Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
24. júla 2022, 12:52
Čas čítania 1:12

Rusi priznali útok na Odesu. Ešte včera tvrdili, že s ním nič nemajú

Kategória:
Politika
Uložiť Uložené
Rusi priznali útok na Odesu. Ešte včera tvrdili, že s ním nič nemajú
Zdroj: TASR/AP

Ostreľovanie odeského prístavu označil v sobotu Zelenskyj za čin „očividného ruského barbarstva“.

Pri sobotňajšom útoku na prístav čiernomorského mesta Odesa zničili ruské rakety ukrajinskú „armádnu infraštruktúru“, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Ešte v samotný deň útoku na Odesu pritom Moskva účasť na raketových útokoch poprela, vyhlásil to v sobotu turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorý súčasne vyjadril znepokojenie svojej krajiny v súvislosti s vývojom v Odese.

Strely s plochou dráhou letu „Kalibr zničili v prístave Odesy veľmi presným úderom armádnu infraštruktúru“, uviedla Zacharovová na sociálnej sieti Telegram v odpovedi ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý sa predtým nechal počuť, že dialóg s Moskvou sa po sobotnom útoku stáva čoraz neobhájiteľnejším. Zacharovová spresnila, že raketový útok zničil ukrajinskú „bojovú hliadkovú loď“.

Odeský prístav je veľmi dôležitým východiskovým bodom na vývoz obilia. K útoku došlo len jeden deň po tom, čo zástupcovia Ukrajiny a Ruska v piatok oddelene podpísali v Istanbule dohody s OSN a Tureckom, ktoré umožnia vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more. V prístavoch alebo v silách na ukrajinskom pobreží uviazlo totiž vyše 20 miliónov ton obilia a od neho sú závislé krajiny Blízkeho východu aj Afriky.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ostreľovanie odeského prístavu označil v sobotu Volodymyr Zelenskyj za čin „očividného ruského barbarstva“. Je podľa neho ďalším dôvodom na to, aby spojenci Ukrajine dodali také zbrane, „aké sú na víťazstvo Ukrajincov nevyhnutné“.

Zelenskyj sa domnieva, že raketovými útokmi sa Rusko politicky zdiskreditovalo. „Ak niekto vo svete predtým tvrdil, že je nevyhnutné vstúpiť do dialógu s Ruskom, dosiahnuť dohody o prímerí bez toho, aby sme naše územie oslobodili od okupantov, tak sobotné rakety možnosť takýchto tvrdení zničili,“ podotkol najvyšší ukrajinský predstaviteľ.

Ruský raketový útok ostro odsúdili v sobotu aj Spojené štáty americké. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že „útok vyvoláva vážne pochybnosti o vierohodnosti záväzku Ruska k piatkovej dohode a marí prácu OSN, Turecka i Ukrajiny v záujme dostať životne dôležité potraviny na svetové trhy“.

Domov
Zdieľať
Diskusia