Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2022, 19:53
Čas čítania 1:01
Daniel Mikolášik TASR

Rodina pochovala 4-ročné dievčatko s Downovým syndrómom, ktoré zomrelo pri ruskom bombardovaní vo Vinnycii

Rodina pochovala 4-ročné dievčatko s Downovým syndrómom, ktoré zomrelo pri ruskom bombardovaní vo Vinnycii
Zdroj: TASR/AP
OSOBNOSTI NEHODY A ÚMRTIA SPRÁVY ZO SVETA UKRAJINA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruská štátna televízia o útoku vo Vinnycii tvrdila, že akékoľvek obvinenia z útočenia na civilistov sú len propagandou „ukrajinského režimu“.

V meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny sa v nedeľu konala posledná rozlúčka so štvorročným dievčatkom s Downovým syndrómom Lizou Dmytrijevovou, ktorá zahynula pri ruskom raketovom útoku na mesto vo štvrtok 14. júla. 


Rodina a kamaráti Lizy sa zišli v nedeľu ráno na pohrebe v pravoslávnom kostole vo Vinnycii. Zhromaždení ľudia zapaľovali v kostole sviečky aj na pamiatku ostatných ľudí zabitých pri tomto ruskom útoku.

Liza Dmytrijevova
Zdroj: TASR/AP


Ruské rakety usmrtili vo štvrtok dopoludnia vo Vinnycii, keď boli ulice plné ľudí, celkovo 24 osôb vrátane troch detí - štvorročnú Lizu, sedemročného chlapca a osemročného chlapca. Lizina matka Iryna Dmytrijevová bola medzi vyše 100 ďalšími ranenými. Z nich 68 pokračuje v liečbe vrátane troch detí a štyria ľudia sú stále nezvestní, uviedol v sobotu šéf okresu Vinnycia Serhij Borzov.

Odporúčané
Ukrajinské dievčatko s Downovým syndrómom zomrelo pri raketovom bombardovaní. Krátko predtým natočila s matkou video Ukrajinské dievčatko s Downovým syndrómom zomrelo pri raketovom bombardovaní. Krátko predtým natočila s matkou video 15. júla 2022, 18:35

Ruská štátna televízia prinášala o útoku vo Vinnycii také dezinformácie ako obvykle – tvrdila, že akékoľvek obvinenia z útočenia na civilistov sú len propagandou „ukrajinského režimu“.

Liza Dmytrijevova
Zdroj: TASR/AP

Smrť Lizy zasiahla aj prvú dámu Ukrajiny Olenu Zelenskú. Na svojom Instagrame zdieľala video z minuloročných Vianoc, kedy sa s Lizou stretla osobne. Spoločne totiž natáčali vianočné video aj s ďalšími deťmi s Downovým syndrómom.

„Všetky nás dnes vydesilo video prevráteného detského kočíka vo Vinnycji. A potom, keď som čítala správy, som si uvedomila, že to dievča poznám. Nenapíšem sem všetko, čo by som chcela povedať tým, ktorí ju zavraždili. Napíšem o Lize. Liza zvládla za pol hodiny namaľovať nielen seba, sviatočné šaty, ale aj všetky ostatné deti, mňa, kameramanov a režiséra,“ zaspomínala v príspevku Zelenská.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Domov
Zdieľať
Diskusia