Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Karloff.
17. augusta 2022, 15:30
Čas čítania 3:39
Sponzorovaný obsah

Vedel si, že môžeš flirtovať prostredníctvom kvetov? Poradíme ti, ako naznačiť túžbu a záujem

Vedel si, že môžeš flirtovať prostredníctvom kvetov? Poradíme ti, ako naznačiť túžbu a záujem
Zdroj: Karloff
ZAUJÍMAVOSTI KVETY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Symbolika kvetov je v ľudskej histórii hlboko zakorenená, vysvetlíme ti, ako sa nimi dajú posielať kódované správy.

Podaroval si alebo si dostal kyticu, ktorá znamenala niečo „viac“? Už od nepamäti mali v našej kultúre kvety veľký význam. Ľudia verili v ich čarovnú moc či liečivé účinky, nevesty s nimi kráčali k oltáru alebo ich rodina kládla k zosnulým na rozlúčku. Počas vlády anglickej kráľovnej Viktórie sa kvety stali viac než len predmetom obdivu a rituálu, vytvorili vlastný neverbálny jazyk, ktorý slúžil na posielanie tajomných správ.

Na „čaro“ kvetov a byliniek verí aj značka TATRATEA, ktorá vytvorila 14 rôznych kombinácií a ukryla ich vo svojich fľašiach. V tomto článku ti priblížime symboliku kvetov a ukážeme ti, ako s nimi ľudia v minulosti posielali napríklad aj kódované správy. Vieš, ako vyzerá kytica, ktorá znamená koniec milostnej aféry?

objav kombinácie kvetov a byliniek v tatratea
kvety
Zdroj: Unsplash/Mrika Selimi

Jazyk kvetov

Ako sme ti už naznačili, vo viktoriánskej ére (1837 – 1901) sa kvetmi posielali kódované správy, ktoré vyjadrovali slová a emócie, ktoré nemohli byť vyslovené nahlas. Takýmto spôsobom sa dokonca aj flirtovalo. Spoločenské pravidlá totiž prísne obmedzovali, čo bolo možné vyjadriť priamo. Vznikol tak akýsi tajný spôsob neverbálnej komunikácie, ktorý dostal pomenovanie floriografiaLe Langage des Fleurs (Jazyk kvetov), prvý slovník vysvetľujúci význam rôznych kvetov, vydali v roku 1819 v Paríži a zaviedol kódex, ktorý sa stal mimoriadne obľúbeným v strednej a vo vyššej triede viktoriánskej spoločnosti viazanej touto prísnou etiketou. Aké emócie sa dali vyjadriť kvetmi? Máme pre teba malú ukážku:

  • Jazmín – láskavosť
  • Mäta – cnosť
  • Biela ruža – nevinnosť, „Zaslúžim si ťa...“
  • Žltá ruža – žiarlivosť, nevera
  • Medovka – sympatie
  • Levanduľa – nedôvera
  • Begónia – „Daj si pozor...“
  • Glejovka – „Nechaj ma ísť...“
  • Sedmokráska –  lojálna láska, „Nikdy to nepoviem...“
kvety
Zdroj: Unsplash/Europeana

Kvetmi mohli vyjadriť súhlas alebo naznačovali, koho sa odkaz týka. V praxi to vyzeralo asi tak, že kytica podaná pravou rukou znamenala „áno“ a ľavou „nie“. Okrem toho bolo veľmi dôležité, ako bola odprezentovaná. Podaná hore nohami vyjadrovala presný opak pôvodného významu (napríklad červená ruža hovorila „ľúbim ťa“, otočená teda znamenala „neľúbim ťa“).

Dôležitý bol aj spôsob, akým bola okolo kytice uviazaná stuha – pri uviazaní naľavo sa symbolika kvetov vzťahovala na darcu, pri uviazaní napravo sa odkaz týkal obdarovaného. Pravidlá podávania a viazania sú celkom chaotické, však? Predstav si, že by si takto komplikovane zakódovanú správu poslal po zmätenom kuriérovi. 

kvety, láska
Zdroj: Unsplash/Alvin Mahmudov

Ten, kto dobre poznal tieto pravidlá, vedel celkom presne komunikovať prostredníctvom rôznej kombinácie kvetov v kytici, napríklad:

  • Ospravedlnenie – figa (hádka), fialový hyacint (prosím, odpusť mi), lieska (zmierenie)
  • Na ukončenie aféry – orlíček (útek), astra (zbohom)
  • Odmietnutie – hortenzia (nezáujem), iberka (ľahostajnosť)
  • Veľká vášeň – divoký narcis (túžba), tuberóza (nebezpečný pôžitok), kapucínka (intenzívna láska)

Kvet ako symbol

Rôznymi kvetmi dokážeme vyjadriť širokú škálu emócií. Dôkazom sú aj zaujímavé príbehy z mytológie a histórie, pri ktorých tento „voňavý symbol“ nadobudol svoj význam. Nasledujúce tri príklady sme nevybrali náhodou – lipu, ružu aj ibištek nájdeš aj v tajnej receptúre TATRATEA.

