Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. júla 2022, 14:30
Čas čítania 4:53
Viktor Kniš

Karla aj Palerma chytili za drogy, predtým o dílovaní rapovali. Mohli si priťažiť, tvrdia policajný exfunkcionár a skúsený právnik

REFRESHER DROGY KARLO
Uložiť Uložené

Bývalého policajného funkcionára aj právnika špecializujúceho sa na drogové trestné činy sme sa pýtali, či môžu byť texty slovenských raperov o drogách použité ako dôkazný materiál.

Texty o drogách v slovenskom rape neboli nikdy ničím výnimočným, Slováci sú však čoraz častejšie svedkami informácií o trestnoprávnych následkoch. Ešte vlani polícia pátrala po raperovi Palermovi, ktorý utiekol zo Slovenska, keď Národná kriminálna agentúra chytala výrobcov a distribútorov drog v rámci akcie Venal 6. Tento rok prichytila protidrogová jednotka polície priamo pri prevážaní drog cez hranice rapera Karla

Obaja si dlhodobo budovali imidž interpretov, ktorí majú blízko k sídlisku a majú prehľad o tom, ako sa robí biznis „na ulici“. Otvorene v textoch opisovali, ako si oni alebo ich blízke okolie zarábajú trestnou činnosťou. Refresher preto oslovil bývalého policajného funkcionára Petra Chudého a advokáta špecializujúceho sa na drogovú trestnú činnosť Igora Ribára s cieľom zistiť, či rapovanie o drogách mohlo hudobníkom priťažiť. 

Advokát Ribár tvrdí, že hudobné texty sú podobne ako napríklad príspevky na sociálnej sieti Facebook verejnými vyhláseniami autora. Pre políciu môžu slúžiť minimálne v rámci operatívnej činnosti, keď dôkazy ešte pred vznesením obvinenia zbierajú.

Slovenského rapera Karla zadržala polícia, vlakom prevážal 1,5 kilogramu marihuany a 150 gramov kokaínu. Fotografiu drog zverejnila na Facebooku slovenská polícia.
Slovenského rapera Karla zadržala polícia, vlakom prevážal 1,5 kilogramu marihuany a 150 gramov kokaínu. Fotografiu drog zverejnila na Facebooku slovenská polícia. Zdroj: Karlo, Polícia SR

Sedím na káve a sellím weed

Slovenskému raperovi Karlovi z českého vydavateľstva Milion Plus hrozí 10- až 15-ročný trest, momentálne je obvinený a súd sa stotožnil s návrhom prokurátora na väzbu. Z Česka na Slovensko prevážal viac ako 1,5 kilogramu marihuany. Našli mu aj papierovú krabicu, ktorá obsahovala dve vrecká kokaínu s hmotnosťou viac ako 150 gramov. Keď bratislavskí policajti informovali o zadržaní interpreta na Facebooku, použili titulok z názvu jeho skladby Nikdy nevieš, kde Karlo opakovane spomína aj marihuanu. 

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Mnohí fanúšikovia si hneď spomenuli aj na ďalšiu skladbu, kde Karlo rapuje: „Sedím na káve a sellím weed, money money money / Prídem domov, spravím beat, navážim ďalšie gramy.“ Podobných odkazov sa v jeho tvorbe nesie mnoho. Aj keď pochádza z Lučenca, dlhodobo sa zdržiaval najmä v Českej republike, kde sídli vydavateľstvo M+. 

Texty by podľa advokáta Igora Rybára mohli slúžiť ako dôkaz, ktorý by však pravdepodobne nebol veľmi silný a museli by ho podporiť napríklad sériou ďalších dôkazov. „Viem si predstaviť ako dôkaz aj vytlačené texty zaistené pri domovej prehliadke. Prípadne ako dôkaz by mohla slúžiť aj notárska zápisnica o právne významných skutočnostiach vyhotovená notárom, kde obsah internetovej stránky by osvedčil notár,“ hovorí Igor Ribár s tým, že takýto postup polícia v praxi používa len sporadicky.

