Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 8:47
Čas čítania 0:52
Tímea Krauszová

Vo Vysokých Tatrách chcú vyberať vstupné. Platiť sa možno bude aj za športové podujatia a svadobné fotografie

NEWS CESTOVANIE PO SLOVENSKU SPRÁVY Z DOMOVA VYSOKÉ TATRY
Uložiť Uložené

Svadobné fotky za stovku, bežecké preteky aj za 20 eur na osobu.

Návšteva Vysokých Tatier už zrejme nebude zadarmo. Národný park zverejnil jeden cenník a pripravuje ďalší. Poplatky sa budú týkať podujatí na území parku, fotení, natáčaní, ale aj samotného vstupu na chránené územie. Peniaze chcú použiť na údržbu a zlepšenie turistickej infraštruktúry, povedal zástupca TANAPu pre TV Noviny.

Zatiaľ na dobrovoľnej báze

Správa národného parku zatiaľ neprezradila, koľko budú turisti platiť za vstup do hôr. Podľa Pavla Majka, riaditeľa správy TANAP, však aj symbolické euro bude stačiť, keďže Tatry navštívia aj štyri milióny turistov. Vstupné chcú spustiť ešte toto leto, zatiaľ bude na dobrovoľnej báze. Chceli by to zriadiť moderne, pomocou aplikácie či QR kódov, nie búdkovým systémom ako kedysi. 

Platiť by však mali aj športovci, vysokohorskí vodcovia či novomanželia, ktorí sa chcú v horách fotiť. Cenník pre tieto udalosti ukázala televízia Markíza. Podľa dokumentu chcú zaviesť poplatok za preteky v rozmedzí od 4 do 20 eur za osobu. Problém to môže byť pre podujatia, ktoré už majú uzavreté registrácie, a teda so zvýšenou sumou za organizáciu nepočítali. Na poplatok by sa mali pripraviť aj mladomanželia, ktorí sa chcú v Tatrách fotiť. Cena za svadobné fotky bude sto eur.

Podľa informácií Markízy sa poplatky budú týkať aj horských vodcov. Predseda národnej asociácie horských vodcov Jozef Janiga krok kritizuje, vraví, že by sa správa TANAP mala sústrediť na pálčivejšie otázky.

Anketa:
Súhlasíš so vstupným do Vysokých Tatier?
Áno.
Nie.
Áno.
18 %
290 Hlasov
Nie.
82 %
1367 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia