Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2022, 15:30
Čas čítania 1:10
Martin Mičuda

Jeden z najúspešnejších elektromobilov odchádza do dôchodku, výroba BMW i3 sa končí oslavnou edíciou

Jeden z najúspešnejších elektromobilov odchádza do dôchodku, výroba BMW i3 sa končí oslavnou edíciou
Zdroj: BMW
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

BMW i3 sa do histórie spoločnosti zapísalo ako priekopník trvalo udržateľnej mobility.

Keď v roku 2013 automobilka BMW spustila sériovú výrobu prvého modelu nového modelového radu i, verejnosť ho prijala vskutku rozpačito. Tradične športovo orientovaná značka totiž priviedla na svet elektromobil, navyše s relatívne zvláštnym tvarom.

S odstupom času, presnejšie po takmer deviatich rokoch, však môžeme elektrickú i-trojku považovať za veľmi úspešný projekt. Ba čo viac, s počtom vyrobených kusov 250-tisíc ide o jeden z vôbec najúspešnejších elektromobilov na svete a zároveň celosvetovo vôbec najúspešnejší elektromobil v segmente prémiových kompaktných vozidiel.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Pri svojom debute v roku 2013 bolo totiž BMW i3 jedným z priekopníkov sériových elektromobilov na trhu a prakticky dodnes má medzičasom viackrát vylepšená generácia mestského vozidla čo ponúknuť a drží krok s najnovšou konkurenciou.

BMW však ohlasuje, že tento príbeh sa chýli ku koncu, pretože v závode v Lipsku práve vyrobilo posledných desať exemplárov. Tie prídu na trh ako špeciálna edícia HomeRun Edition, ktorá zaujme hŕstkou exkluzívnych detailov na čele s pre i3 premiérovo použitým matným lakom Frozen z ponuky BMW Individual. Konkrétne Frozen Dark Grey a Frozen Red II.

BMW, i3, HomeRun Edition,
Zdroj: BMW

HomeRun Edition, ktorá prichádza výlučne vo viac športovo ladenej verzii i3s, navyše obsahuje 20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny v dizajne s dvojitými lúčmi, elektrickú panoramatickú strechu, zasklenie s ovládaním podľa množstva slnečného žiarenia a adaptívne full-LED svetlomety. Interiér zahŕňa kožené čalúnenie Vernasca Dark Truffle, kožou čalúnenú prístrojovú dosku, kožený volant s pozinkovaným obložením, čalúnenie strechy v sivej farbe Carum, osvetlenie Ambient a uvítacie osvetlenie.

Odporúčané
Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili Vyskúšali sme BMW, ktoré vyzerá zvláštne, no z technickej stránky je to najlepšie elektrické SUV, aké sme zažili 14. apríla 2022, 12:30

Výroba desiatich špeciálnych modelov bola posledným vrcholom nielen pre zamestnancov, ktorí sa podieľali na ich výrobe v závode v Lipsku. Zákazníci špeciálnych modelov mohli na vlastné oči sledovať proces finálnej montáže svojich vozidiel priamo vo výrobnej hale. Už budúci rok sa na rovnakom mieste začne vyrábať ďalšia generácia modelu MINI Countryman, okrem iného aj s plne elektrickým pohonom.

BMW, i3, HomeRun Edition,BMW, i3, HomeRun Edition,BMW, i3, HomeRun Edition,BMW, i3, HomeRun Edition,
Zobraziť galériu
(8)
Späť
Zdieľať
Diskusia