Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. augusta 2022, 16:30
Čas čítania 4:32
Jana Chovancová

TOP 5 pet-friendly miest na Slovensku. Kde sa im žije najlepšie a kde ich zanedbávajú?

TOP 5 pet-friendly miest na Slovensku. Kde sa im žije najlepšie a kde ich zanedbávajú?
Zdroj: Unsplash/Iliya Jokic
ZAUJÍMAVOSTI DOMÁCE ZVIERATÁ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Na Slovensku máme množstvo majiteľov domácich maznáčikov. Pozreli sme sa na to, kde sa im žije najlepšie a ktoré mestá ponúkajú najviac atrakcií, miest a možností.

Je tvoje mesto pet-friendly? Pomocou ankety na Instagrame sme zisťovali, či sa v rôznych mestách nachádzajú zelené plochy, psie parky, pet-friendly reštaurácie, koše a vrecúška na psie exkrementy alebo obchody so psími potrebami. Do ankety sa zapojili ľudia z rôznych kútov Slovenska a na základe ich odpovedí vznikol tento článok.

Mestá sme zoradili do poradia podľa toho, ktoré ponúka majiteľom a ich chlpáčom najviac. Samozrejme, v článku nie sú všetky slovenské mestá, iba tie, z ktorých sa nám respondenti ozvali. 

Čo sme sa pýtali?

  • Sú v tvojom meste parky a oplotené výbehy pre psy? 

  • Sú v tvojom meste stanice s vrecúškami? 

  • Sú v tvojom meste smetiaky na exkrementy? 

  • Sú v tvojom meste pet-friendly podniky? 

Bratislava

Bratislava je stvorená pre majiteľov štvornohých miláčikov. Zelených parkov, lesov či výbehov je tu naozaj veľa, môžeš si vyberať. Oplotené výbehy pre psy sú v hlavnom meste takmer v každej jeho mestskej časti, pričom najviac sa ich nachádza v Novom Meste a Ružinove. 

Bratislava je pet friendly mesto, má mnoho parkov a výbehov pre psy.
Bratislava je pet friendly mesto, má mnoho parkov a výbehov pre psy. Zdroj: Unsplash/Martin Katler

Podľa respondentov, ktorí v Bratislave vlastnia domáce zviera a chodia s ním na vychádzky, je v meste dostatok smetných košov, kam môžu hádzať psie exkrementy. Zároveň je po Bratislave rozmiestnených viacero staníc s vrecúškami na exkrementy, ktoré mesto pravidelne dopĺňa. Nedeje sa to však všade.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

V niektorých okrajových častiach mesta by si ich hľadal márne. Ich dopĺňanie však podľa obyvateľov prispieva k tomu, aby boli ľudia zodpovední a zbierali po zvieratách odpad.

V hlavnom meste nájdeš hneď niekoľko podnikov, kam môžu prísť majitelia spolu so svojimi miláčikmi. Niektoré sú špeciálne prispôsobené psom, patria sem napríklad Mlskafe, ktoré okrem kávy pre majiteľov ponúka aj dennú škôlku HAF park, cukráreň pre psy aj ich majiteľov, salón a obchod so psou módou. Alebo Psia škôlka a caffetéria, kde ti psíka postrážia, keď to budeš potrebovať, a taktiež preňho radi pripravia narodeninovú oslavu v priestoroch podniku.

V Refresheri sme sa nedávno zaoberali otázkou, ktoré miesta sú pre psíky najlepšie, viac sa o nich dozvieš tu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Kanney Badboy

Bratislavčania hovoria, že sa im len málokedy stane, aby ich so psím miláčikom niekam nepustili. Pochvaľujú si, že v mnohých podnikoch je samozrejmosťou miska s vodou. Najlepšie na tom bola kategória obchody so psími potrebami, tých je v našom hlavnom meste naozaj dosť.

Nakoniec môžeme zhodnotiť, že Bratislava je naozaj najlepším mestom pre domácich miláčikov a ich majiteľov. Ktoré mesto bude ďalšie?

