Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2022, 20:03
Čas čítania 0:51
Jakub Paulík

Rakúska lekárka, ktorú šikanovali odporcovia očkovania, spáchala samovraždu

Rakúska lekárka, ktorú šikanovali odporcovia očkovania, spáchala samovraždu
Zdroj: TASR/AP/Arne Dedert
ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS RAKÚSKO SAMOVRAŽDA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Pre vyhrážky najprv ukončila lekársku prax, potom si siahla na život.

Rakúska lekárka Lisa-Maria Kellermayr, ktorá kvôli podpore očkovania proti koronavírusu čelila šikane od antivaxerov, spáchala samovraždu. Politickí predstavitelia v Rakúsku po tragickom úmrtí lekárky volajú po národnej jednote a kritizujú rozšírenú medziľudskú nenávisť, uvádza ORF„Urobme koniec tomuto zastrašovaniu a šíreniu strachu. Nenávisť a intolerancia nemajú v našom Rakúsku miesto,“ vyhlásil rezident Alexander Van der Bellen.

Prezident na Twitteri napísal, že lekárka vo svojej praxi presadzovala vedu, a preto nemala problém podporiť vakcinačnú kampaň, ktorá zachránila množstvo životov. Neváhala tiež poskytovať rozhovory pre médiá, čím sa stala oveľa ľahším terčom útokov, podobne ako aj naši lekári na Slovensku. Profesorovi Vladimírovi Krčmérymu sa napríklad vyhrážali tým, že ho podpália zaživa.

Anketa:
Stretol si sa vo svojom okolí s nenávistným prístupom kvôli podpore očkovania?
Áno.
Nie.
Áno.
78 %
186 Hlasov
Nie.
23 %
54 Hlasov

Odporcovia očkovania, ktorí uverili konšpiráciám, a nechali sa uniesť vlnou nenávisti, sa rakúskej lekárke začali vyhrážať nielen na internete, ale aj v osobnom živote. Mnohé prípady šikany tak musela riešiť polícia a vo veci naďalej prebieha vyšetrovanie. Na na bezpečnostné opatrenia kvôli vyhrážkam minula viac ako 100 000 eur. Lekárka po tomto tlaku nakoniec ukončila lekársku prax a v piatok ju našli mŕtvu s listom na rozlúčku. Jeho obsah však polícia nezverejnila.

Prezident lekárskej asociácie Johannes Steinhart povedal, že komunita lekárov je smrťou ich kolegyne šokovaná. Poukázal tiež na to, že samovražda doktorky je jasným príkladom toho, kam môže viesť ľudská nenávisť zameraná voči zamestnancom v zdravotníctve.

Domov
Zdieľať
Diskusia