Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
29. júla 2022, 11:48
Čas čítania 1:05

Desiatky populárnych pláží v severnom Taliansku zatvorili. V mori platí zákaz kúpania pre baktériu E-coli

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vysoké teploty a suchá zapríčinili podľa odborníkov zhoršenie kvality morskej vody na časti jadranského pobrežia.

Pre vysoké teploty a suchá, ktoré trápia Európu, sa zhoršila kvalita morskej vody. Na časti talianskeho pobrežia pri Jadranskom mori je situácia natoľko zlá, že regionálna agentúra pre ochranu životného prostredia Arpae vydala zákaz kúpania vo viacerých oblastiach, informovala talianska agentúra Ansa.

Pretrvávajúce horúčavy a suchá spôsobujú, že teplota morskej vody stúpa, čo má okrem iného vplyv aj na množenie baktérií. Pre pretrvávajúce suchá sa zase menej obmieňa voda v riekach, čím sa viac znečisťujú vodné toky, ktoré následne končia v mori. To zapríčinilo nadmerný výskyt baktérie E-coli. Vydali preto zákaz kúpania sa v mori na neurčito, kým sa hodnoty opäť vrátia do normálu. Týka sa to najmenej 22 pláží na severovýchodnom pobreží Talianska. 

Obmedzenie prišlo počas vrcholiacej turistickej sezóny, čo pocíti mnoho miestnych podnikateľov. Navyše tieto oblasti závislé na cestovnom ruchu už trpeli dva roky počas pandémie koronavírusu.

Starosta Rimini Jamil Sadegholvaad spolu s poslancami požiadal celý kraj o stretnutie, pri ktorom by túto záležitosť mali čím skôr vyriešiť.

Čo je E-coli?

Escherichia coli je baktéria, ktorej prevažná časť kmeňov je stálou súčasťou črevnej flóry ľudí a zvierat. Majú významnú úlohu pri zachovávaní fyziologických pochodov v čreve a len veľmi zriedkavo zapríčiňujú vznik ochorení.

15. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 5:55 Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor)

Sú však medzi nimi aj patogénne kmene vyvolávajúce hnačkové ochorenia. Na vznik ochorenia stačí veľmi nízka infekčná dávka. Baktéria je pomerne odolná voči vonkajším vplyvom, prežije mesiace v pôde či vo vode. Inkubačný čas je 3 až 8 dní a ochorenie so sebou prináša mierne hnačky až krvavé stolice. 

Aby sa človek tejto baktérii vyhol, je dôležité dodržiavanie základných preventívnych hygienicko–epidemiologických pravidiel, najmä zamedzenie kontaminácie pri spracovaní potravín a hotových produktov, píše na svojej stránke Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

Domov
Zdieľať
Diskusia