Košice

Ani druhé najväčšie mesto Slovenska sa nemá za čo hanbiť. Štvornohým kamarátom ponúkajú množstvo zelených plôch a parkov, kde si môžu zabehať, zatiaľ čo ich majitelia si môžu pokojne zatelefonovať. Najviac sa ich nachádza v mestských častiach Západ, Juh a Staré Mesto.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Po meste sú síce rozmiestnené odpadkové koše na exkrementy, no čo sa týka staníc s vrecúškami, Košičania by uvítali, ak by ich bolo viac. Tie, ktoré v meste nájdeš, sú väčšinou doplnené, a tak majitelia nemajú problém po svojich domácich miláčikoch upratať.

Košice.
Košice. Zdroj: Unsplash/Mohammed Thoufik

Košice sa pýšia bohatou ponukou kaviarní a reštaurácií. Podľa obyvateľov je však veľmi málo takých, kam by mohli vziať svojich chlpáčov. Pet-friendly sú napríklad podniky San Domenico, Dobrá Čajovňa či Camerlot Restaurant. Samozrejmosťou sú misky s vodou a v podniku San Domenico sa občas podávajú aj zvieracie pamlsky

Košice sú pet-friendly mesto, no jeho obyvatelia by prijali viac odpadkových košov a staníc s vrecúškami.
Košice sú pet-friendly mesto, no jeho obyvatelia by prijali viac odpadkových košov a staníc s vrecúškami. Zdroj: Unsplash/Babak Habibi

Metropola východného Slovenska disponuje aj viacerými obchodmi so zvieracími potrebami. Tie, zdá sa, majiteľom psíkom bohato stačia, aj keď ich je menej ako v Bratislave. V Košiciach sa však domácim miláčikom určite žije výborne.

Nové Zámky

Možno by si to nečakal, ale aj Nové Zámky myslia na domácich miláčikov a ich majiteľov. Okrem zelených plôch, parkov a obrovského lesoparku na kraji mesta ponúkajú tri oplotené výbehy pre psy. Jeden nájdeš pri Michalskej bašte, druhý na Výpalisku a tretí, najnovší, je na Hradnej ulici.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

V parkoch nechýbajú rôzne prekážky a atrakcie pre psy, podľa respondentov sa však neraz objavila v plote diera, kadiaľ sa mohli psíky dostať von. V novozámockom centre je síce dostatok odpadkových košov na exkrementy, no nie je to tak v celom meste a obyvatelia by prijali väčšie množstvo. Problémom sú aj stanice s vrecúškami, ktoré v meste chýbajú.

Nové Zámky majú tri oplotené parky pre psy, kde môžu voľne behať.
Nové Zámky majú tri oplotené parky pre psy, kde môžu voľne behať. Zdroj: Youtube/Peter K.

Podnikov je v centre neúrekom a do väčšiny z nich môžeš v lete vstúpiť so svojím psom alebo mačkou na terasu. Horšie to je v chladných mesiacoch, pretože len zopár podnikov ťa so svojím štvornohým chlpáčom pustí dnu. Medzi pet-friendly podniky patrí napríklad Aqua caffe priamo na hlavnom námestí či piváreň na Kurtoch blízko hrádze. V meste je viacero obchodov so zvieracími potrebami.

Na záver pridávame čerešničku na torte, pretože sa táto vec objavila v Nových Zámkoch ako v jedinom meste spomedzi všetkých spomenutých. Je ňou miska vody, ktorú pred svoj dom počas horúcich dní pravidelne položia obyvatelia domu na ulici A. Jedlíka.

Psom sa počas horúčav ľahko prehreje organizmus, a tak sa tu môžu zastaviť na pár glgov čistej vody.

Prievidza

Najväčšia diera je... Prievidza? Ale kdeže. Toto mesto v hornonitrianskom regióne má hneď niekoľko voľných výbehov, kde sa môžu psíci vybehať. Patrí sem napríklad Nábrežný park či Sídlisko Žabník za známym supermarketom. Tieto výbehy sú oplotené, takže sa nemusíš o svojho maznáka báť.

