Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
15. júla 2022, 21:29
Čas čítania 0:57

Rusi a Američania budú lietať do kozmu spoločne. Tento krok vraj uľahčí prieskum vesmíru na mierové účely

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Rusi a Američania budú lietať do kozmu spoločne. Tento krok vraj uľahčí prieskum vesmíru na mierové účely
Zdroj: Getty Images/NASA

Prvé vesmírne lety v rámci tejto dohody sa uskutočnia v septembri.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos uzavrela v piatok dohodu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), na základe ktorej budú môcť ruskí kozmonauti lietať na amerických kozmických lodiach výmenou za to, že americkí astronauti budú môcť využívať služby ruských vesmírnych rakiet Sojuz. 


„Táto dohoda je v záujme Ruska i Spojených štátov a je zameraná na rozvoj spolupráce v rámci programu (Medzinárodnej vesmírnej stanice) ISS,“ uviedol Roskosmos vo vyhlásení. Dodal, že tento krok uľahčí prieskum vesmíru na mierové účely.


„Na zabezpečenie nepretržitej bezpečnej prevádzky Medzinárodnej vesmírnej stanice, ochranu životov astronautov a zaistenie nepretržitej prítomnosti Spojených štátov vo vesmíre obnoví NASA integrované posádky na amerických kozmických lodiach a ruských (vesmírnych raketách) Sojuz,“ napísala NASA.

Medzinárodná vesmírna stanica.
Medzinárodná vesmírna stanica. Zdroj: Getty Images/NASA

Dodala, že prvé vesmírne lety na základe tejto dohody sa uskutočnia v septembri, keď má americký astronaut Frank Rubio odletieť na ISS z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane spoločne so svojimi ruskými kolegami Sergejom Prokopievom a Dmitrijom Petelinom.


Výmenou sa ruská kozmonautka Anna Kikinová pripojí k dvom americkým a jednému japonskému astronautovi na palube kozmickej lode SpaceX Crew Dragon, ktorá poletí k orbitálnemu laboratóriu z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.


Vyhlásenie o uzavretí predmetnej dohody prišlo iba pár hodín po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v piatok odvolal z funkcie riaditeľa ruskej vesmírnej agentúry Dmitrija Rogozina. Na čele Roskomosu ho nahradí doterajší ruský vicepremiér Jurij Borisov.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Vesmírnu spoluprácu medzi Spojenými štátmi a Ruskom v uplynulých mesiacoch značne ovplyvnili sankcie uvalené na Moskvu pre jej vojenský vpád na Ukrajinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia