Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2022, 17:30
Čas čítania 4:05
Dominik Vetrák

V House of Dragon bude 17 drakov. Prečo si HBO ako náhradu za Game of Thrones vybralo spomedzi 15 seriálov práve tento?

FILMY A SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON
Uložiť Uložené

The Hollywood Reporter sa pozrel na snahu HBO o vytvorenie nástupcu Game of Thrones.

Magazín The Hollywood Reporter v článku píše o tom, ako sa stanica HBO posledné roky snaží o vytvorenie nástupcu seriálu Game of Thrones. Bol to totiž zrejme najväčší seriálový hit histórie a šéfovia HBO sa báli, že sa im už jeho čaro nepodarí zreprodukovať. Aj preto pristupovali k tvorbe takzvaných spin-off seriálov, a teda seriálov rozširujúcich svet pôvodného príbehu, veľmi opatrne.

V spomínanom článku jeho autor James Hibberd píše, že HBO začalo o novom seriáli uvažovať už v roku 2016. Bolo to v júli, keď HBO oznámilo, že seriál Game of Thrones ukončia ôsmou sériou. Šéf programovania obsahu v HBO Casey Bloys už vtedy premýšľal nad tým, čo bude s touto značkou ďalej.

Odporúčané
Tieto filmy chce vidieť každý. Pozrieme si ich ešte tento rok a len v kinách Tieto filmy chce vidieť každý. Pozrieme si ich ešte tento rok a len v kinách 18. júla 2022, 14:30

HBO nikdy za svoju dlhoročnú históriu nevytvorilo žiadny spin-off seriál a nerozširovali svoje seriálové svety o nové príbehy. Nehovoriac o tlaku, ktorý cítili ako oni, tak potenciálni tvorcovia nových seriálov. Nadviazať na Game of Thrones hocičím iným ako nesmierne kvalitným a úspešným seriálom by bolo fiasko.

Game of Thrones.
Game of Thrones. Zdroj: HBO

Potrebovali však ďalší obrovský hit, ktorý by zaručil, že o HBO bude veľký záujem. Predstavitelia HBO sa stretli so spisovateľom Georgeom R. R. Martinom, ktorý tento svet vymyslel. Martin pôvodne navrhol dva seriály. Prvý by bol založený na príbehoch Dunk and Egg, rytiera a jeho panoša, ktorí putujú naprieč krajinou Westeros. V porovnaní s Game of Thrones by šlo o odľahčenejší seriál.

Ako druhý navrhol seriál na motívy The Dance of Dragons, ktorý by preskúmal občiansku vojnu v rode Targaryenovcov. Šlo by o štýlovo podobný seriál ako Game of Thrones s veľkolepými bitkami, drakmi, intrigami a politickými konfliktmi. Nakoniec si vybrali The Dance of Dragon s tým, že Dunk and Egg nechcú (o niekoľko rokov neskôr však zmenili názor a v súčasnosti už vyrábajú aj tento seriál). 

Aj tak sa však báli staviť všetko na jednu kartu. Namiesto sústredenia na jeden seriál si naštudovali Martinove knihy a príbehy, na základe čoho vytvorili návrhy na 15 rôznych seriálov, pričom vo všetkých prípadoch šlo o prequely, a teda príbehy odohrávajúce sa pred udalosťami hlavného seriálu Game of Thrones. 

game of thrones
Zdroj: HBO

HBO sa neskôr zameralo na 5 návrhov, ktoré sa stali známymi ako The War of the Five Pitches (odkaz na Battle of Five Armies z Hobita). Medzi nimi bol príbeh o zničení Valyrie od Maxa Borensteina (Kong: Skull Island), ďalší bol o kráľovnej Nymerii od oscarového scenáristu Briana Helgelanda (L. A. Confidential) a ďalší o Aegonovom dobývaní Westerosu od Randa Ravicha a Fara Shariata (The Astronaut’s Wife). 

Odporúčané
Brutálna odplata Aemonda za oko aj prvý sex Rhaenyry. Rozdiely medzi knihami a seriálom House of the Dragon Brutálna odplata Aemonda za oko aj prvý sex Rhaenyry. Rozdiely medzi knihami a seriálom House of the Dragon 27. októbra 2022, 14:30

Dance of the Dragons mala najskôr napísať spisovateľka Carly Wray (Westworld či Watchmen), no nedokázali sa s Martinom zhodnúť, ako seriál uchopiť. Wray chcela znázorniť viaceré generácie Targaryenovcov, keďže ich históriu zdobia ako obdobia vojen, tak mieru. Seriál by sa tak musel odohrávať naprieč viacerými obdobiami a neustále by striedal postavy, čo HBO nechcelo. 