Národná kriminálna agentúra má aj ďalšie možnosti, kde sa môže o texty oprieť. „V režime tzv. predprípravného konania je možné pracovať s danými textami ako nejakým dôkazom vzbudzujúcim podozrenie, keďže dané texty môžeme chápať aj ako verejné vyhlásenia,“ hovorí Igor Ribár s tým, že ide o fázu pred začatím trestného konania.

Palermo
Zdroj: MV SR

Podobne bojujú aj proti extrémizmu, pomáha aj umelá inteligencia

Ešte pred tým, ako polícia začne trestné konanie, vykonávajú vyšetrovatelia rôzne činnosti, na základe ktorých sa snažia zaistiť dôkazy naznačujúce podozrenia zo spáchania trestnej činnosti. Igor Ribár hovorí, že aj keď policajti môžu použiť skladby ako „návod“, kde pátrať, samotné texty sa nemusia objaviť medzi dôkaznými materiálmi. Dôvodom môže byť napríklad to, že sa podarí neskôr zabezpečiť silnejšie priame dôkazy. 

Odporúčané
Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku Slovák Marek o fentanyle: O tom, že ho užiješ, nemusíš ani tušiť. Kamarát pod vplyvom havaroval, ja som sa cítil ako na obláčiku 4. marca 2024, 9:30

„Obdobne sa postupuje pri boji proti extrémizmu, kde sa sledujú verejné profily a vyhodnocuje sa ich obsah. Stretli sme sa už aj s AI nástrojmi, ktoré vyhodnocujú podozrivé správanie a indikujú to následne polícii. V zahraničí sa vedie pomerne intenzívna debata, či takéto, či už strojové vyhodnocovanie dôkazov pred tým, ako sa začne reálne trestné konanie, nenarúša princíp prezumpcie neviny,“ vysvetľuje ďalej advokát.

Ak by vyšetrovatelia považovali texty za kľúčové, môžu ich zahrnúť do spisu ako nepriame listinné dôkazy. Je potom na hodnotení súdov, či na ne budú prihliadať. 

Exfunkcionár Chudý: Ak sa nepriznajú, na rad prichádza znalec

Podľa skúseného policajného exfunkcionára Petra Chudého je samozrejmosťou, že texty podnecujúce na trestný čin môžu slúžiť ako dôkaz, ak ich polícia zabezpečí zákonným spôsobom. Bývalý riaditeľ odboru Západ na Úrade boja proti organizovanej kriminalite hovorí, že by mal takéto dôkazy preveriť znalec. 

„Pochybujem, že pri výsluchu by sa interpret alebo autor textu priznal k úmyslu podnecovať na trestný čin, a kvôli zisteniu objektívnej pravdy by bol určite prizvaný znalec,“ hovorí Peter Chudý, ktorý stál pri zrode Národnej kriminálnej agentúry.

Peter Chudý rovnako ako Igor Ribár upozorňuje na časť práce vyšetrovateľov, ktorá predchádza začatiu trestného stíhania. V rámci operatívneho preverovania tak môže polícia prihliadať aj na verejné vyhlásenia, resp. texty podozrivých. Ak nazbiera dostatok dôkazov, túto časť svojej práce ukončí realizačným návrhom, na základe ktorého začne konať vyšetrovateľ.

Odporúčané
Vyskúšal som legálne halucinogénne rastliny: po jednej som sa cítil ako zhúlený, ďalšia mi spôsobila pevnejšiu erekciu Vyskúšal som legálne halucinogénne rastliny: po jednej som sa cítil ako zhúlený, ďalšia mi spôsobila pevnejšiu erekciu 24. februára 2024, 12:30

Keď sa podarí prípad dotiahnuť až na súd a súčasťou spisu sú aj texty skladieb interpreta, súd je podľa Petra Chudého povinný zaoberať sa nimi, pretože môžu byť v prospech aj neprospech osoby, ktorá porušila zákon. 

„Keďže práve sporné texty by v podobnom prípade boli považované za dôkaz, súd podobne ako polícia by posudzoval, či ich interpretáciou došlo k spáchaniu trestného činu,“ dodáva bývalý policajný plukovník Peter Chudý.