V meste sa síce nachádzajú odpadkové koše na exkrementy, no respondenti by ich prijali viac. Podobne je to aj so stanicami s vrecúškami.

Prievidza ponúka majiteľom psov dva oplotené výbehy.
Prievidza ponúka majiteľom psov dva oplotené výbehy. Zdroj: Youtube/Mesto Prievidza

V Prievidzi je síce mnoho podnikov, no nie v každom privítajú aj psy či mačky. Niektorí Prievidžania sa dokonca vyjadrili, že podnikov, kde sú dovolené domáce zvieratá, je v meste až žalostne málo. Vieme však o troch, kam ťa pustia aj so štvornohou spoločnosťou. Cafe Cafe, kde je samozrejmosťou voda v miske a príjemný pet-friendly personál, Kaviareň pod lampou na sídlisku Píly alebo Miki bar v čiernom meste.

V Prievidzi sú dva oplotené parky, kde môžeš svojho psa odopnúť z vôdzky, aby sa poriadne vybehal.
V Prievidzi sú dva oplotené parky, kde môžeš svojho psa odopnúť z vôdzky, aby sa poriadne vybehal. Zdroj: Unsplash/Andres Gomez

V meste nájdeš aj obchody so zvieracími potrebami, ktorých je podľa respondentov dostatok. Prievidzu tak hodnotíme pozitívne, no stále je na čom pracovať.

Prešov

Prešov ako tretie najväčšie mesto na Slovensku má dostatok zelených plôch a parkov. Jeho lokalita v blízkosti hôr ponúka okrem mestských prechádzok aj množstvo turistických atrakcií, ktoré sú vhodné aj pre domácich miláčikov. Respondenti uvádzajú tri psie parky v meste, ktorých údržba je však často zanedbávaná.

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

Stanice s vrecúškami sa v meste vraj nenachádzajú a obyvatelia sa sťažujú na znečistenie. Koše sú pravidelne preplnené, ploty v parkoch poškodené. Azda jedinou výnimkou je psia telocvičňa na Šváboch, kde sa psíky okrem behania môžu zabaviť na atrakciách ako hojdačka, tunel či slalom. Na oplotenom pozemku je aj altánok, kde si môžu majitelia oddýchnuť.

Aj v Prešove sa nachádzajú parky a oplotené výbehy pre psy, podľa obyvateľov by sa však mesto malo o ne viac starať.
Aj v Prešove sa nachádzajú parky a oplotené výbehy pre psy, podľa obyvateľov by sa však mesto malo o ne viac starať. Zdroj: Youtube/Livias Projects

Aj v Prešove vieš zájsť do podniku so psom alebo mačkou, medzi obľúbené patrí napríklad Nico Caffé. Štvornohí chlpáči sú tam viac než vítaní a obsluha im donesie aj misku s vodou. Platí to aj pre podnik VINYL Caffe & Bistro, kde sa taktiež radi postarajú o domácich maznákov aj ich majiteľov.

V Prešove sú tri oplotené parky, mesto ich však zrejme zanedbáva. Výhodou je jeho poloha v blízkosti hôr, kam sa môžu vydať majitelia so zvieratami na túru.
V Prešove sú tri oplotené parky, mesto ich však zrejme zanedbáva. Výhodou je jeho poloha v blízkosti hôr, kam sa môžu vydať majitelia so zvieratami na túru. Zdroj: Unsplash/Charlesdeluvio Ra

V Prešove je pestrý výber obchodov so zvieracími potrebami, a tak si obyvatelia nemusia lámať hlavu, kde kúpia svojim zvieratám dobroty. V Prešove určite majú na čom pracovať. Psie výbehy v dobrom stave, vrecúška a prázdne odpadkové koše totiž môžu viesť k čistejšiemu mestu a šťastnejším majiteľom domácich zvierat. 

Domov
Zdieľať
Diskusia