Nakoniec seriál stvoril Ryan Condal (Colony) spoločne s režisérom Miguelom Sapochnikom, ktorý zrežíroval jedny z najlepších a komplikovanejších častí Game of Thrones, ako napríklad Hardhome, Battle of the Bastards či The Winds of Winter. Sapochnik najskôr o Game of Thrones nechcel ani počuť, ale nakoniec je jedným z kreatívnych tvorcov nového seriálu House of the Dragon. Z prvej série navyše režíroval prvú, šiestu a siedmu časť (celkovo ich bude mať prvá séria desať).

Aj noví tvorcovia však seriál museli spracovať netradične. Hlavné ženské postavy v prvej polovici seriálu hrajú mladšie, detské herečky. Olivia Cooke (Ready Player One) a Emma D’Arcy (Truth Seekers) ich následne hrajú až od druhej polovice, pričom to nie je posledný časový skok, ktorý v prvej sérii uvidíme. Nakoniec, časové skoky znázorňuje aj najnovší trailer. 

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Ešte predtým HBO zrušilo predošlý spin-off s názvom The Long Night s hviezdnou herečkou Naomi Watts (King Kong, Mullholand Drive, The Impossible). V ňom sme mali sledovať zrod White Walkers. Dej by sa teda od Game of Thrones posunul o tisíce rokov späť. HBO už pritom natočilo jeho prvú časť a stála ohromných 30 až 35 miliónov dolárov, aj keď ju takmer nikto nevidel. Dokonca ani George R. R. Martin.

Odporúčané
RECENZIA: House of the Dragon (HBO) RECENZIA: House of the Dragon (HBO) 24. októbra 2022, 15:30

Riaditelia z HBO tvrdia, že epizóda bola kvalitná, no chýbalo jej niečo, čo robilo Game of Thrones takým úžasným. Zaujímavé pritom je, že aj prvá časť samotného seriálu Game of Thrones „leží zamknutá niekde v šuplíku“ HBO hneď vedľa debutovej časti seriálu The Long Night.

Úvodná epizóda Game of Thrones, ktorú si môžeš pozrieť, je totiž až druhou verziou. Tá prvá je údajne úplne odlišná a tvorcovia ju museli skrz-naskrz prekrútiť a zmeniť. S The Long Night to však neurobili a pustili sa do produkcie House of the Dragon.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Namiesto skúšobného pilotného dielu ako v prípade The Long Night však HBO odsúhlasilo rovno celú sériu. Jednak viac dôverovali schopnostiam nových tvorcov a väčšiemu pričineniu Georgea R. R. Martina, jednak ich tlačil čas. HBO sa totiž pripravovalo na spustenie svojej streamovacej služby HBO Max, no nemali žiadny veľkolepý seriál, ktorý by nalákal milióny ľudí. Príchod nového Game of Thrones tak nemohol trvať ďalšie roky.

V HBO si údajne povedali, že je načase, aby viac dôverovali názorom človeka, ktorý to celé vymyslel, mysliac tým Georgea R. R. Martina, spisovateľa a autora tohto sveta. Ten od HBO dlhé roky požadoval, aby malo Game of Thrones minimálne 10 sérií, inak to bude uponáhľané. HBO ho však nepočúvalo. 

Odporúčané
Targaryenovci: Jeden z kráľov usporiadal zábavu plnú sexu a alkoholu. Potom dal všetkých zabiť Targaryenovci: Jeden z kráľov usporiadal zábavu plnú sexu a alkoholu. Potom dal všetkých zabiť 22. októbra 2022, 14:30

House of the Dragon je v zodpovednejších rukách. Ak bude seriál úspešný, tvorcovia ho neuponáhľajú. Najprv sa však musia dostať k druhej sérii, ktorú HBO stále neodsúhlasilo. Najprv čakajú, koľko divákov zaujme prvá séria. Nečakajú, že bude mať také čísla ako posledná séria Game of Thrones (finále videlo naživo viac ako 19,3 milióna divákov), no určite chcú prilákať k obrazovkám oveľa viac ako 2,2 milióna divákov, ktorí videli úvodnú časť Game of Thrones.

House of Dragon Game of Thrones
Zdroj: HBO

Tvorcovia House of the Dragon vraj majú pripravený dej na tri až štyri série, no zároveň tvrdia, že seriál sa môže vydať ešte viac do minulosti, prípadne skočiť do budúcnosti a ukázať ďalšie príbehy rodu Targaryenovcov. 

HBO aktuálne pracuje na ďalších seriáloch z tohto sveta. Jedným z nich je aj pokračovanie príbehu Jona Snowa. Ďalšími sú spomínaný Dunk and Egg, ale aj 10 000 Ships a Nine Voyages. Okrem toho HBO vyrába 3-4 animované seriály, ktoré sa majú okrem príbehov odlišovať aj animovaným štýlom (podobne ako jednotlivé epizódy seriálu Love, Death & Robots). 

Späť
Zdieľať
Diskusia