Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2022, 12:30
Čas čítania 6:24
Martin Adam Pavlík

Pantera: Gitaristu zavraždil psychopat priamo na pódiu, spevák zažil zástavu srdca na niekoľko minút po predávkovaní heroínom

Pantera: Gitaristu zavraždil psychopat priamo na pódiu, spevák zažil zástavu srdca na niekoľko minút po predávkovaní heroínom
Zdroj: Getty Images/Mick Hutson/Redferns
HUDBA HEAVY METAL HUDBA METAL PANTERA ROKENROL THRASH METAL
Uložiť Uložené

Nestarnúce hity legendárnej kapely budeme môcť počuť naživo už budúci rok.

Keď nabehli na pódium, prišiel hurikán. Keď z neho odišli, nič na ňom nezostalo. Agresívny spev Phila Anselma, šťavnaté gitarové sóla Dimebaga Darrella, priamočiara basa Rexa Browna a šialené rytmy Vinnieho Paula. Netrvalo dlho, než sa z Pantery stalo nezastaviteľné monštrum valcujúce a požierajúce všetko pred sebou. 

Hity ako Cemetery Gates, Floods, Mouth for War, Fucking Hostile či Walk sa navždy vryli do sŕdc metalových fanúšikov. A síce sme si mysleli, že pôvodných členov na jednom pódiu už spolu neuvidíme, časť z nich (Anselmo a Brown) sa predsa len podľa Billboardu znova spojí, aby Panteru obnovila. 


V roku 2023 vyrazia hudobníci na turné, pričom zosnulých členov Paula a Darrella nahradia Zakk Wylde a Charlie Benante. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli, že ti priblížime históriu kapely, predstavíme pamätné momenty a objasníme vzťahy jednotlivých členov. Niečo si už možno dávno vedel, niečo ťa možno prekvapí.   

V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne hudobné tipy, recenzie albumov, novinky, rebríčky či profily hudobníkov a kapiel. Ak ťa zaujímajú články venované hudbe, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, aby sme ti mohli priniesť ešte viac kvalitného obsahu.

Kapela Pantera.
Kapela Pantera. Zdroj: Getty Images/ Paul Natkin

1. Glam metalové obdobie

Pod pojmom Pantera si pravdepodobne každý dnes predstaví rozzúrených potetovaných veľkých chlapov, s ktorými sa neradno zahrávať. Členovia kapely však nie vždy vyzerali tak drsne a nebezpečne. V 80. rokoch by si štvoricu z Texasu asi skôr vysmial, než sa jej zľakol. Od temného agresívneho thrash/groove metalu, ktorým sa preslávila, mala vtedy poriadne ďaleko. 

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Ich prvé štyri albumy sa niesli v štýle glam metalu a pripomínali oveľa viac tvorbu kapiel Mötley Crüe, Whitesnake, Kiss či Van Halen než Slayeru, Metallicy alebo Anthraxu. Tomu zodpovedal aj výzor kapely. Ich dlhé strapaté vlasy dopĺňali úzke džínsové, kožené alebo elastické nohavice, obtiahnuté čelenky či tigrované tielka a tričká. 

Vizuál k albumu Power Metal (1988).
Vizuál k albumu Power Metal (1988). Zdroj: Metal Magic Records

2. Obetavý fanúšik a inšpirácia Exorcistom

Kapela pritvrdila a zmenila imidž až začiatkom novej dekády. Nová kapitola začala albumom Cowboys From Hell (1990). O dva roky neskôr Pantera prišla s prelomovou nahrávkou Vulgar Display of Power s príznačným vizuálom. Na coveri albumu bol chlapík, ktorý dostáva tvrdý úder päsťou. Podľa Ultimate Guitar išlo o obetavého fanúšika kapely Seana Crossa.

Dobrovoľne sa ponúkol, že bude pózovať na fotke, ktorej cieľom bolo zachytiť čo najdôveryhodnejšie jeho bolestivý výraz tváre. Príbehy o tom, ako fotka vznikla, sa však líšia. Zatiaľ čo bubeník Pantery Vinnie Paul vravel, že Cross dostal až 31 úderov do tváre, pričom za každý jeden dostal po 10 dolárov, fotograf obalu Brad Guice povedal, že v skutočnosti verný fanúšik počas fotenia nedostal ani jeden úder. Vedel si inak, že Panteru k názvu albumu Cowboys from Hell inšpirovala scéna zo slávneho hororu Exorcista (1973)?

Vulgar Display of Power (1992).
Vulgar Display of Power (1992). Zdroj: Atco

3. Strip klub v Dallase s odvážnymi tanečníčkami

Síce mala Pantera v deväťdesiatych rokoch kráľovský zisk z nahrávok a koncertov, bratia Abbottovci (bubeník Vinnie a gitarista Darrell) sa rozhodli vstúpiť do ďalšieho biznisu, a tak v Dallase založili nočný klub pre dospelých s názvom The Clubhouse. Nebol však obyčajný. Keďže Vinnie bol veľkým milovníkom golfu, vizuál klubu prispôsobil práve tomuto športu. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118374 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré slávne kapely navštívili strip klub Pantery a kto bol ich stálym zákazníkom. 
  • Čím bol strip klub výnimočný. 
  • Pred koľkými divákmi vystúpila Pantera v Moskve.
  • Prečo sa členovia medzi sebou rozhádali a prečo sa kapela rozpadla.
  • Prečo dostal Phil Anselmo zástavu srdca po koncerte v Texase.
  • Za čo Anselma v roku 2016 odsúdila metalová komunita. 
  • Ako zomrel gitarista kapely Dimebag Darrell.
Domov
Zdieľať
Diskusia