Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. júla 2022, 17:36
Čas čítania 0:52
Ema Stanovská

Ženy budú môcť prvýkrát v histórii menovať biskupov. Doteraz to bola výlučne kompetencia mužov

NEWS PÁPEŽ SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Nová ústava umožňuje každému pokrstenému katolíkovi, vrátane žien a laikov, viesť väčšinu vatikánskych oddelení.

Pápež František po prvýkrát vymenuje ženy do predtým výlučne mužského vatikánskeho výboru, ktorý mu pomáha vyberať svetových biskupov. Uviedol to v exkluzívnom rozhovore pre agentúru Reuters s tým, že ženám chce dávať v Svätej stolici viac vysoko postavených pozícií. Informuje o tom CTV News.

Nová ústava centrálnej správy Svätej stolice (nazývaná Kúria), ktorá vstúpila do platnosti minulý mesiac, umožňuje každému pokrstenému katolíkovi, vrátane žien a laikov, viesť väčšinu vatikánskych oddelení.

Odporúčané
Pápež František: Matky, prestaňte žehliť košele svojim synom a tlačte ich do manželstva Pápež František: Matky, prestaňte žehliť košele svojim synom a tlačte ich do manželstva 27. júna 2022, 18:33

„Som otvorený tomu, dať ženám túto príležitosť,“ povedal v 90-minútovom rozhovore 80-ročný pápež. „Po prvý raz v histórii vymenujem dve ženy, ktoré sa stanú súčasťou výboru na voľbu biskupov,“ pripomenul s tým, že minulý rok po prvý raz vymenoval ženu na pozíciu číslo dva v guvernérskej rade Vatikánu. Sestra Raffaella Petrini sa tým stala najvyššie postavenou ženou v najmenšom štáte sveta.

Portál CTV News konštatuje, že tento krok je veľmi významný, pretože ženy budú mať vďaka nemu po prvýkrát slovo pri menovaní svetových biskupov, ktorými sú všetci muži. Hlava cirkvi zatiaľ konkrétne mená nespomenula. 

Medzi laické ženy, ktoré už vo Vatikáne zastávajú najvyššie funkcie, patrí Barbara Jatta, prvá riaditeľka Vatikánskych múzeí, a Cristiane Murray, zástupkyňa riaditeľa vatikánskej tlačovej kancelárie. Obe vymenoval František.

Odporúčané
Generálnou sekretárkou vatikánskeho governatorátu sa stala prvýkrát žena. Pápež sa tak usiluje o väčšiu rodovú rovnosť Generálnou sekretárkou vatikánskeho governatorátu sa stala prvýkrát žena. Pápež sa tak usiluje o väčšiu rodovú rovnosť 5. novembra 2021, 7:44

Pápež František sa už opakovane v minulosti vyjadril za posilnenie úlohy žien v katolíckej cirkvi, pretože „neexistuje cirkev bez ženskej dimenzie, keďže ona sama je ženského rodu“.

Domov
Zdieľať
Diskusia