Peter Chudý.
Peter Chudý. Zdroj: archív Petra Chudého

O trestnej činnosti rapujú mnohí, ale vracajú sa k minulosti

Textami o trestnej činnosti sa v posledných rokoch preslávili viacerí interpreti. Loko Loko rapujúci v kukle často opisuje násilnú činnosť alebo sa v textoch vracia k trestným činom, za ktoré si odsedel niekoľko rokov v base. V rozhovore nám v minulosti prezradil, že obžaloba na neho mala 38 bodov

„Žiadna z mojich vecí, ktoré sa týkajú kriminality, sa neodohrávala na Slovensku. Tým je to relatívne safe pre mňa, aj keď rozprávam určite o veciach, o ktorých by som nemal rozprávať. Väčšina vecí, o ktorých hovorím, sú také, že som už za to sedel a je to teda pasé,“ vysvetľoval Refresheru Loko Loko

Odporúčané
Halucinogénny med vyrábajú najväčšie včely na svete. Tisíce rokov slúžil ako zbraň, dnes je vyhľadávaným afrodiziakom Halucinogénny med vyrábajú najväčšie včely na svete. Tisíce rokov slúžil ako zbraň, dnes je vyhľadávaným afrodiziakom 15. januára 2024, 14:30

Podobne sa k svojej minulosti vracia aj Frayer Flexking, ktorý si odsedel trest za dílovanie drog. Ešte viac do detailov ide napríklad Tesla zo skupiny TKX, ktorý väčšinu svojich podnikateľských aktivít prevádzkoval v zahraničí. 

V Česku opisuje zarábanie peňazí z ilegálnej činnosti v rapových textoch napríklad Sergei Barracuda.

„Život drogového dealera mám v lásce, Christian Lou – krev je na podrážce / Na výslechu říkám, že to jsou jen básně,“ spieva raper z Ostavy na aktuálnej skladbe s názvom Krev na podrážce. 

Daweed Hustle je na úteku

Po slovenskom raperovi Daweedovi Hustlovi pátra polícia od minulého týždňa. Nezverejnili však, za aké trestné činy ho odsúdili. Mal nastúpiť na výkon trestu, čo v znamená, že sa väzeniu vyhol útekom, pravdepodobne do zahraničia. 

„Za drogy som zažil už veľa zla / nie je to pre deti, nie je to hra,“ rapuje slovenský interpret Daweed Hustle v skladbe Minulosť, ktorá má na Youtube skoro 150-tisíc prehratí. 

„Nechcem sedieť v base, zažívať smútok / na moju slobodu bol nejeden útok,“ hovorí Daweed Hustle v rovnakej skladbe a sťažuje sa na svedkov alebo spolupracujúcich obvinených, pre ktorých ho od raného veku „vláčili po súdoch“. Rapuje aj o trestnej činnosti mafiánov a znázorňuje akciu špecializovaných jednotiek Národnej kriminálnej agentúry.

Odporúčané
Dokážu nám magické huby zabiť ego? Zisťovali sme, či môžu nelegálne lysohlávky nahradiť klasické antidepresíva Dokážu nám magické huby zabiť ego? Zisťovali sme, či môžu nelegálne lysohlávky nahradiť klasické antidepresíva 5. januára 2024, 16:30

David Žigo alias Daweed Hustle pochádza z Bratislavy. Spolupracoval s viacerými dobre známymi rapermi z domácej scény, napríklad s Pil C-m, Loko Lokom alebo Dokkeytinom. Nedávno vydal aj debutový album, ktorý je dostupný na streamovacích službách na jeho oficiálnom účte. 

Ešte pred rokom polícia podobne pátrala po raperovi Palermovi, ktorého obvinila spoločne s viac ako desiatimi ďalšími podozrivými z drogovej trestnej činnosti v rámci akcie Venal 6. „Na stole pol kila heráku, farba a smažky sa striedajú v kuchyni / štvrťky po 200, ihly a škrtidlá, vyzerajú ako zdochliny. / Je to nechutne pravdivé a ja nemám šancu sa vyhrabať von z tejto rokliny / som ďalší prípad, ktorý žije to, čo sa naučil od svojej rodiny,“ rapoval Palermo v skladbe Cesta

Slovenských interpretov s trestnoprávnou minulosťou je hneď niekoľko, ich príbehy sme detailne zhrnuli v tomto článku.

Daweed Hustle
Zdroj: MV SR
Domov
Zdieľať
Diskusia