Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2022, 10:10
Čas čítania 0:40
Viktor Kniš

Atlétka Caster Semenyová je späť. Po piatich rokoch nastúpi napriek vyššej hladine testosterónu v tele

Atlétka Caster Semenyová je späť. Po piatich rokoch nastúpi napriek vyššej hladine testosterónu v tele
Zdroj: Flickr/Citizen59/volně k užití
ŠPORT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Doteraz presun na 5000 m trať, kde neplatia prísnejšie pravidlá, odmietala.

Juhoafrická atlétka Caster Semenyová sa vracia po piatich rokoch do svetovej atletiky, informuje ESPN a ďalšie médiá, ktoré si jej meno všimli na nominačnej listine na majstrovstvách sveta v Eugene.

Nastúpi však na 5000 m trať, ktorej sa dlhodobo vyhýbala. Dvojnásobná olympijská šampiónka v behu naposledy nastúpila v profi súťaži v roku 2017, neskôr ju z vrcholných podujatí vyčlenilo nové pravidlo Svetovej atletiky. 

Podľa nových pravidiel nemôžu na preteky od 400 do 1000 m nastúpiť bežkyne, ktoré majú vyššiu prirodzenú hladinu testosterónu v tele. Na stredných tratiach by mohla nastúpiť len v prípade, že by bola ochotná absolvovať hormonálnu liečbu. Už v roku 2018 to odmietla a namiesto toho sa obrátila na súdy vzhľadom na diskrimináciu. 

Proti novému pravidlu neúspešne bojovala na Športovom arbitrážnom súde a podnet podala aj na Európskom súde pre ľudské práva.

V atletike bude po dlhých rokoch pôsobiť na dlhšej 5000 m trati, ktorú doteraz odmietala, aj keď na nej také prísne pravidlá neplatia. 

Späť
Zdieľať
Diskusia