Lipa

Podľa českého cestovateľa a pedagóga Josefa Kořenského, ktorý sa narodil ešte v 19. storočí, je lipa v slovanskej mytológii posvätný strom, a preto sa mu vyhýbajú temné sily.  V oblasti Baltského mora sa tento strom spája s Laimou, ktorá bola bohyňou osudu a patrónkou tehotných žien. Z tohto dôvodu sa ľudia modlili pod lipou v nádeji, že získajú šťastie a plodnosť.  

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SNM - Múzeum Bojnice (@bojnicecastle)

Lipa sa zapísala aj do samotnej histórie našej krajiny. V zámockom parku v Bojniciach nájdeš deväť metrov vysokú lipu, ktorá má viac ako 700 rokov a patrí medzi najstaršie stromy na Slovensku. Kráľ Matej Korvín (1458 – 1490) sa rád zdržiaval v Bojniciachusporadúval pod majestátnym stromom veľké hostiny a porady. 

Ruža

Obrovská kytica červených ruží je gesto, ktorým vyjadríš náklonnosť, zaľúbenie a vášeň aj bez slov. Ružu ako symbol lásky rozlišujú asi vo väčšine krajín na svete. V gréckej mytológii odkazuje na vzťah Afrodity (bohyňa lásky) a Adonisa (smrteľník, krásny syn cyperského kráľa). Počas lovu Adonisa ťažko zranil diviak, bohyňa lásky počula jeho vzlyky a bežala mu na pomoc, prišla však neskoro. Po ceste stúpila na tŕne bielej ruže a jej krv zmenila kvet na červený. Vznikla tak prvá červená ruža na svete, ktorá sa stala symbolom ich nehynúcej a intenzívnej lásky. 

Henrich VIII z dynastie Tudorovcov
Henrich VIII z dynastie Tudorovcov Zdroj: Unsplash/British Library

Ruža má dôležité postavenie v histórii hneď niekoľkých krajín, napríklad v Anglicku sa odohrala vojna ruží, tridsať rokov trvajúce násilie a občianske spory predchádzali významnej kráľovskej dynastii Tudorovcov. Konflikt sa odohrával medzi rodmi Lancasterovcov a Yorkovcov, ktoré bojovali o trón. Vojna dostala neskôr pomenovanie podľa symbolov súperiacich rodín – biela ruža z Yorku a červená ruža z Lancastera.

Ibištek

Aj v súčasnosti sa domnievame, že ibištekový čaj dodáva energiu a pozdvihuje náladu. Starovekí Egypťania toto tvrdenie pozdvihli ešte o úroveň vyššie. Verili, že ibištek „povzbudzuje nemravné nálady“, inak povedané, považovali ho za afrodiziakum čaj pripravený z týchto kvetov zakazovali piť slobodným ženám. Opačný význam mal vo viktoriánskej ére v Anglicku. Ibištek tam bol symbolom ženstva a jemnej ženskej krásy. Obdarovanie ženy kvetom ibišteka vyjadrovalo uznanie jej pôvabu a nežnej povahy.

egypt, starovek
Zdroj: Unsplash/British Library

Skryté významy však nie sú pre všetkých, a tak sa podľa nich nerozhoduj v každej situácii a nehľadaj ich nasilu. Niekedy možno postačí, keď sa budeš o človeka, ktorého chceš obdarovať, zaujímať. Zisti, čo má rád. Ak obľubuje jemnejší alkohol, zvoľ 17-percentný TATRATEA MILK  & TEA. Ak zbožňuje príchuť kokosu, vyber mu voňavý TATRATEA COCONUT, a ak sú jeho obľúbeným ovocím broskyne, tvoja voľba je jasná.

Keď budeš mať najbližšie problém s výberom kytice, môžeš sa skúsiť zamyslieť nad významom kvetov. Bude to oveľa osobnejšie, keď obdarovanému floriografiu aj vysvetlíš. Určite ho tým veľmi potešíš. Druhou možnosťou je, že oceníš kombinovanie kvetov prostredníctvom ochutnávky 14 zaujímavých spojení ukrytých vo fľašiach TATRATEA. Každé z nich ti odhalí inú kombináciu kvetov a byliniek. 

zisti viac o tajomstve vo fľaši
tatratea
Zdroj: TATRATEA
Domov
Zdieľať
Diskusia