Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 12:22
Čas čítania 1:08
Tímea Krauszová

Igor Matovič je Homofób roka 2021, v ankete porazil Roberta Fica aj biskupa Jozefa Haľka

NEWS LGBT+ RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Minister financií bol v ankete Homofób roka nominovaný už viackrát.

Minister financií Igor Matovič vyhral vo verejnej ankete anticenu Homofób roka. O jediné percento predbehol a tak tesne porazil expremiéra Roberta Fica, ktorý získal 32 % hlasov. Medzi nominovanými boli aj biskup Jozef Haľko, tenista Martin Kližan a hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík, ktorý v ankete už raz vyhral.

Matovič vyhral anticenu za tento výrok: „Pellegriniho kamarát – buzerant posratý – má zlaté tehly…”

Roberta Fica nominovali za výrok „Ja si neželám, aby tu chodili ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sú ženy a budú mať medzi nohami 20 cm pinďúra“. Biskup Haľko získal nomináciu za reakciu na dej slovenského seriálu Priznanie: „Druhý diel si nepozriem… lebo si myslím, že bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí.“  

Anketa:
Ktorý výrok by mal podľa teba vyhrať anticenu Homofób roka?
výrok Igora Matoviča
výrok Roberta Fica
výrok Jozefa Haľka
výrok Igora Matoviča
50 %
357 Hlasov
výrok Roberta Fica
35 %
246 Hlasov
výrok Jozefa Haľka
15 %
106 Hlasov

Bývalí premiéri v súboji o to, kto je väčší homofób

Riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher považuje za poľutovaniahodné, že medzi nominovaných sa za uplynulý rok dostali dvaja bývalí premiéri. „Šírenie nenávisti, stereotypov a zneužívanie LGBT menšiny na vytĺkanie politického kapitálu sa zjavne presunulo od extrémistov do hlavného prúdu slovenskej politiky. Namiesto riešenia reálnych problémov sa politici uchyľujú k rozpútavaniu vášni a rozdeľovaniu spoločnosti,“ povedal.

Matovičovi doručia cenu poštou, Weisenbacher vraví, že stretnúť sa s ním nechce. Trofejou pre víťaza je piktogram zdeformovanej tváre, v ktorom je ukrytý nápis 4 %. To je vo väčšine publikácií podiel neheterosexuálnych ľudí v populácii. Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a neziskovka Dúhové Slovensko. Do hlasovania na webe sa mohol zapojiť ktokoľvek, rovnako aj poslať nomináciu.

V minulosti anticenu vyhrali Anna Záborská, Jaroslav Naď či Štefan Harabin. Nikto z nich si však trofej neprevzal. Ako jediný si cenu prevzal bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý po stretnutí s aktivistami pripustil, že v niektorých svojich výrokoch sa mýlil a korigoval ich.

Späť
Zdieľať
Diskusia