak ti mušličkový náhrdelník alebo poldecák s mapou inej krajiny naozaj chýba ku šťastiu, mysli na to, že sú na každom rohu. Preto si urob mentálnu poznámku (alebo do mobilu) o cenách a vráť sa do tých najlacnejších obchodov. Aj z tohto „pravidla“ existuje výnimka, ktorou sú originálne a cool kúsky. 

suveníry, cestovanie
Zdroj: Unsplash/Markus Winkler

Karta je tvoj kamarát

Podľa výsledkov štúdie Travel and Payment Intentions Study 2022, ktorú uskutočnila spoločnosť Visa na ôsmich trhoch strednej a východnej Európy (vrátane Slovenska), až dve tretiny Slovákov uprednostňujú platby kartou aj v zahraničí.

Pri použití karty v inej krajine sa ťa terminál môže spýtať, či chceš platiť v miestnej alebo domácej mene. Vždy si vyber miestnu menu, pretože dostaneš najvýhodnejší aktuálny kurz a nemusíš si lámať hlavu nad tým, či na tebe nejaká zmenáreň zarobila. Pri väčšine spoločností neplatíš poplatky za zahraničné platby (minimálne v rámci EÚ), ale pre istotu si to over vo svojej banke. 

Vďaka výhodnej karte sa prostredníctvom partnerského prístupu môžeš dostať k ďalším benefitom, ako napríklad lacnejšie ubytovanie.

cestuj s visou
visa
Zdroj: Visa

City card

Vyvážanie taxíkmi alebo prenájom auta si nemôže dovoliť každý cestovateľ. Atmosféru mesta spoznáš pešo alebo verejnou dopravou. Takmer každá európska metropola predáva city karty, ktoré si kúpiš za pár eur. Vďaka „kreditu“ máš MHD či metro zadarmo a dostaneš k nej zľavy alebo free vstupy na rôzne pamiatky a atrakcie.

Mentálna hra

Zahraj sa mentálnu hru s vlastnými financiami. Pred odchodom na dovolenku si urči denný limit, ktorý by si nemal prekročiť – vreckové na kávičky, jedlo, drinky a atrakcie. Dnes už asi každá banka umožňuje nastaviť online alebo v apke maximálnu sumu, ktorú môžeš minúť. Je pravdepodobné, že budeš menej rozhadzovať, pretože podvedome myslíš na svoj denný rozpočet. Ak nemáš apku banky alebo prístup na internet, limit rieš iba v hlave, nie na karte, aby si sa v prípade núdze vedel dostať k svojim peniazom. 

Využi apku
cestovanie, dovolenka, adrenalín
Zdroj: Unsplash/Charbel Aoun

Zabudni na bankomat

Už sme ti vysvetlili, že pri platbe kartou máš výhodnejší kurz. Platí to aj pri výbere bankomatov? Daj si pozor, použiť najbližší bankomat je síce pohodlné, ale z účtu ti môže odísť niekoľko eur ako poplatok za výber. 

Zaujímavé je, že drvivá väčšina Slovákov (takmer 94 percent) používa rovnakú kartu ako doma, iba 6 percent využíva v zahraničí inú kartu. Títo ľudia sa obávajú najmä bezpečnosti pri zahraničných platbách. Visa využíva rovnaké high-tech systémy proti podvodom ako v domácom prostredí, takže tvoje financie sú v poriadku, nech si kdekoľvek.

Plať s visou v zahraničí
visa
Zdroj: Visa

Naštuduj si sviatky a zákony

Cenu tvojho pobytu môžu ovplyvniť veľké sviatky a eventy. Chceš platiť desiatky eur navyše iba za to, že je v meste festival alebo maratón? Február je „najlacnejší“ mesiac vo väčšine krajín, je to obdobie medzi koncom zimných sviatkov a veľkonočným ošiaľom. 

Tvoju peňaženku môže zaťažiť aj neznalosť zákona. Napríklad Španielsko prísne reguluje fajčenie na verejnosti a cigaretka na pláži v Barcelone ťa môže stáť tridsať eur. V Egypte sa môžeš dostať do problémov za drink na verejnosti alebo za natáčanie s dronom.

egypt, ťavy, pyramídy, cestovanie
Zdroj: Unsplash/Andrés Dallimonti

Otestuješ niektoré tipy? Keď ušetríš „drobné“, zostane ti celkom slušná suma navyše, ktorú si môžeš odložiť na ďalší výlet. 

Domov
Zdieľať
Diskusia