Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík TASR
31. júla 2022, 15:37
Čas čítania 0:46

Vladimir Putin: Ruské námorníctvo bude o niekoľko mesiacov vybavené novými hypersonickými raketami Zirkón

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Vladimir Putin: Ruské námorníctvo bude o niekoľko mesiacov vybavené novými hypersonickými raketami Zirkón
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom (ilustrační foto)

Hypersonické strely môžu letieť až deväťkrát rýchlejšie než zvuk.

Ruské námorníctvo bude o niekoľko mesiacov vybavené novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon), pričom o oblasti ich nasadenia sa rozhodne na základe ruských záujmov. Vyhlásil to v nedeľu ruský prezident Vladimir Putin v príhovore na námornej prehliadke v Petrohrade. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Putin v príhovore venovanom Dňu námorníctva, ktorý je v Rusku štátnym sviatkom, velebil ruského cára Petra Veľkého za to, že spravil z Ruska námornú veľmoc. Šéf Kremľa v príhovore nespomenul priamo Ukrajinu. Povedal však, že podpísal novú námornú doktrínu, ktorej detaily neboli zverejnené, a označil hypersonické strely Zirkón za svetový unikát.

„Dodávanie týchto striel ruskej armáde sa začne v nadchádzajúcich mesiacoch... Fregata Admiral Gorškov ako prvá nastúpi do bojovej služby s touto impozantnou zbraňou na palube,“ povedal Putin.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool


„Schopnosti ruského námorníctva sú dôležité... Námorníctvo je schopné reagovať rýchlosťou svetla voči všetkým tým, ktorí sa rozhodnú narušiť našu suverenitu a slobodu,“ dodal ruský prezident.

Hypersonické strely môžu letieť až deväťkrát rýchlejšie než zvuk, uvádza Reuters. Rusko testovalo strely Zirkón v priebehu posledných dvanásť mesiacov, pričom ich v rámci testov odpaľovalo z lodí alebo ponoriek. Začiatkom júna ruská armáda oznámila, že testovanie Zirkónu bolo ukončené a čoskoro ním vyzbrojí vojenskú loď.

Späť
Zdieľať
Diskusia