Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
9. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 8:04
Lukáš Čelka

TEST ľadových čajov: ktorý z nápojov takmer vôbec neobsahoval čaj a zanechával trpkú dochuť?

TEST ľadových čajov: ktorý z nápojov takmer vôbec neobsahoval čaj a zanechával trpkú dochuť?
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
GASTRO GASTROTESTY ĽADOVÝ ČAJ
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V teste sa okrem iného dozvieš, ktorý ľadový čaj nechával na jazyku trpkú dochuť a opakovane ho neodporúča kupovať ani odborníčka na výživu.

V lete nič neuhasí smäd lepšie než čistá voda – ale ruku na srdce, koľkí z nás po nej naozaj siahnu? Veľakrát radšej volíme sladké alternatívy, jednou z nich je ľadový čaj.

Ide o obľúbený a populárny nápoj, na trhu ho preto ponúka množstvo značiek a výrobcov. V regáloch obchodov nájdeš ľadové čaje počnúc čajmi od známych firiem až po lacnejšie varianty vyrobené pod značkou konkrétneho supermarketu. Môžeš sa však spoľahnúť na to, že každý ľadový čaj naozaj obsahuje „čaj“?

Aby sme to zistili, rozhodli sme sa otestovať tie najznámejšie a najdostupnejšie. S „kontrolou“ ich kvality nám pritom pomáhala aj odborníčka na výživu a kvalitu potravín Nikoleta Šimonová.

Ak sa ti páčia naše testovania rôznych pokrmov či nápojov zo supermarketov, sleduj tému gastrotesty. V Refresheri sa snažíme okrem chuťových aspektov populárnych produktov poukázať aj na ich možné nevýhody a riziká. Pomôcť nám s tým môžeš tak, že nás podporíš vstupom do klubu Refresher+.

Postup slepého testu

Aby sme mohli otestovať čo najviac ľadových čajov, vybrali sme sa na nákup do troch najznámejších slovenských obchodných reťazcov – do Billy, Lidlu a Tesca – a do drogérie DM. Kvôli objektivite testu sme na pultoch hľadali ľadové čaje rovnakej príchute od rôznych značiek.

Podľa dostupnosti produktov sme zhodnotili, že testovať budeme čierne ľadové čaje s broskyňovou príchuťou, keďže práve túto príchuť sme našli u takmer každého výrobcu.

Zakúpiť sa nám podarilo až osem ľadových čajov, a to konkrétne Ice Tea Lipton Peach, Ice Tea Rauch Peach, Freeway Ice Tea Peach, Ice Tea Nestea Peach, Light Ice Tea Peach – Tesco, Teekanne Eis Tee Pfirsich, FuzeTea Black Peach & Hibiscus a XIXO Ice Tea Peach.

Na degustácii čajov sa podieľalo deväť ľudí, pričom všetci dostali vzorky testovaných produktov v neoznačených pohároch. Keďže nevedeli, o ktorý z čajov ide, ich sympatie voči značkám nijako neovplyvnili test.

Takto prebiehal slepý test ľadových čajov.
Takto prebiehal slepý test ľadových čajov. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Pri hodnotení brali testujúci do úvahy parametre ako vôňa, chuť, schopnosť osviežiť a sladkosť čaju, ktoré hodnotili bodmi od 1 do 10. Čím viac bodov daný čaj získal, tým sa v hodnotení umiestnil na vyššej – lepšej priečke. Dojmy z každého testovaného čaju si pritom testujúci potichu zapisovali a nehovorili ich nahlas, aby sa navzájom neovplyvňovali.

Okrem slepého testu vykonaného deviatimi ľuďmi sme nechali čaje posúdiť aj odborníčkou na výživu a kvalitu potravín. Nikoleta Šimonová hodnotila produkty podľa zloženia (nie podľa energetickej a nutričnej hodnoty) a rovnakým spôsobom ako zvyšní testujúci ich bodovo ohodnotila. Svoje hodnotenia pri každom produkte aj v krátkosti objasnila.

Sladené nápoje smäd nehasia

Podľa slov Nikolety Šimonovej bývajú komerčne dostupné ľadové čaje často sladenými nápojmi, ktoré by nemali slúžiť na rýchle uhasenie smädu. „Sladené nápoje si môžeme vychutnať aj počas bežného dňa, no treba si strážiť ich množstvo, aby sme sa nepristihli pri tom, že pijeme druhú fľašu a stále sme smädní,“ dodáva odborníčka.

Tvrdí, že hoci sú pre ľudí veľmi lákavé, treba byť v ich výbere disciplinovaný a strážiť si ich príjem. Pozor na konzumáciu veľkého množstva sladkých nápojov by si pritom nemali dávať len dospelí, ale i deti.


8. Ice Tea Rauch Peach

Cena: 1,79 € (Billa, Bajkalská, 11. 7. 2022)
Objem: 1,5 litra
Výsledok slepého testu: 3 z 10

Ice Tea Rauch Peach.
Ice Tea Rauch Peach. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Na prekvapenie, v slepom teste vyšiel najhoršie zo všetkých testovaných čajov Rauch Peach. Testujúcim najviac prekážala jeho umelá chuť, za ktorú dostal v priemere len 1,5 bodu z 10.

Okrem toho, že na jazyku ani len nepripomínal chuť čierneho čaju, menej intenzívna bola aj jeho vôňa. Vyslúžil si za ňu najmenej bodov zo všetkých porovnávaných produktov. Sladký a osviežujúci bol priemerne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118910 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý ľadový čaj najviac chutil testujúcim z redakcie.
  • Ktorý z nápojov označila podľa zloženia za najlepší odborníčka.
  • Ktoré z nápojov odborníčka neodporúča opakovane kupovať.
  • Ktorý z nápojov obsahoval najväčší podiel skutočného čaju.
Domov
Zdieľať
Diskusia