Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská TASR
15. júla 2022, 16:16
Čas čítania 0:33

Svetová meteorologická organizácia: Vlna horúčav v Európe zhorší kvalitu ovzdušia, najmä v mestách

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Svetová meteorologická organizácia: Vlna horúčav v Európe zhorší kvalitu ovzdušia, najmä v mestách
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Ustálený a nehybný vzduch pôsobí ako pokrievka, ktorá zatvorí a uväzní látky znečisťujúce ovzdušie, vrátane prachových častíc.

Vlna horúčav v Európe zadrží v ovzduší znečisťujúce látky, čo spôsobí zhoršenie jeho kvality, predovšetkým v mestách. V piatok to vyhlásil predstaviteľ Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) Lorenzo Labrador, na ktorého sa odvolali tlačová agentúra Reuters a portál britskej stanice Sky News.


„Ustálený a nehybný vzduch pôsobí ako pokrievka, ktorá zatvorí a uväzní látky znečisťujúce ovzdušie (atmosférické polutanty), vrátane prachových častíc,“ povedal vedecký predstaviteľ WMO v Ženeve na tlačovom brífingu.


„Toto bude viesť k zhoršeniu kvality ovzdušia a ku škodlivým účinkom na zdravie, predovšetkým u zraniteľných ľudí,“ dodal Labrador.


Krajiny po celej Európe sužujú horúčavy, niektoré viedli až k lesným požiarom – napríklad v Španielsku, Portugalsku či vo Francúzsku.

Tri veľké požiare vypukli aj v stredu v chorvátskej Dalmácii – dva v oblasti Šibenika a jeden v oblasti Zadaru. V Zatone a Rasline pri Šibeniku požiar zasiahol aj obydlia, zhorelo desať až dvadsať domov.

Späť
Zdieľať
Diskusia